Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2017. szeptember 12.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

„Az első EURES-állásod”: mit nyújt a program a fiatalok számára?

A 2012-ben kísérleti programként „Az első EURES-állásod” néven létrehozott, célzott mobilitási program a fiatal és tehetséges uniós polgároknak segít abban, hogy megtalálják a vállalatok és szervezetek által Európa-szerte kínált álláslehetőségeket.

‘Your first EURES Job’: What’s in it for young people?

Miért érdemes a programhoz csatlakozni?

„Az első EURES-állásod” program olyan fiatalok számára ideális, akik külföldön keresnek álláslehetőségeket, mivel a saját országukban nem találnak munkát. A 28 uniós tagállamra, Izlandra és Norvégiára kiterjedő programban végzettségtől és munkatapasztalattól függetlenül bárki részt vehet. A felajánlott lehetőségek között nemcsak állások, de legalább hat hónapig tartó, tanulószerződéses gyakorlati képzések és legalább három hónapos szakmai gyakorlatok is szerepelnek.

Mik a program előnyei?

  • „Az első EURES-állásod” résztvevői személyre szabott segítséget kapnak az álláskeresésben, a kiválasztott vállalattal vagy szervezettel való kapcsolatteremtésben, és abban, hogy mire kell odafigyelni az interjúk során, hiszen a cél az, hogy minden jelentkező megtalálja a számára ideális lehetőséget.
  • Egyes álláskeresők pénzügyi támogatásra is jogosultak lehetnek, hogy fedezni tudják azokat a költségeket, amelyek egy másik uniós tagállamban történő álláskereséssel járnak (pl. a személyes interjúkon való megjelenés, áttelepülési költségek, nyelvtanulás);
  • Ingyenes támogatási szolgáltatások is rendelkezésre állnak, úgymint a munkaközvetítés előtti vagy utáni képzések (nyelvtanfolyamok stb.), a mentori támogatás és a beilleszkedést segítő szolgáltatások a célországban.

Ki vehet részt a programban?

„Az első EURES-állásod” programban az vehet részt, aki:

  • 18 és 35 év közötti;
  • a 28 uniós tagállam valamelyikében, Izlandon vagy Norvégiában állampolgársággal rendelkezik, és ott jogszerűen tartózkodik;
  • saját országában képtelen állást vagy képzési lehetőséget találni;
  • hajlandó egy másik uniós országba, Norvégiába vagy Izlandra költözni és ott munkavállalóként, gyakornokként vagy szakmunkástanulóként dolgozni.

Hogyan vehetek részt a programban?

A programot minden egyes országban azok az állami foglalkoztatási szolgálatok hajtják végre, amelyek tagjai az EURES-hálózatnak. A részvételhez nem kell mást tennie, mint regisztrálnia az egyik állami foglalkoztatási szolgálatnál (általában egy jelentkezési lap kitöltésével és a személyes adatok megadásával egy adott weboldalon vagy e-mailen keresztül).

Amennyiben az Ön országában még nem nyújtanak kifejezetten a programhoz kapcsolódó szolgáltatásokat, a listán szereplő bármely szolgálattal kapcsolatba léphet. Azt javasoljuk, hogy ilyen esetben Olaszország, Svédország, Franciaország vagy Németország vezető foglalkoztatási szolgálatainak egyikét keressék fel.

Hol tudok még tájékozódni?

Első lépésként keresse fel „Az első EURES-állásod”-ra vonatkozó oldalakat az EURES-weboldalán, ahol többet megtudhat a programról. Részletesebb információk és számos hasznos kiadvány is elérhető, például „Az első EURES-állásod” útmutató, amely A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatóságának weboldalántalálható meg.

 

Kapcsolódó linkek:

„Az első EURES-állásod”

A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatóságának weboldala

 

További információk:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Az EURES a Google+-on

Témák
Ifjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Súgó és támogatás
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.