Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο9 Δεκεμβρίου 2022Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Πώς η πρακτική άσκηση στο εξωτερικό μπορεί να σας βοηθήσει στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας σας

Αποφοιτήσατε πρόσφατα και προσπαθείτε να μεταβείτε από τη φοιτητική στην επαγγελματική ζωή; Στο EURES θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχετε τον στόχο αυτόν είναι η πρακτική άσκηση στο εξωτερικό. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί για να μάθετε πώς η πρακτική άσκηση στο εξωτερικό μπορεί να προωθήσει τη σταδιοδρομία σας.

How a traineeship abroad can help kick-start your career

Δοκιμάστε τη σταδιοδρομία της επιλογής σας

Δεν γνωρίζουν όλοι τι θέλουν να κάνουν μετά την αποφοίτησή τους. Ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε ακόμη στο στάδιο της αναζήτησης ή από το αν ο κλάδος των σπουδών σας έχει γενικό χαρακτήρα, η πρακτική άσκηση στο εξωτερικό αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για να διαπιστώσετε εάν μια συγκεκριμένη σταδιοδρομία είναι κατάλληλη για σας. Η ζωή σε μια ξένη χώρα και εκτός του οικείου περιβάλλοντός σας θα σας δώσει τη δυνατότητα να επικεντρωθείτε περισσότερο στη δουλειά σας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσετε να διαπιστώσετε με βεβαιότητα εάν επιθυμείτε να ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη σταδιοδρομία.

Όταν εξετάζετε το ενδεχόμενο να κάνετε πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, λάβετε υπόψη τις δεξιότητες και το ιστορικό σας, καθώς και το είδος της εργασίας που θα σας άρεσε να κάνετε. Μη λησμονείτε ότι οι σύμβουλοι EURES είναι στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσουν να λύσετε τις πιθανές απορίες σας σχετικά με την πρακτική άσκηση στο εξωτερικό. Μπορούν να σας βοηθήσουν με συμβουλές σχετικά με την εξεύρεση θέσης πρακτικής άσκησης, την αίτηση και τη συνέντευξη, καθώς και την πιθανή χρηματοδότηση (εάν διατίθεται).

Αποκτήστε νέες δεξιότητες

Ένα από τα πιο άμεσα οφέλη της πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό είναι η απόκτηση σημαντικών επαγγελματικών δεξιοτήτων. Έχετε την ευκαιρία όχι απλώς να αποκτήσετε άμεσα δεξιότητες που σχετίζονται με τον τομέα απασχόλησής σας, αλλά και γενικές επαγγελματικές δεξιότητες όπως η προτεραιοποίηση των καθηκόντων, η διαχείριση του χρόνου και η επαγγελματική δεοντολογία. Εάν βρεθείτε σε μια χώρα όπου δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μητρική σας γλώσσα, αντιμετωπίστε την κατάσταση αυτή ως ευκαιρία βελτίωσης των γλωσσικών σας δεξιοτήτων. Τέλος, κατά την επικαιροποίηση του βιογραφικού σας σημειώματος, μην παραλείψετε να προσθέσετε τα τυχόν ειδικά εργαλεία ή προγράμματα που μάθατε να χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια της πρακτικής σας άσκησης.

Διευρύνετε την κοσμοαντίληψή σας

Τίποτε δεν διευρύνει περισσότερο τους ορίζοντές σας από μια μέσης ή μακράς διάρκειας παραμονή σας στο εξωτερικό. Με την πρακτική άσκηση σε μια άλλη χώρα δεν θα αποκτήσετε μόνο επαγγελματικές δεξιότητες, αλλά θα μάθετε και πολλά περισσότερα. Το να ζείτε μόνος στο εξωτερικό θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μεγαλύτερη ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση. Η εμπειρία αυτή μπορεί να σας διδάξει να βασίζεστε περισσότερο στον εαυτό σας και στην ευρηματικότητά σας. Η συναναστροφή με ανθρώπους διαφορετικών υποβάθρων θα βελτιώσει επίσης τις δεξιότητές σας στο πεδίο της διαπολιτισμικής επικοινωνίας. Ανεξαρτησία, ευρηματικότητα, ανάληψη πρωτοβουλιών, πολιτισμική ευαισθητοποίηση και επικοινωνία – όλες αυτές οι δεξιότητες θα σας βελτιώσουν ως άνθρωπο και ως εργαζόμενο.

Γίνετε πιο απασχολήσιμοι

Μια πρακτική άσκηση στο εξωτερικό σας φέρνει ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές σας. Η πρακτική άσκηση δεν αποτελεί απλώς ένα εφόδιο που συνίσταται στην απόκτηση επαγγελματικής πείρας και πολλών χρήσιμων δεξιοτήτων. Το ότι την κάνατε στο εξωτερικό καταδεικνύει ότι έχετε αυξημένο ζήλο και ευελιξία. Όλα αυτά αποτελούν παράγοντες που θα κάνουν το βιογραφικό σας σημείωμα να ξεχωρίσει από αυτά των άλλων αιτούντων, όταν θα υποβάλετε την πρώτη σας αίτηση για μια θέση πλήρους απασχόλησης.

Επέκταση του επαγγελματικού σας δικτύου

Χάρη στην πρακτική σας άσκηση είναι πιθανό να γνωρίσετε άλλους επαγγελματίες στον τομέα σας. Μη χάσετε την ευκαιρία να συστηθείτε και να τους δώσετε μια καλή αρχική εντύπωση για τα μελλοντικά σας επαγγελματικά σχέδια. Ποτέ δεν ξέρετε από πού μπορεί να προκύψει μια καλή ευκαιρία απασχόλησης. Φροντίστε επίσης να προσθέσετε τα ονόματά τους στο LinkedIn ώστε να μπορέσετε να διατηρήσετε επαφή μαζί τους ακόμη και μετά το πέρας της πρακτικής σας άσκησης.

Μάθετε σχετικά με τις διάφορες ευκαιρίες πρακτικής άσκησης που διατίθενται για τους νέους στην ΕΕ.

Σε συνεργασία με το EURES, την ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Συνομιλήστε διαδικτυακά με συμβούλους EURES

Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας: Πρακτική άσκηση

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Χρήσιμες συμβουλές
 • Νεολαία
Σχετικές ενότητες
 • Βοήθεια και υποστήριξη
 • Χρήσιμες συμβουλές
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.