Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre8 martie 2024Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune4 min de lectură

Securitatea socială: drepturile dumneavoastră atunci când vă mutați în altă țară

Lucrătorii pot în continuare să solicite prestații de securitate socială atunci când se mută într-un alt stat membru al UE sau într-o altă țară AELS.

Social security: your rights when moving across borders
Photo credit: Stock.adobe

Luați-vă drepturile cu dumneavoastră

Atunci când vă mutați în altă țară din Europa pentru a lucra, aveți în continuare drepturi de securitate socială, de la prestațiile de șomaj și de maternitate până la pensiile pentru limită de vârstă. Acest lucru este valabil nu numai pentru cele 27 de state membre ale UE, ci și pentru Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

Normele UE de coordonare a regimurilor de securitate socială se aplică pentru prestațiile de boală, șomaj, maternitate, paternitate și familie, precum și pentru pensiile pentru limită de vârstă și prestațiile în caz de accidente de muncă, de boli profesionale, de deces și de urmaș. Prestațiile disponibile variază în funcție de țară.

Țările pot avea norme diferite în ceea ce privește prestațiile de securitate socială, dar normele UE impun statelor membre să-și alinieze sistemele astfel încât solicitanții de locuri de muncă care se mută în altă țară pentru a lucra să poată solicita în continuare prestațiile pe care le-au câștigat deja în propria țară. Cu toate acestea, nu puteți fi asigurat și nu puteți primi aceeași prestație în două țări în același timp.

Cum continuă să fie acoperite drepturile în practică

Coordonarea de către statele membre a regimurilor de securitate socială, un pilon cu vechime al politicii sociale a UE, presupune ca cetățenii să se poată aștepta ca drepturile lor să fie păstrate atunci când se mută pe teritoriul acestor state, atât pentru muncă, cât și pentru petrecerea timpului liber sau pensionare.

Cele mai recente cifre ale UE arată că, în 2021, aproximativ 16 milioane de cetățeni ai UE/AELS locuiau într-o altă țară din UE sau din AELS, iar aproximativ 100 de milioane de turiști au vizitat un alt stat membru. În acel an, aproape 6 milioane de pensii au fost plătite persoanelor care locuiau într-o altă țară UE/AELS sau în Regatul Unit, în timp ce prestațiile familiale au fost transferate către peste un milion de membri de familie aflați într-o altă țară UE/AELS sau în Regatul Unit, iar aproximativ 235 de milioane de carduri CEASS (carduri europene de asigurări sociale de sănătate) se aflau în circulație.

În calitate de cetățean al UE, drepturile dumneavoastră la prestații sunt, de obicei, acoperite de țara membră în care lucrați. Există însă și excepții. De exemplu, atunci când sunteți detașat pe termen scurt într-o altă țară pentru o perioadă de până la doi ani, drepturile dumneavoastră de securitate socială vor continua să fie acoperite de țara membră în care își are sediul angajatorul dumneavoastră.

Dacă lucrați în mai multe țări în același timp, dreptul dumneavoastră la prestații de securitate socială va fi acoperit de țara în care locuiți, atât timp cât lucrați mai mult de 25 % din programul dumneavoastră de lucru în țara respectivă. În caz contrar, veți fi clasificat ca lucrător transfrontalier, iar prestațiile dumneavoastră vor fi acoperite de țara în care își are sediul angajatorul dumneavoastră.

De asemenea, la vârsta de pensionare veți avea dreptul la o pensie din fiecare stat membru al UE în care ați fost asigurat. Aceasta se solicită din țara în care ați lucrat ultima dată.

Trecerea la mediul digital

În prezent, persoanele care doresc să se mute în altă țară pentru a lucra și pentru a solicita prestații locale trebuie să obțină formularele corespunzătoare emise de instituția de securitate socială sau de autoritatea de asigurări de sănătate din țara lor.

În viitor, Comisia Europeană urmărește însă să reducă sarcinile administrative implicate prin digitalizare și încurajează țările să facă în așa fel încât să fie cât mai simplu pentru utilizatori. Schimbul electronic de informații privind securitatea socială (EESSI) este un sistem folosit de instituțiile de securitate socială pentru a face schimb de informații în toată Europa. Un proiect-pilot, inițiativa privind pașaportul european de securitate socială (ESSPASS), analizează în prezent modalități de verificare digitală a drepturilor de securitate socială ale cetățenilor la nivel transfrontalier.

Pe termen mai lung, se are în vedere crearea unui portofel pentru identitatea digitală în UE (EUDI), care va permite cetățenilor UE să poarte versiuni digitale ale documentelor lor pentru a fi ușor de verificat de către organismele competente, inclusiv de instituțiile de securitate socială, inspectoratele de muncă și furnizorii de servicii medicale.

Consultați baza de date națională a Comisiei Europene pentru a afla ce prestații de securitate socială sunt disponibile în țara în care vă mutați pentru a lucra. Aflați mai multe despre drepturile de pensie și cum să le solicitați.

 

Linkuri conexe:

Drepturile de securitate socială, pentru fiecare țară în parte

Coordonarea regimurilor de securitate socială la nivelul UE

Aflați ce norme se aplică în cazul dumneavoastră

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe X

EURES pe LinkedIn

EURES pe Instagram

 

Teme
  • Setul de instrumente al UE pentru mobilitate
  • Sugestii și sfaturi
  • Știri/rapoarte/statistici
  • Tineret
Secțiuni aferente
Sectorul
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Human health and social work activities
  • Public administration and defence; compulsory social security

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.