"I så lang tid, jeg kan huske, har jeg altid ønsket at bo i udlandet og få indsigt i en anden kultur," siger Aurelie, der er fra Frankrig. "De skandinaviske lande stod øverst på min liste. Jeg synes rigtig godt om det danske mindset; det er en kombination af at være afslappet og tænke effektivt. Så da min kæreste blev ringet op for at deltage i en jobsamtale i Aalborg, greb vi muligheden — og alt gik godt."
Overførsel af dagpenge
Aurelie befandt sig i en noget usædvanlig situation på det tidspunkt, hvor hun flyttede, da hun — selv om hun tidligere havde arbejdet i næsten 10 år — havde forladt sit job og modtog dagpenge i Frankrig. Takket være EU's politik for overførsel af dagpenge kunne Aurelie fortsætte med at få dagpenge i yderligere tre måneder til at hjælpe hende i forbindelse med jobsøgningen i Danmark. Som Aurelie udtrykker det: "Lige det rette tidspunkt at finde mit job på!"
For at kunne modtage dagpengene skulle Aurelie besøge Workindenmark for at blive registreret som jobsøgende, der er kommet fra et andet EU-/EØS-land og har ret til dagpenge. I Aalborg er Workindenmark repræsenteret hos International Citizen Service (ICS), og hun henvendte sig derfor til deres kontor for at få ordnet overførslen af dagpengene. I ICS-centret kunne hun også foretage en lang række registreringer og få vejledning fra forskellige offentlige institutioner i Danmark.
"Muligheden for at få overført dagpenge giver et yderligere incitament til at flytte til et andet land [selv som ledig], da du ved, at du får dagpenge i en vis periode og således har et sikkerhedsnet til at kunne flytte til udlandet og forsøge at finde en job," forklarer Lars Rungø fra Workindenmark. "Da Aurelie også udførte freelancearbejde, henviste vi hende til de danske skattemyndigheder, så hun kunne blive registreret korrekt," fortæller han.
Seminarer for internationale jobsøgende
Til støtte for sin jobsøgning deltog Aurelie i et jobsøgningsseminar i Aalborg, der var tilrettelagt af Workindenmark, som er en del af Euresnettet.
"Jobsøgningsseminaret er målrettet mod internationale borgere, som gerne vil have lidt inspiration til deres jobsøgning i Danmark," forklarer Lars. Seminarerne giver også rådgivning om, hvordan man udarbejder effektive CV'er og følgebreve, og efterfølgende tilbydes deltagerne gratis feedbacksessioner.
Som følge af Aurelias baggrund inden for IT, hendes internationale mindset og fransk- og engelskkundskaber vidste Lars, at hun var en stærk kandidat, navnlig da Danmark på nuværende tidspunkt oplever mangel på arbejdskraft i IT-sektoren. Aurelie fandt et job som datalog hos Trackunit, en førende leverandør af Internet of Things-løsninger, i virksomhedens hovedkontor i Aalborg. Hendes job består bl.a. i at indsamle og analysere data med henblik på at give kunderne værdifuld forretningsindsigt.
Forberedelse er nøglen til integration
"For mig er nøglen til en god integration i et andet land at være godt forberedt. Man kan så let føle sig fortabt i et andet land, da alt er nyt: administrationen, sproget, kulturen, procedurerne, arbejdsmarkedet… Eures kan hjælpe fra et professionelt perspektiv, og det er en stor del af integrationen," fortæller Aurelie.
"Euresportalen er en guldgrube," siger hun. "Jeg fandt en masse særdeles nyttige oplysninger, som er specifikke for Danmark, men også generelle tips til, hvordan man finder et job i udlandet. Det hjalp mig at være forberedt, allerede inden jeg kom til Danmark."
"Folk spørger mig, hvor længe vi planlægger at blive i Danmark," siger Aurelie. "Der er ikke noget svar," indrømmer hun. "Vi elsker vores familie og venner og savner dem, ingen tvivl om det. Men livet her smager af hygge, og vi elsker det!"
Relevante links:
International Citizen Service (ICS)
Læs mere:
Find en Euresmedarbejder
Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene
Eures' jobdatabase
Eures' tjenester for arbejdsgivere
Eures' kalender over events
Kommende onlineevents
Eures på Facebook
Eures på Twitter
Eures på LinkedIn
Detaljer
- Publikationsdato
- 5. december 2019
- Forfattere
- Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed | Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion
- Emner
- EU-værktøjskasse til mobilitet
- EURES bedste praksis
- EURES-uddannelse
- Eksterne EURES-nyheder
- Arbejdsmarkedsnyheder/mobilitetsnyheder
- Rekrutteringstendenser
- Succeshistorier
- Relaterede sektion(er)
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles