Conform datelor provizorii ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2021, furnizate de Institutul Naţional de Statistică, populaţia rezidentă a României este de 19,05 milioane persoane.
Potrivit Balanţei Forţei de Muncă la 1 ianuarie 2022, populaţia ocupată civilă era de 7,6 milioane persoane, din care salariaţi 5,5 milioane persoane. Cei mai mulţi salariaţi lucrau în sectorul serviciilor (3,5 milioane persoane) iar în industrie și construcţii erau ocupate 1,85 milioane persoane. În agricultură, silvicultură și piscicultură erau ocupate 0,1 milioane persoane. În 2022, rata de ocupare a resurselor de muncă a fost de 62,3% având valori mai ridicate pentru bărbaţi (66,8%) faţă de 57,4% pentru femei.
După un an 2022 peste aşteptări, economia României va încetini, similar tendinţei de la nivel mondial şi european, după care va urma o accelerare susţinută de investiţii. Potrivit estimărilor Comisiei Europene, creșterea reală a PIB-ului va fi de aproximativ 2% în 2023 şi 2024, ca urmare a inflației ridicate, a condițiilor financiare mai stricte și a altori factori internaţionali. Creșterea economică este susținută, pe termen mediu, de sectorul construcțiilor și de investiţii pe baza intrărilor de fonduri europene.
În România se calculează două serii de date referitoare la rata șomajului. Rata șomajului BIM se calculează de către Institutul Naţional de Statistică, conform definiţiei Biroului Internaţional al Muncii. În luna martie 2023 această rată a fost de 5,4%, cu 453 mii şomeri.
Rata șomajului înregistrat, determinată de ANOFM, se calculează în funcţie de numărul de şomeri înregistraţi în baza de date a ANOFM. La nivel național, la sfârşitul lunii martie 2023, aceasta a fost de 3%, fiind înregistraţi 236,7 de mii şomeri.
Din punct de vedere administrativ România este împărţită în 8 regiuni: Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Bucureşti-Ilfov, Sud-Vest Oltenia și Vest. Acestea prezintă anumite particularităţi în ceea ce priveşte structura lor economică, ceea ce face ca anumite sectoare să joace un rol hotărâtor în dezvoltarea lor.
La sfârşitul lunii martie 2023, regiunile statistice cu cele mai ridicate rate ale șomajului înregistrat au fost Sud-Vest (5,6%) și Nord-Est (4,3%). Regiunile cu cele mai scăzute niveluri ale ratei șomajului au fost Bucureşti (0,9%) și Vest (1,6%).
Principalele tipuri de firme existente pe piaţa muncii: Societăţi comerciale [Societate cu răspundere limitată (SRL), Societate pe acţiuni (SA), Societate în nume colectiv (SNC), Societate în comandită simplă (SCS), Societate în comandită pe acţiuni (SCA)], persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale și întreprinderi familiale.
Principalele tipuri de angajatori sunt companiile multinaţionale, companii de stat fără/cu profit, companiile private și ONG-uri. În luna martie 2023, conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, cei mai mari angajatori, după numărul de angajați, sunt Compania Naţională a Căilor Ferate CFR SA, Compania Naţională Poşta Română SA, Kaufland România, Regia Naţională a Pădurilor, SC Automobile Dacia SA AG, Profi Rom Food SRL, SC Dedeman SRL, SC Mega Image SRL, SC Lidl Discount SRL, Complexul Energetic Oltenia Sud.
Principalele tipuri de contracte de muncă: Contractele individuale de muncă pot fi încheiate pe o perioadă determinată sau nedeterminată, cu program complet de lucru sau parţial.
Surse utilizate: Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Institutul Naţional de Statistică, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.
Link-uri:
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă | |
Ministerul Muncii și Solidarităţii Sociale | |
Institutul Naţional de Statistică | |
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză |
Conform datelor ANOFM, în trimestrul 1 2023, cele mai multe locuri de muncă vacante la nivel național au fost înregistrate pe următoarele ocupaţii: muncitor necalificat la asamblarea montarea pieselor, curier, lucrător comercial, muncitor necalificat în construcţii, agent de securitate, manipulant mărfuri, conducător auto transport rutier de mărfuri, ajutor bucătar, vânzător, muncitor necalificat în industria confecţiilor.
Conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, la finele lunii martie 2023, cel mai mare număr de şomeri s-a înregistrat pe următoarele ocupații: muncitor necalificat în agricultură; muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet; muncitor necalificat la întreţinerea de drumuri, şosele, poduri, baraje; manipulant mărfuri; încărcător-descărcător; agricultor; lucrător comercial; lăcătuș mecanic; vânzător.
Regiunea Nord-Est este o zona în care istoria, cultura și tradiţia sunt prezente și completează mediul natural, deosebit de atrăgător. Regiunea Nord-Est este cea mai mare regiune de dezvoltare a Romaniei sub aspectul numarului de locuitori și al suprafetei detinute. Aceasta este compusă din următoarele judeţe: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui.
Regiunea Nord-Est este regiunea cu cel mai mare număr de locuitori din România. Conform Institutului Național de Statistică, populația rezidentă a regiunii, în 2022, a fost de 3,2 milioane persoane.
La 01.01.2022, conform Balanţei Forţei de Muncă, populaţia ocupată civilă a fost de 965,3 mii persoane, reprezentând 49,3% din resursele de muncă ale regiunii.
Rata șomajului înregistrat la data de 31 martie 2023 a fost de 4,3%, fiind înregistraţi 43,4 mii şomeri.
Beneficiind de trei centre universitare în regiune, forța de muncă din Regiunea Nord-Est prezintă un grad înalt de pregătire profesională și un nivel adecvat de educaţie.
Totodată, având o bogată tradiţie istorică, culturală și spirituală, regiunea îmbină în mod armonios tradiţionalul cu modernul și trecutul cu prezentul, având un potețial deosebit pentru dezvoltarea infrastructurii, a zonelor rurale, a turismului și a resurselor umane. Datorită forţei de muncă bine calificate, regiunea este una din cele mai avantajoase zone pentru investiţii.
Din punct de vedere al participării la principalele activităţi economice, ponderea populației ocupate civile în agricultură, silvicultură și pescuit este de 17,1% în timp ce în servicii este de 51,5%, iar în industrie și construcţii este de 31,4%.
Conform datelor statistice ale ANOFM de la finele lunii martie 2023, cei mai importanți angajatori din regiune, după numărul de angajaţi, sunt: SC Dedeman SRL – Bacău, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon - Iași, Amazon Development Center, SC TEHNOSTRADE SRL, Universitatea Al.I.Cuza - Iaşi, TRW Airbag Systems SRL, Agricola International SA, SC Borgwarner Romania SRL – Iaşi, SC Aerostar SA – Bacău, SC Industries Yield SRL - Bacău.
Surse utilizate: Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Institutul Naţional de Statistică (Balanţa Forţei de Muncă), Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.
Link-uri:
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă | |
Ministerul Muncii și Solidarităţii Sociale | |
Institutul Naţional de Statistică | |
Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei | |
Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord Est | |
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. |
Conform datelor ANOFM, în trimestrul 1 2023, cele mai multe locuri vacante au fost înregistrate pe următoarele ocupaţii: muncitor necalificat în construcţii, conducător auto transport rutier de mărfuri, agent de securitate, lucrător comercial, ajutor bucătar, şofer de autoturisme şi camionete, vânzător, muncitor necalificat în industria confecţiilor, muncitor necalificat la asamblarea - montarea pieselor.
Conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, la finele lunii martie 2023, cel mai mare număr de şomeri s-a înregistrat pe următoarele ocupaţii: muncitor necalificat în agricultură; muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide; muncitor necalificat la întreţinerea de drumuri, şosele, baraje; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet; lăcătuș mecanic; vânzător; muncitor necalificat în silvicultură; manipulant mărfuri.
Regiunea Sud-Est, a doua regiune a ţării, ca mărime, este compusă din următoarele judeţe: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea.
Conform Institutului Național de Statistică, populația rezidentă a regiunii, în 2022, a fost de 2,36 milioane persoane. În regiune există o mare diversitate etnică, lingvistică și religioasă generată de diverse comunităţi (rusă, greacă, turcă, a tătarilor etc.).
La 01.01.2022, conform Balanţei Forţei de Muncă, populaţia ocupată civilă a fost de 837,4 mii persoane, reprezentând 57,3% din resursele de muncă ale regiunii.
Rata șomajului înregistrat la data de 31 martie 2023 a fost de 4%, fiind înregistraţi 35 mii şomeri.
Din punct de vedere al participării la principalele activităţi economice, ponderea populației ocupate civile în agricultură, silvicultură și pescuit este de 14%, în timp ce ponderea populației ocupate civile din servicii este predominantă (52,4%), iar în industrie și construcţii este de 33,6%.
Agricultura detine o pondere importanta în economia regiunii. Regiunea se situează pe primul loc în țară în ceea ce privește suprafața viilor roditoare. Pescuitul și acvacultura, alături de prelucrarea peștelui și comerțul cu pește și produse din pește, sunt activități cu tradiție în regiune.
Regiunea dispune și de o industrie diversificată: petrochimică, metalurgică, constructoare de mașini, a materialelor de constructii, alimentară, textilă. În această regiune se găsesc importante centre industriale: combinate (siderurgic, petrochimic), fabrici de celuloză și hârtie, fabrici de panificaţie, combinatul petrochimic de la Năvodari, centrala nucleară de la Cernavodă. Un alt sector important pentru regiune, cu un număr semnificativ de angajați, este cel naval, aici funcţionând 5 șantiere navale, la Brăila, Galați, Tulcea, Mangalia și Constanța.
Conform datelor statistice ale ANOFM, la finele lunii martie 2023, cei mai importanți angajatori din regiune, după numărul de salariaţi, sunt: SC Liberty Galaţi SA, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanța, SC Vard Tulcea SA, Arabesque SRL - Galaţi, Damen Shipyards Mangalia, SC Aaylex One SRL - Buzău, Universitatea Dunărea de Jos, Vrancart SA, Clinica Sante SRL - Buzău, Polaris Holding SRL - Constanţa.
Specificul Regiunii Sud - Est îl reprezintă disparităţile dintre nodurile de concentrare a activităţilor industriale și terţiare (Brăila - Galaţi; Constanţa - Năvodari), centrele industriale complexe (Buzău, Focşani), areale cu specific turistic (litoralul și Delta Dunării) și întinsele zone cu suprafeţe de culturi agricole și viticole.
Surse utilizate: Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Institutul Naţional de Statistică (Balanţa Forţei de Muncă), Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei.
Link-uri:
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă | |
Ministerul Muncii și Solidarităţii Sociale | |
Institutul Naţional de Statistică | |
Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei | |
Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Est |
Conform datelor ANOFM, în trimestrul 1 2023, cele mai multe locuri vacante au fost înregistrate pe următoarele ocupaţii: muncitor necalificat în construcţii, agent de securitate, manipulant mărfuri, ajutor bucătar, lucrător comercial, lucrător bucătărie, muncitor necalificat în industria confecţiilor, muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor, muncitor în grădinărit şi horticultură, vânzător.
Conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, la finele lunii martie 2023, cel mai mare număr de şomeri s-a înregistrat pe următoarele ocupaţii: muncitor necalificat în agricultură; muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide; încărcător-descărcător; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet; muncitor necalificat la întreţinerea de drumuri, şosele, poduri, baraje; mecanic agricol; vânzător; lăcătuș mecanic; cameristă hotel; manipulant mărfuri.
Regiunea Sud-Muntenia este compusă din următoarele judeţe: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova și Teleorman.
Conform Institutului Național de Statistică, populația rezidentă a regiunii, în anul 2022, a fost de 2,85 milioane persoane.
La 01.01.2022, conform Balanţei Forţei de Muncă, populaţia ocupată civilă a fost de 945 mii persoane, reprezentând 53,4% din resursele de muncă ale regiunii.
Rata șomajului înregistrat la data de 31 martie 2023 a fost de 3,9%, fiind înregistraţi 38,6 mii şomeri.
Regiunea se caracterizează prin: o retea de comunicatii dezvoltata, cu conexiuni in intreaga Europă; resurse naturale si materii prime variate; prezenta multor ramuri industriale bine dezvoltate (chimie si petrochimie, industria auto, materiale de constructii, metalurgica, mobila, textila); agricultura, bine dezvoltată; turism si agroturism; forta de munca de inalta calificare, in variate domenii.
Prezenţa în sudul regiunii a fluviului Dunărea îi conferă acesteia posibilitatea de a avea comunicaţii cu cele opt ţări riverane, iar prin intermediul canalului Dunăre - Marea Neagră de a avea ieşire la Marea Neagră și acces la Portul Constanţa - principala poartă maritimă a ţării. Existenţa în centrul regiunii, dar nefăcând parte din aceasta, a capitalei ţării, Bucureşti, constituie, prin infrastructura socială și instituţională, un real avantaj.
Din punct de vedere al participării la principalele activităţi economice, ponderea populației ocupate civile în agricultură, silvicultură și pescuit reprezintă 15,8% în timp ce în servicii este predominantă (47,7%) și 36,5% în industrie și construcţii.
Printre cele mai importante avantaje comparative ale regiunii se numără:
- accesul la principalul aeroport al ţării Bucureşti – Henry Coandă;
- segmente ale coridoarelor europene de transport IV si IX, existenţa autostrăzilor A1 (Bucureşti – Piteşti), A2 (Bucureşti – Constanţa) și A3 (Bucureşti – Ploieşti), reţele de drumuri naţionale și europene modernizate;
- terenuri adecvate agriculturii ecologice.
Conform datelor statistice ale ANOFM, la finele lunii martie 2023, cei mai importanți angajatori din regiune, după numărul de salariaţi, sunt: SC Automobile Dacia SA, SC Adient Automotive Romania, SC Lear Corporation Romania, Yazaki România SRL, SC Lidl Discount SRL, SC Arctic SA, SC Leoni Wiring Systems Piteşti, Aquila Part Prod Com SRL, SC Faurecia Romania SRL, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.
Surse utilizate: Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Institutul Naţional de Statistică (Balanţa Forţei de Muncă), Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei.
Link-uri:
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă | |
Ministerul Muncii și Solidarităţii Sociale | |
Institutul Naţional de Statistică | |
Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltarii și Administraţiei | |
Agenţia de Dezvoltare Regională Sud Muntenia |
Conform datelor ANOFM, în trimestrul 1 2023, cele mai multe locuri vacante au fost înregistrate pe următoarele ocupaţii: lucrător comercial, muncitor necalificat la asamblarea montarea pieselor, agent de securitate, muncitor necalificat în construcţii, conducător auto transport rutier de mărfuri, manipulant mărfuri, muncitor necalificat în industria confecţiilor, şofer de autoturisme şi camionete, vânzător.
Conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, la finele lunii martie 2023, cel mai mare număr de şomeri s-a înregistrat pe următoarele ocupaţii: muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet; muncitor necalificat în agricultură; muncitor necalificat la întreţinerea de drumuri, şosele, poduri, baraje; muncitor necalificat la ambalarea produselor sub formă de praf şi granule; lăcătuș mecanic; lucrător comercial; ambalator manual; manipulant mărfuri.
Regiunea Sud-Vest Oltenia este compusă din următoarele judeţe: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt și Vâlcea.
Conform Institutului Național de Statistică, populația rezidentă a regiunii, în anul 2022, a fost de 1,87 milioane persoane.
La 01.01.2022, conform Balanţei Forţei de Muncă, populaţia ocupată civilă a fost de 657,6 mii persoane, reprezentând 55,5% din resursele de muncă ale regiunii.
Rata șomajului înregistrat la data de 31 martie 2023 a fost de 5,6%, fiind înregistraţi 39,2 mii şomeri.
Din punct de vedere al participării la principalele activităţi economice, ponderea populației ocupate civile în agricultură, silvicultură și pescuit reprezintă 17%, în timp ce în servicii este predominantă (48,2%) și de 34,8% în industrie și construcţii.
În cadrul acestei regiuni, agricultura are un rol important, cu peste 1 milion de hectare destinate cultivării cerealelor, plantelor oleaginoase, legumelor și fructelor, cartofilor, sfeclei de zahăr și viței de vie.
Principalele industrii prezente în regiune sunt: industria metalurgică (fiind reprezentată de cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală și de Est și, totodată, singurul producător de aluminiu din țară - ALRO Slatina), industria electrotehnică, producția energiei ( reprezentată de Complexul Energetic Oltenia), industria auto, industria constructoare de mașini și tractoare, industria chimică (cu producătorul Oltchim SA), industria alimentară, industria ușoară și materiale de construcții, industria construcțiilor navale.
Menționăm și alte repere importante ale regiunii: Craiova este un centru universitar cu tradiție; infrastructura de transport este diversificată (rutier, căi ferate, căi navigabile, aeroport internațional Craiova); capitalul natural deosebit de divers, prin varietatea reliefului și prezența bazinelor hidrografice ale Oltului, Jiului și Dunării, reprezintă cadrul unui turism foarte bine reprezentat.
Conform datelor statistice ale ANOFM, la finele lunii martie 2023, cei mai importanți angajatori din regiune, după numărul de salariaţi, sunt: Complexul Energetic Oltenia Sud, SC Pirelli Tyres Romania SRL, Artrom Steel Tubes SA, Spitalul Clinic Judeţean Craiova, Civitas PSG SA, SC Alro SA, SC Vel Pitar SA, DGRFP Craiova, SC Moveos SRL, TMG Guard SRL, Universitatea din Craiova.
Regiunea beneficiază de un potenţial turistic diversificat, incluzând turismul montan și cel speologic, balnear, ecoturismul, parcurile naturale și turismul religios.
Surse utilizate: Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Institutul Naţional de Statistică (Balanţa Forţei de Muncă), Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei.
Link-uri:
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă | |
Ministerul Muncii și Solidaritatii Sociale | |
Institutul National de Statistica | |
Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltarii și Administraţiei | |
Agenţia de Dezvoltare Regională Sud Vest Oltenia |
Conform datelor ANOFM, în trimestrul 1 2023, cele mai multe locuri vacante au fost înregistrate pe următoarele ocupaţii: muncitor necalificat la asamblarea montarea pieselor, muncitor necalificat în construcţii, muncitor necalificat în industria confecţiilor, operator confecţioner industrial îmbrăcăminte, agent de securitate, ajutor bucătar, lăcătuş mecanic, lucrător comercial, lucrător gestionar, manipulant mărfuri.
Conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, la finele lunii martie 2023, cel mai mare număr de şomeri s-a înregistrat pe următoarele ocupaţii: muncitor necalificat în agricultură; muncitor necalificat la întreţinerea de drumuri, şosele, poduri, baraje; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet; lăcătuş mecanic; muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide; mecanic agricol; agricultor; mecanic auto; vânzător; manipulant mărfuri.
Regiunea Vest este compusă din următoarele judeţe: Arad, Caraş Severin, Hunedoara și Timiş.
Conform Institutului Național de Statistică, populația rezidentă din această regiune, în anul 2022, a fost de 1,67 milioane persoane. Se remarcă și caracterul multietnic al populației din regiune, fapt reflectat în învăţământ, unde se utilizează și limbile minorităţilor etnice sau o limbă de circulaţie internaţională.
La 01.01.2022, conform Balanţei Forţei de Muncă, populaţia ocupată civilă a fost de 749,4 mii persoane, reprezentând 65,7% din resursele de muncă ale regiunii.
Rata șomajului înregistrat la data de 31 martie 2023 a fost de 1,6% fiind înregistraţi 12,6 mii şomeri.
Din punct de vedere al participării la principalele activităţi economice, ponderea populației ocupate civile în industrie și construcţii este de 37,4%, în timp ce populaţia ocupată civilă în agricultură, silvicultură și pescuit este de 10% iar în servicii este predominantă (52.6%).
Regiunea Vest manifestă avantaje competitive importante faţă de celelalte regiuni din România. Condiţiile pedoclimaterice din regiune favorizează o exploatare agricolă eficientă. De asemenea, se constată interesul ridicat al investitorilor din UE pentru terenurile agricole din regiune, aceştia cultivând produse agricole bio și ecologice destinate exportului.
În ceea ce priveşte industria regiunii, semnificative sunt: industria alimentară, maşini și echipamente electrice, mijloace pentru transportul feroviar de marfă și călători, producţia de mobilier, echipamente auto, construcţia de maşini grele, confecţii, tricotaje și încălţăminte, industria extractivă, siderurgică, metalurgică.
Sectorul serviciilor are o pondere importantă în regiune, fiind dezvoltate următoarele ramuri: comerţ, transporturi, depozitare, comunicaţii, turism. Regiunea se leagă de Ungaria şi Serbia şi Muntenegru prin magistrale europene, stradale şi feroviare. Oraşele Arad şi Timişoara dispun de aeroporturi cu capacitati moderne de preluare a fluxului aerian.
Conform datelor statistice ale ANOFM, la finele lunii martie 2023, cei mai importanți angajatori din regiune, ca număr de salariaţi, sunt: SC Profi Rom Food SRL, SC Continental Automotive Romania, SE Bordnetze SRL, Hella Romania, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timiş, SC Leoni Wiring Systems Arad, APTIV Technology Services, SC Flextronics Romania SRL, SC TRW Automotive Safety Sys, Sews Romania Deva, Complexul Energetic Hunedoara.
Surse utilizate: Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Institutul Naţional de Statistică (Balanţa Forţei de Muncă), Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei.
Link-uri:
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă | |
Ministerul Muncii și Solidarităţii Sociale | |
Institutul Naţional de Statistică | |
Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei | |
Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest |
Conform datelor ANOFM, în trimestrul 1 2023, cele mai multe locuri vacante au fost înregistrate pe următoarele ocupaţii: muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor, muncitori necalificaţi în construcţii, manipulant mărfuri, montator subansamble, lucrător comercial, agent de securitate, conducător auto transport rutier de mărfuri, operator la maşini unelte semiautomate şi automate, curier.
Conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, la finele lunii martie 2023, cel mai mare număr de şomeri s-a înregistrat pe următoarele ocupaţii: muncitor necalificat în agricultură; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet; muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide; muncitor necalificat la întreținerea de drumuri, șosele, poduri, baraje; asistent personal al persoanei cu handicap grav; manipulant mărfuri; vânzător; lucrător comercial; muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor.
Regiunea Nord-Vest este compusă din următoarele judeţe: Bihor, Bistriţa Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare și Sălaj. Regiunea este una dintre cele mai pitoreşti din România, începând de la Munţii Apuseni, care au un farmec aparte, până la patrimoniul cultural-popular deosebit din zonele etnografice unice in aceasta parte a Europei.
Conform Institutului Național de Statistică, populația rezidentă din această regiune, în anul 2022, este de 2,52 milioane persoane. Transilvania de Nord este o regiune multietnică, unde trăiesc împreună români, maghiari, germani, armeni, romi ș.a., ceea ce a dus la crearea unei identităţi culturale unice.
La 01.01.2022, conform Balanţei Forţei de Muncă, populaţia ocupată civilă a fost de 1,07 milioane persoane, reprezentând 65,4% din resursele de muncă ale regiunii.
Din punct de vedere al participării la principalele activităţi economice, ponderea populației ocupate civile în agricultură, silvicultură și pescuit este de 10,5%, în timp ce populaţia ocupată civilă din industrie și construcţii reprezintă 38,4%, iar în servicii este de 51%.
Rata șomajului înregistrat la data de 31 martie 2023 a fost de 2,2% fiind înregistraţi 24 mii şomeri.
În regiune sunt reprezentate aproape toate ramurile industriale și un număr important de firme străine majore, unele dintre ele localizate în parcurile industriale din regiune - Tetarom Cluj, Borş, Jibou, Satu-Mare, Bistriţa, Turda etc.. Regiunea are a doua cea mai mare concentrație de companii ICT din România, Clujul ocupând al doilea loc din ţară, după București, ca furnizor de servicii în acest domeniu.
Există 16 instituții de învățământ superior, de stat și private, cea mai mare parte a acestora cu sediul în Cluj-Napoca și Oradea. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj este cea mai bine cotată universitate din
România la nivel internațional. În regiune se află 5 centre de transfer tehnologic, care își desfășoară activitatea într-o gamă largă de sectoare, de la biomasă și combustibili alternativi la tehnologia TIC și construcția de echipamente, precum și 15 clustere (în diverse domenii precum TIC, mobilier, energie, agricultură, produse cosmetice).
Regiunea este traversată de șapte drumuri europene, are în construcţie o autostradă și beneficiază de trei aeroporturi internaţionale. Infrastructura permite accesul la atracţii si resurse turistice deosebite: ape termale şi mine de sare, staţiuni turistice montane, obiective culturale și istorice, cetăţi si monumente istorice, bisericile fortificate din Transilvania si mănăstirile de lemn din Maramureş (monumente UNESCO) etc.; peste 170 de arii naturale protejate.
Conform datelor statistice ale ANOFM, la finele lunii martie 2023, cei mai importanți angajatori din regiune, după numărul de salariaţi, sunt: Banca Transilvania SA, Distribuţie Energie Electrică, SC Aramis Invest SRL, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, Spitalul Clinic Judeţean Oradea, DeLonghi Romania, Endava Romania SRL, SC Unicarm SRL, SC Emerson SRL, SC ZOLLNER Electronics SRL.
Surse utilizate: Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Institutul Naţional de Statistică (Balanţa Forţei de Muncă), Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.
Link-uri:
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă | |
Ministerul Muncii și Solidarităţii Sociale | |
Institutul National de Statistica | |
Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei | |
Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest |
Conform datelor ANOFM, în trimestrul 1 2023, cele mai multe locuri vacante au fost înregistrate pe următoarele ocupaţii: conducător auto transport rutier de mărfuri, muncitor necalificat în construcţii, muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor, tehnician operator la roboţi industriali, lucrător comercial, muncitor necalificat la ambalarea produselor solide şi semisolide, agent de securitate, curier, manipulant mărfuri.
Conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, la finele lunii martie 2023, cel mai mare număr de şomeri s-a înregistrat pe următoarele ocupaţii: muncitor necalificat în agricultură; muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide; muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor; încărcător-descărcător; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet; manipulant mărfuri; asistent personal al persoanei cu handicap grav; lucrător comercial; vânzător.
Regiunea Centru are în componenţă 6 judeţe: Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu.
Conform Institutului Național de Statistică, populația rezidentă a regiunii, în anul 2022, a fost de 2,27 milioane persoane.
Regiunea Centru se caracterizează printr-o mare diversitate etnică, lingvistică și religioasă. Regiunea este una din cele mai urbanizate regiuni ale țării, după Regiunea București-Ilfov și Regiunea Vest. Este de menționat faptul că regiunea Centru oferă o foarte bună pregătire educațională de nivel universitar pentru specialiștii din domeniul silviculturii și industriei lemnului în cadrul celor două facultăți de profil ale Universității din Brașov.
La 01.01.2022, conform Balanţei Forţei de Muncă, populaţia ocupată civilă a fost de 963,9 milioane persoane, reprezentând 66,3% din resursele de muncă ale regiunii.
Sectorul serviciilor deţine cea mai mare pondere din populaţia ocupată civilă (51,1%) fiind urmat de industrie și construcţii (39,8%). Populaţia ocupată în agricultură are o pondere de 9,1%, mai mică decât media naţională.
Rata șomajului înregistrat la data de 31 martie 2023 a fost de 3,1%, fiind înregistraţi 30,7 mii şomeri.
Specificul industrial este mai pronunţat în judeţele Braşov şi Sibiu. Profilul industrial al regiunii este dat de industriile auto, prelucrări metalice, alimentară, prelucrarea lemnului și industria ușoară. Un domeniu în dezvoltare rapidă este sectorul IT, iar recent, industria aeronautică concentrată în jurul Brașovului cunoaște o revigorare. În prezent industria auto, industria aeronautică, IT-ul și industria farmaceutică sunt principalele domenii în care se concentrează investițiile străine în Regiunea Centru.
În ceea ce priveşte serviciile, domeniile cu cele mai mari creșteri sunt telecomunicațiile, transporturile (în special rutiere si aeriene), sectorul financiar-bancar si de asigurări.
Varietatea peisagistică a munţilor, etnografia, datinile, obiceiurile, monumentele istorice și de arhitectură și muzeele încadrează regiunea între arealele tradiţionale de cultură și civilizaţie și între zonele cu tradiţie turistică. Principalele forme de turism practicate în regiune sunt turismul montan, turismul balnear, turismul cultural si agroturismul.
Conform datelor statistice ale ANOFM, la finele lunii martie 2023, cei mai importanți angajatori din regiune, după numărul de salariaţi, sunt: SC Autoliv România SRL, SNGN Romgaz SA, Delgaz Grid SA, Selgros Cash&Carry SRL, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş, SNTGN Transgaz SA, SC Bosch Automotive SRL, SC Continental Automotive Systems, SC Preh Romania SRL, MSE – Majorel Strategy&Expertise SRL.
Surse utilizate: Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Institutul Naţional de Statistică (Balanţa Forţei de Muncă), Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.
Link-uri:
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă | |
Ministerul Muncii și Solidarităţii Sociale | |
Institutul National de Statistica | |
Ministerul Lucrărilor Publice , Dezvoltării și Administraţiei | |
Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru |
Conform datelor ANOFM, în trimestrul 1 2023, cele mai multe locuri vacante au fost înregistrate pe următoarele ocupaţii: muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor, muncitor necalificat în construcţii, lucrător comercial, vânzător, manipulant mărfuri, agent de securitate, conducător auto transport rutier de mărfuri, muncitor necalificat în industria confecţiilor.
Conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, la finele lunii martie 2023, cel mai mare număr de șomeri s-a înregistrat pe următoarele ocupații: muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide; muncitor necalificat în agricultură; manipulant mărfuri; încărcător-descărcător; muncitor necalificat în industria confecțiilor; muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor; ambalator manual.
Regiunea Bucureşti - Ilfov este compusă din judeţul Ilfov și Municipiul Bucureşti.
Conform Institutului Național de Statistică, populația rezidentă a regiunii, în anul 2022, a fost de 2,27 milioane persoane, distribuită invers proporţional cu dimensiunea celor două entităţi administrative. Municipiul Bucureşti reprezintă cea mai mare aglomeraţie urbană din România, cu 2.16 milioane persoane cu domiciliul în Bucureşti. Judeţul Ilfov este unul din judeţele mici ale ţării, cu o densitate de 302 locuitori/km².
La 01.01.2022, conform Balanţei Forţei de Muncă, populaţia ocupată civilă a fost de 1.4 milioane persoane, reprezentând 88,5% din resursele de muncă ale regiunii.
Rata șomajului înregistrat la data de 31 martie 2023 a fost de 0,9%, cea mai mică la nivel naţional, cu 13,3 mii şomeri.
Regiunea București-Ilfov este cea mai dezvoltată din România, având cel mai ridicat PIB pe cap de locuitor din țară de 49.200 Euro, reprezentând 164% din media europeană (UE27), conform Eurostat 2022, pe baza datelor din 2020. Oportunităţile oferite de capitală fac ca populaţia ocupată să aibă un nivel ridicat de instruire și calificare.
Din punct de vedere al participării la principalele activităţi economice, ponderea populației ocupate civile în servicii este predominantă (73,2%), în timp ce ponderea populației ocupate în industrie și construcţii este de 25,7%, iar în agricultură de doar 1,1%. Serviciile generează cele mai multe locuri de muncă.
Economia regiunii este dominată în cea mai mare parte de funcţiile capitalei, populaţia activă a regiunii fiind legată de unităţile care îşi desfăşoară activitatea aici. În regiune sunt prezente toate ramurile industriale, București-Ilfov reprezentând principala aglomerare industrială din țară. Totodată, comerţul, activităţile de depozitare, distribuţie, administraţie-gospodărie comunală, construcţii au avut o evoluţie rapidă. Regiunea Bucureşti-Ilfov, prin municipiul Bucureşti, cel mai important nod de transport rutier-feroviar-aerian naţional şi internaţional al ţării, se caracterizează printr-un înalt grad de accesibilitate. Aeroportul internaţional "Henri Coandă" este cel mai mare aeroport internaţional al țării.
Mediul economic al regiunii este atractiv pentru investiţiile directe, pentru structura instituţională existentă, pentru forța de muncă calificată și pentru sistemul de comunicaţii mai dezvoltat decât în alte regiuni ale ţării.
Conform datelor statistice ale ANOFM, la finele lunii martie 2023, cei mai importanți angajatori cu sediul social în regiune, după numărul de salariaţi, sunt: Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, Compania Naţională Poşta Română SA, Kaufland România, Regia Naţională a Pădurilor, SC Mega Image SRL, SNTFC CFR Călători, Societatea de Transport Bucureşti, Carrefour România SA, RCS SA, SC Auchan Romania SA.
Surse utilizate: Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Institutul Naţional de Statistică (Balanţa Forţei de Muncă, Anuarul Statistic), Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei.
Link-uri:
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă | |
Ministerul Muncii și Solidarităţii Sociale | |
Institutul National de Statistica | |
Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei | |
Agenţia de Dezvoltare Regională Bucureşti Ilfov |
Conform datelor ANOFM, la finele trimestrului 1 2023, cele mai multe locuri vacante au fost înregistrate pe următoarele ocupaţii: muncitor necalificat în construcţii, curier, secretară, manipulant mărfuri, muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor, lucrător comercial, ajutor bucătar, agent de securitate, personal de serviciu în birouri, hoteluri şi alte instituţii.
Conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, la finele lunii martie 2023, cel mai mare număr de şomeri s-a înregistrat pe următoarele ocupaţii: lucrător comercial; manipulant mărfuri; şofer de autoturisme şi camionete; muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor; îngrijitor clădiri; asistent personal al persoanei cu handicap grav; personal de serviciu in birouri, hoteluri si alte institutii; vânzător.