Befolkningstallet i Norge var i første kvartal av 2023 på 5,49 millioner innbyggere. Aldersgruppen 20-44 utgjør den største andelen av befolkningen med 1 824 74 personer. I fjerde kvartal 2022 jobbet 34,4 % av norske arbeidstakere utenfor egen bostedskommune. Nettoinnvandringen var i 2022 på 58 105 personer.
Sysselsettingsgraden i Norge er per 1 januar 2023 på 69.7 prosent. Få land har like mange i arbeidsfør alder i jobb som Norge. I EU/EØS-området er det kun Nederland og Island som har en høyere andel av befolkningen i arbeid. Det er særlig tre forhold som gjør at Norge har høy sysselsettingsgrad sammenlignet med mange andre land. Norge har både mange eldre og mange unge som jobber – og i tillegg er sysselsettingen blant kvinner høyere i Norge enn i en del andre land. At Norge har mange deltidssysselsatte sammenlignet med en del andre land fører imidlertid til at Norge havner langt ned på rangeringer over hvor mange timer man jobber i uka
I Norge benyttes to måleenheter for arbeidsledighet. NAV (Offentlig arbeidsformidling) benytter en standard som tilsier at helt ledige omfatter alle som gjennom å benytte NAV sine tjenester søker inntektsgivende arbeid. Søkere må ha vært uten inntektsgivende arbeid de siste to ukene og de må være tilgjengelige for å ta det arbeid som søkes. Statistisk Sentralbyrå (SSB) måler ledigheten som prosentandel av arbeidsstyrken (15-74 år
Utviklingen i det norske arbeidsmarkedet kan anses som på samme tid å være både positiv og bekymringsfull. I mars 2023 viste NAV sine tall en ledighet på 1,8 prosent Ser man på både helt ledige og arbeidssøkere på arbeidsmarkedstiltak hos Nav, var ledighetstallet 2,2 prosent av arbeidsstyrken. Vi må tilbake til før finanskrisen i 2008 for å finne en lavere arbeidsledighet. Samtidig er antall ledige stillinger rekordhøyt. Konkurransen om arbeidskraften er med andre ord stor, og det er også et stort misforhold mellom hvilken kompetanse som etterspørres og den kompetansen som er tilgjengelig for rekruttering. I enkelte regioner er det nok stillinger til potensielt å kunne redusert arbeidsledigheten til 0 % og likevel ha overskudd av ledige stillinger, dersom det hadde vært samsvar mellom den kompetanse som etterspørres og den som tilbys. Tendensen er som i store deler av Europa, det er voldsom mangel på fagkompetanse. Fra de som utdanner fagarbeidere uttales det i april 2023 at dersom du har et fagbrev så er du garantert arbeid i Norge. Det er viktig å merke seg at utenlandske fagbrev må godkjennes (se lenke for hvor det kan søkes om godkjenning)
Det skifte i arbeidslivet hvor arbeidsgivere sliter med å finne akkurat den kompetansen de trenger medfører blant annet et større behov for spesialisering i bedrift, både for de som allerede er ansatt og for de som ansettes. Det er imidlertid mange bedrifter som ikke ansetter dersom de ikke får søkere med den eksakte kompetanse som etterspørres og vi har det siste halvannet året sett eksempler på at bedrifter har meldt oppbud fordi de ikke får rekruttert den kompetanse de har behov for. Det rettes nå kritikk fra flere arbeidslivsaktører som hevder at arbeidsgivere stiller alt for høye krav i sine stillingsannonser. En siste og motsatt trend vi ser er at arbeidsgivere har begynt med såkalte åpne stillingsutlysninger, hvor de oppfordrer jobbsøkere til å søke ut ifra mer løselige beskrivelser av kompetansekrav, og så gjør bedriften selv en vurdering av om søker kan passe inn i noen av de ledige posisjonene de har i bedriften. Det er derfor veldig viktig at arbeidssøkere setter seg nøye inn i hva det er bedriftene etterspør i sine stillingsutlysinger. .
Uansett så er det et faktum at mangelen på kompetanse som matcher etterspørselen, den fortsetter å øke og rekrutteringsutfordringene begynner å bli kritiske for stadig flere bedrifter. Det viser siste versjon av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) sitt Kompetansebarometer for 2023, hvor det fremkommer at . 46 prosent av NHO-bedrifter har det siste året forsøkt å rekruttere uten å få tak i ønsket kompetanse. Ifølge NAVs bedriftsundersøkelse mangler det norske arbeidsmarkedet rundt 70 000 arbeidstakere. Helse, tekniske fag og industri er av områdene med størst behov for å ansette.
Dersom vi analyserer fremtidige industrietableringer i Norge (både under planlegging og allerede under etablering), ser vi en klar orientering mot det såkalte grønne skiftet. Eksempler på dette er etablering av flere batterifabrikker, fabrikker for karbonfangst og produksjon av havvindmøller. Befolknings- og kompetansestrukturen i Norge tilsier at det ikke bare vil være umulig å dekke rekrutteringsbehovet for nyetableringene lokalt, men de vil også være umulig å dekke nasjonalt. Imidlertid har etableringen av Inflation Reduction Act (IRA) i USA medført at noen av etablererne har senket hastigheten betydelig i første kvartal av 2023, i påvente av lignende støtteordninger i EU/EØs området.
Lenker:
Tittel/navn | URL |
NAV kontaktsenter EURES (NKSE) | https://www.nav.no/no/Person/Flere+tema/EURES+%E2%80%93+jobbmobilitet+i+Europa?language=en |
NAV | |
Work in Norway | |
Nokut. Godjenning av utelandsk yrkesutdanning og fagbrev | https://www.nokut.no/en/foreign-education/application-services--foreign… |
Av bransjer med behov for å rekruttere så er det relativt små variasjoner fra 2022. , se oversikt under.
Vi vil spesielt nevne at i EURES samarbeidet er vi opptatt av å praktisere etisk rekrutteringsstøtte, spesielt med tanke på samfunnskritiske oppgaver som for eksempel helse hvor underskuddet er til dels stort i hele EU/EØS-området.
En rekke bransjer innen industriell produksjon sliter med å skaffe arbeidskraft til alle kompetansenivåer innen sin industri. I tillegg viser utviklngen innen industrien de siste femten årene at arbeidets karakter on kunnskapskrav endrer seg realtivt hurtig. I dag hevdes det at det er en halveringstid på kompetanse på fem år. Dermed er arbeidssøkere som søker jobb i de bransjer hvor beskrivelsen er relevant, avhengig av å tilegne seg ny kunnskap gjennom hele karrieren (livslang læring), og det hviler da også et ansvar på arbeidsgiver om å kontinuerlig tilby faglig oppdatering.
Det er bedrifter i Nord-Norge og på Nord-Vestlandet som har størst grad av udekkede kompetansebehov (7 av 10 bedrifter). Utfordringene er imidlertid nær like store i Oslo og de tidligere fylkene Vestfold og Sogn og Fjordane, der rundt to av tre virksomheter oppgir udekkede kompetansebehov. I den andre enden finner vi de gamle fylkeene (før 2020) Telemark, Hedmark og Buskerud, men selv her oppgir 6 av 10 virksomheter at de har udekkede kompetansebehov. Det er imidlertid i mindre grad geografiske forskjeller enn bransjeforskjeller som er tydelig når det gjelder udekket behov for kompetanse. Økt rente og høy inflasjon har ført til redusert kjøpekraft, dette igjen forventes å medføre at en god del bedrifter tar det roligere med tanke på ekspansjon og rekruttering og det forventes noe økning i arbeidsledigheten inn i 2024.
Det er en forventning om at det såkalte grønne skiftet vil medføre økt behov for rekruttering innen en rekke sektorer. Imidlertid har etableringen av Inflation Reduction Act (IRA) i USA medført at noen av etablererne har senket hastigheten betydelig i påvente av lignende støtteordninger i EU/EØS- området. Dersom de store utbyggingene relatert til det grønne skiftet blir realisert som opprinnelig planlagt, eksempelvis etablering av batterifabrikker i Agder og Nordland, så vil dette skape et press på bransjer som forventes å stille svakere i konkurransen om arbeidskraft. I tillegg vil etablering av slike fabrikker medføre behov for å bygge ut infrastruktur som for eksempel boliger, skoler og barnehager. Men som nevnt er det per nå usikkert hvor stor utbyggingshastigheten vil bli. NAV sin bedriftsundersøkelse som viser behov for 70 000 ansettelser i Norge er imidlertid en indikasjon på at arbeidskrafts- og dermed rekrutteringsbehovet vil være svære stort fremover.
Rangering av bransjer etter antallet stillinger utlyst i januar 2023.
Helse, pleie og omsorg |
Undervisning |
Butikk- og salgsarbeid |
Serviceyrker og annet arbeid |
Reiseliv og transport |
Ingeniør- og ikt-fag |
Industriarbeid |
Kontorarbeid |
Bygg og anlegg |
Akademiske yrker |
Barne- og ungdomsarbeid |
I alt ledere |
Meglere og konsulenter |
Ingen yrkesbakgrunn eller uoppgitt |
Jordbruk, skogbruk og fiske |
Ledigheten I Norge er i første kvartal av 2023 rekordlav (i mars på 1,8 % i følge NAV) med veldig små variasjoner mellom regionene. I regionen med høyest ledighet er den på 2,5 %. Vi er i en situasjon i første kvartal av 2023 hvor regioner har flere stillinger enn arbeidsledige. En gjentagende utfordring er imidlertid at den kompetanse som etterspørres og den som tilbys, ikke matcher. Dette gjelder også innenfor samme yrke/bransje. En arbeidssøker med yrkeserfaring fra et spesifikt yrke har ikke nødvendigvis den oppdaterte kompetanse som arbeidsgiver i dag etterspør.
På grunn av den rekordlave ledigheten så kan vi ikke snakke om et reelt overskudd av arbeidskraft. Men av de som er ledige har en stor andel behov for bygging eller påfyll av kompetanse. Det ser vi gjennom at kategorien med ingen yrkesbakgrunn eller uoppgitt utgjør den største gruppen av ledige. Vi har heller ikke enda sett den fulle effekten av perioden med nedstengning under pandemien og det er av flere årsaker forventet en økning i arbeidsledigheten frem mot og inn i 2024. Det kan også være andre strukturelle årsaker til at de ledige er å finne i oversikten. I 2022 så vi ledige med bakgrunn i Reiseliv og transport, Serviceyrker og annet arbeid, Kontorarbeid, Ledere og Meglere og konsulenter. Men for både Reiseliv og Serviceyrker, og spesielt den del som gjelder restauranter og barer så er det så stor mangel på arbeidskraft at mange arbeidsgivere ikke har kunne åpne for fullt og gå tilbake til tidligere åpningstider. En del av de som jobbet i bransjen og ble ledige vegrer seg også for å gå tilbake til en bransje som de opplevde som sårbar i situasjoner som avviker fra normalen. Status er uansett at det er jobber å finne i bransjer som har et presserende underskudd og som trenger å rekruttere for å komme tilbake til den samme drift og med de samme åpningstider som før pandemien. Så gruppen med jobbsøkere som reiser ut fra Norge vil nok hovedsakelig utgjøres av personer som har et konkret ønske om å jobbe i et annet land, det er ikke mangel på arbeid i Norge som vil være den dominerende utløsende faktor.
Ledige rangert etter yrkesbakgrunn.
Ingen yrkesbakgrunn eller uoppgitt |
Bygg og anlegg |
Serviceyrker og annet arbeid |
Reiseliv og transport |
Industriarbeid |
Butikk- og salgsarbeid |
Kontorarbeid |
Helse, pleie og omsorg |
Ingeniør- og ikt-fag |
Ledere |
Barne- og ungdomsarbeid |
Meglere og konsulenter |
Jordbruk, skogbruk og fiske |
Undervisning |
Akademiske yrker |
Ledigheten I Norge er i første kvartal av 2023 rekordlav (i mars på 1,8 % ifølge NAV) med relativt små variasjoner mellom regionene. I Oslo var ledigheten på 2,2 prosent og i Viken på 2,1 prosent.Sammensetningen både hva gjelder de lediges utdanningsbakgrunn og arbeidslivskravene til kompetanse fremgår i oversikten av de lediges yrkestilknytning og i oversikten over i hvilke bransjer det lyses ut stillinger.
Befolkningstallet i Oslo og Viken var i første kvartal av 2023 på totalt 1 995 919 innbyggere.
Lenker:
Tittel/navn | URL |
NAV kontaktsenter EURES (NKSE) | https://www.nav.no/no/Person/Flere+tema/EURES+%E2%80%93+jobbmobilitet+i+Europa?language=en |
NAV | |
Work in Norway |
Rangering etter bransjer og sektorer som utlyser flest stillinger i første kvartal 2023:
I mars 2023 registrerte NAV totalt 18211 utlyste stillinger i Oslo og Viken
Under følger en oversikt som viser de fjorten øverste på listen over bransjer som lyste ut stillinger i begynnelsen av 2023.
Bransje | Antall stillinger i mars 2023. | |||
| 3219 | |||
| 2099 | |||
| 1870 | |||
| 1819 | |||
| 1612 | |||
| 1279 | |||
| 1141 | |||
| 1070 | |||
| 961 | |||
| 888 | |||
| 706 | |||
| 528 | |||
Ledere | 492 | |||
| 401 |
Blant de som er meldt ledige er rangeringen med tanke på yrkesbakgrunn som følger:
Bygg og anlegg. |
Ingen yrkesbakgrunn eller uoppgitt. |
Serviceyrker og annet arbeid. |
Reiseliv og transport. |
Butikk- og salgsarbeid. |
Kontorarbeid. |
Industriarbeid. |
Helse, pleie og omsorg. |
Ingeniør- og ikt-fag. |
Barne- og ungdomsarbeid. |
Ledere. |
Meglere og konsulenter. |
Undervisning. |
Akademiske yrker. |
Jordbruk, skogbruk og fiske. |
Ledigheten I Norge er i første kvartal av 2023 rekordlav (i mars på 1,8 % i følge NAV) med relativt små variasjoner mellom regionene. I innlandet var ledigheten på 2,1 prosent av arbeidsstyrken. Sammensetningen både hva gjelder de lediges utdanningsbakgrunn og arbeidslivskravene til kompetanse fremgår i oversikten av de lediges yrkestilknytning og i oversikten over i hvilke bransjer det lyses ut stillinger.
Befolkningstallet i Innlandet var i første kvartal av 2023 på 373 168
Lenker:
Tittel/navn | URL |
NAV kontaktsenter EURES (NKSE) | https://www.nav.no/no/Person/Flere+tema/EURES+%E2%80%93+jobbmobilitet+i+Europa?language=en |
NAV | |
Work in Norway |
Rangering etter bransjer og sektorer som utlyser flest stillinger per første kvartal 2022
I mars 2023 registrerte NAV totalt 2328 utlyste stillinger i Innlandet.
Under følger en oversikt som viser de femten øverste på listen over bransjer som lyste ut stillinger i begynnelsen av 2023.
| 612 | |
| 239 | |
| 212 | |
| 204 | |
| 191 | |
| 144 | |
| 142 | |
Ingeniør- og ikt-fag | 117 | |
| 117 | |
| 100 | |
| 77 | |
| 59 | |
| 48 | |
| 35 | |
| 31 |
Blant de som er meldt ledige er rangeringen med tanke på yrkesbakgrunn som følger:
Ingen yrkesbakgrunn eller uoppgitt. |
Bygg og anlegg. |
Industriarbeid. |
Serviceyrker og annet arbeid. |
Butikk- og salgsarbeid. |
Reiseliv og transport. |
Helse, pleie og omsorg. |
Kontorarbeid. |
Ingeniør- og ikt-fag. |
Barne- og ungdomsarbeid. |
Jordbruk, skogbruk og fiske. |
Ledere. |
Undervisning. |
Meglere og konsulenter. |
Akademiske yrker |
Ledigheten I Norge er i første kvartal av 2023 rekordlav (i mars på 1,8 % i følge NAV) med relativt små variasjoner mellom regionene. I Agder var ledigheten på 2,0 prosent av arbeidsstyrken, men den i Sør-Østlandet (Vestfold og Telemark) var på 2,5 prosent, som er høyest i landet.. Sammensetningen både hva gjelder de lediges utdanningsbakgrunn og arbeidslivskravene til kompetanse fremgår i oversikten av de lediges yrkestilknytning og i oversikten over i hvilke bransjer det lyses ut stillinger.
Agder står foran store etableringer som vil medføre et betydelig økt rekrutteringsbehov i årene som kommer.
Befolkningstallet i Agder og Sør-Østlandet var i fjerde kvartal av 2022 på 743 623 .
Lenker:
Tittel/navn | URL |
NAV kontaktsenter EURES (NKSE) | https://www.nav.no/no/Person/Flere+tema/EURES+%E2%80%93+jobbmobilitet+i+Europa?language=en |
NAV | |
Work in Norway |
Rangering etter bransjer og sektorer som utlyser flest stillinger i første kvartal 2022:
I mars 2023 registrerte NAV totalt 5388 utlyste stillinger i Agder og Sør-Østlandet.
Under følger en oversikt som viser de fjorten øverste på listen over bransjer som lyste ut stillinger i begynnelsen av 2023.
Bransje | Antall stillinger i mars 2023. | |||
| 1019 | |||
| 586 | |||
| 580 | |||
| 517 | |||
| 473 | |||
| 437 | |||
| 361 | |||
| 351 | |||
| 247 | |||
| 209 | |||
| 190 | |||
| 123 | |||
| 84 | |||
Ledere | 78 |
Blant de som er meldt ledige er rangeringen med tanke på yrkesbakgrunn som følger:
Ingen yrkesbakgrunn eller uoppgitt |
Bygg og anlegg |
Serviceyrker og annet arbeid |
Butikk- og salgsarbeid |
Industriarbeid |
Reiseliv og transport |
Kontorarbeid |
Helse, pleie og omsorg |
Barne- og ungdomsarbeid |
Ingeniør- og ikt-fag |
Ledere |
Jordbruk, skogbruk og fiske |
Undervisning |
Meglere og konsulenter |
Akademiske yrker |
Ledigheten I Norge er i første kvartal av 2023 rekordlav (i mars på 1,8 % i følge NAV) med relativt små variasjoner mellom regionene. I Vestlandet (Rogaland. Møre og Romsdal og Vestland) var ledigheten på henholdsvis 1,8 – 1,7 og 1,8 prosent av arbeidsstyrken. Sammensetningen både hva gjelder de lediges utdanningsbakgrunn og arbeidslivskravene til kompetanse fremgår i oversikten av de lediges yrkestilknytning og i oversikten over i hvilke bransjer det lyses ut stillinger.Befolkningstallet i Vestlandet var i første kvartal av 2023 på 1 403 372
Lenker:
Tittel/navn | URL |
NAV kontaktsenter EURES (NKSE) | https://www.nav.no/no/Person/Flere+tema/EURES+%E2%80%93+jobbmobilitet+i+Europa?language=en |
NAV | |
Work in Norway |
Rangering etter bransjer og sektorer som utlyser flest stillinger i første kvartal 2022:
I mars 2023 registrerte NAV totalt 12426 utlyste stillinger i Vestlandet.
Under følger en oversikt som viser de fjorten øverste på listen over bransjer som lyste ut stillinger i begynnelsen av 2023.
Bransje | Antall stillinger i mars 2023. | |||
| 2092 | |||
| 1760 | |||
| 1669 | |||
| 1172 | |||
| 941 | |||
Butikk- og salgsarbeid | 766 | |||
| 738 | |||
| 624 | |||
| 531 | |||
| 493 | |||
| 461 | |||
| 376 | |||
| 356 | |||
Ledere | 229 |
Blant de som er meldt ledige er rangeringen med tanke på yrkesbakgrunn som følger:
Industriarbeid |
Ingen yrkesbakgrunn eller uoppgitt |
Bygg og anlegg |
Reiseliv og transport |
Serviceyrker og annet arbeid |
Butikk- og salgsarbeid |
Kontorarbeid |
Helse, pleie og omsorg |
Ingeniør- og ikt-fag |
Barne- og ungdomsarbeid |
Ledere |
Undervisning |
Jordbruk, skogbruk og fiske |
Meglere og konsulenter |
Akademiske yrker |
Ledigheten I Norge er i første kvartal av 2023 rekordlav (i mars på 1,8 % i følge NAV) med relativt små variasjoner mellom regionene. I Trøndelag var ledigheten på 1,5 prosent av arbeidsstyrken. Sammensetningen både hva gjelder de lediges utdanningsbakgrunn og arbeidslivskravene til kompetanse fremgår i oversikten av de lediges yrkestilknytning og i oversikten over i hvilke bransjer det lyses ut stillinger.
Befolkningstallet i Trøndelag var i første kvartal av 2023 på 476 948.
Lenker:
Tittel/navn | URL |
NAV kontaktsenter EURES (NKSE) | https://www.nav.no/no/Person/Flere+tema/EURES+%E2%80%93+jobbmobilitet+i+Europa?language=en |
NAV | |
Work in Norway |
Rangering etter bransjer og sektorer som utlyser flest stillinger i første kvartal 2022:
I mars 2023 registrerte NAV totalt 4471 utlyste stillinger i Trøndelag.
Under følger en oversikt som viser de femten øverste på listen over bransjer som lyste ut stillinger i begynnelsen av 2023.
| 858 | |
| 565 | |
| 447 | |
| 405 | |
| 380 | |
| 274 | |
| 244 | |
| 234 | |
| 221 | |
| 182 | |
| 170 | |
| 167 | |
| 146 | |
| 110 | |
| 68 |
Blant de som er meldt ledige er rangeringen med tanke på yrkesbakgrunn som følger:
Industriarbeid |
Bygg og anlegg |
Ingen yrkesbakgrunn eller uoppgitt |
Serviceyrker og annet arbeid |
Reiseliv og transport |
Butikk- og salgsarbeid |
Kontorarbeid |
Helse, pleie og omsorg |
Ingeniør- og ikt-fag |
Jordbruk, skogbruk og fiske |
Ledere |
Undervisning |
Barne- og ungdomsarbeid |
Meglere og konsulenter |
Akademiske yrker |
Ledigheten I Norge er i første kvartal av 2023 rekordlav (i mars på 1,8 % i følge NAV) med relativt små variasjoner mellom regionene. Ledigheten er lavest i Nord-Norge (Nordland, Troms og Finnmark) med henholdsvis 1,5 prosent av arbeidsstyrken i begge fylkene. Sammensetningen både hva gjelder de lediges utdanningsbakgrunn og arbeidslivskravene til kompetanse fremgår i oversikten av de lediges yrkestilknytning og i oversikten over i hvilke bransjer det lyses ut stillinger.
Befolkningstallet i Nord-Norge var i første kvartal av 2023 på 482 210.
Lenker:
Tittel/navn | URL |
NAV kontaktsenter EURES (NKSE) | https://www.nav.no/no/Person/Flere+tema/EURES+%E2%80%93+jobbmobilitet+i+Europa?language=en |
NAV | |
Work in Norway |
Rangering etter bransjer og sektorer som utlyser flest stillinger i første kvartal 2022:
I mars 2023 registrerte NAV totalt 5013 utlyste stillinger i Nord-Norge.
Under følger en oversikt som viser de femten øverste på listen over bransjer som lyste ut stillinger i begynnelsen av 2023.
Bransje | Antall stillinger i mars 2023. | |||
| 1389 | |||
Undervisning | 486 | |||
| 419 | |||
Industriarbeid | 394 | |||
| 356 | |||
| 309 | |||
| 304 | |||
| 304 | |||
| 249 | |||
| 234 | |||
| 166 | |||
| 141 | |||
| 103 | |||
| 88 | |||
| 71 |
Blant de som er meldt ledige er rangeringen med tanke på yrkesbakgrunn som følger:
Industriarbeid |
Bygg og anlegg |
Ingen yrkesbakgrunn eller uoppgitt |
Reiseliv og transport |
Serviceyrker og annet arbeid |
Butikk- og salgsarbeid |
Helse, pleie og omsorg |
Kontorarbeid |
Jordbruk, skogbruk og fiske |
Ingeniør- og ikt-fag |
Barne- og ungdomsarbeid |
Ledere |
Undervisning |
Akademiske yrker |
Meglere og konsulenter |