Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel12 september 2017Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Ditt första Euresjobb: Vad har unga människor att vinna på det?

Ditt första Euresjobb, som ursprungligen inrättades 2012 som ett pilotprogram, är ett målinriktat program för rörlighet i arbetslivet som hjälper talangfulla unga arbetssökande att få tillgång till möjligheter som erbjuds av företag och organisationer i hela Europa.

‘Your first EURES Job’: What’s in it for young people?

Varför ska jag gå med i detta initiativ?

Programmet är idealiskt för ungdomar som har svårt att hitta arbete i sitt hemland och letar efter en ny möjlighet utomlands. Det omfattar alla 28 EU-medlemsstater samt Island och Norge, och är öppet för sökande med olika utbildningsnivåer och/eller arbetslivserfarenhet. Möjligheterna som erbjuds inkluderar jobb och lärlingsutbildning som varar minst sex månader, samt praktikplatser (minst tre månader).

Vilka är de viktigaste fördelarna med Ditt första Euresjobb?

  • Du kommer att få skräddarsytt jobbsöknings-, matchnings- och rekryteringsstöd som hjälper dig att hitta den bästa möjligheten.
  • Du kan vara berättigad till ekonomiskt stöd för att täcka några av kostnaderna för att söka jobb i ett annat EU-land (t.ex. en personlig intervju, flyttkostnader eller språkutbildning).
  • Du kan dra nytta av kostnadsfria stödjänster som utbildning före eller efter placeringen (språk etc.), mentorstöd och välkomststöd i ditt destinationsland.

Vem kan delta i Ditt första Euresjobb?

För att kunna delta i programmet måste du

  • vara 18–35 år,
  • vara medborgare och lagligt bosatt i ett EU-28-land, på Island eller i Norge,
  • ha svårt att hitta ett jobb eller en utbildning i det land där du bor,
  • vara beredd att flytta till ett annat EU-28-land, Island eller Norge för att arbeta, göra praktik eller vara lärling.

Hur gör jag för att gå med i programmet?

Ditt första Euresjobb genomförs av de offentliga arbetsförmedlingar i varje land som är medlem i Euresnätverket. För att gå med i programmet behöver du bara anmäla dig till en av dessa offentliga arbetsförmedlingar (vanligen genom att fylla i ett ansökningsformulär och skicka in dina uppgifter via en webbplats eller e-post till en kontaktadress).

Om ditt land ännu inte specifikt tillhandahåller tjänsterna inom Ditt första Euresjobb kan du kontakta någon av organisationerna på listan. Vi rekommenderar att du väljer någon av de ledande arbetsförmedlingarna i Italien, Sverige, Frankrike eller Tyskland.

Var kan jag hitta mer information?

Om du vill veta mer om programmet är sidorna om Ditt första Euresjobb på Eures webbplats ett utmärkt ställe att börja på. Det finns också mer information och flera användbara publikationer, t.ex. handboken om Ditt första Euresjobb, som finns på webbplatsen för GD Sysselsättning, socialpolitik och inkludering.

 

Länkar:

Ditt första Euresjobb

Webbplatsen för GD Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Teman
Ungdom
Relaterade avsnitt
Hjälp & stöd
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.