Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak12. rujna 2017.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

„Tvoj prvi posao preko EURES-a”: što ovaj program pruža mladima?

Tvoj prvi posao preko EURES-a (YFEJ), pokrenut 2012. godine kao pilot-program, ciljani je program radne mobilnosti koji pomaže nadarenim mladim tražiteljima posla u EU-u doći do mogućnosti koje nude poduzeća i organizacije u cijeloj Europi.

‘Your first EURES Job’: What’s in it for young people?

Zašto se pridružiti inicijativi YFEJ?

Program YFEJ idealan je za mlade koji ne mogu naći posao u matičnoj državi i traže novu priliku u inozemstvu. Ovaj program pokriva svih 28 država članica EU-a, Island i Norvešku te je dostupan kandidatima različitih stupnjeva obrazovanja i/ili radnog iskustva. Ponuđene mogućnosti uključuju poslove i naukovanja koji traju najmanje šest mjeseci te pripravništva (u trajanju od najmanje tri mjeseca).

Koje su pogodnosti programa YFEJ?

  • Možete primati prilagođenu podršku pri traženju posla, povezivanju ponude i potražnje te u postupku zapošljavanja kako biste pronašli idealnu mogućnost;
  • u određenim slučajevima imate pravo na financijsku potporu za pokrivanje nekih troškova povezanih sa zaposlenjem u drugoj državi EU-a (npr. za razgovor uživo, troškove preseljenja ili učenje jezika) i
  • možete upotrebljavati besplatne usluge podrške, kao što su osposobljavanje prije i/ili nakon zaposlenja (npr. učenje jezika), mentorstvo i pomoć pri preseljenju u zemlju odredišta.

Tko može sudjelovati u programu YFEJ?

Da biste se pridružili programu YFEJ, morate ispunjavati sljedeće uvjete:

  • imate od 18 do 35 godina;
  • državljanin ste neke od država članica EU28, Norveške ili Islanda i imate zakonito prebivalište u toj zemlji;
  • ne možete pronaći posao ili mogućnost za osposobljavanje u vlastitoj zemlji i
  • spremni ste na preseljenje u drugu državu članicu EU28, Norvešku ili na Island radi posla, pripravničkog staža ili naukovanja.

Kako se mogu pridružiti programu YFEJ?

YFEJ provode javne službe za zapošljavanje u svakoj državi koja je članica mreže EURES-a. Da biste se pridružili programu, morate se samo prijaviti u neku od tih javnih službi za zapošljavanje (to obično možete učiniti ispunjavanjem obrasca za prijavu, slanjem svojih podataka preko web-mjesta ili slanjem poruke e-pošte na adresu za kontakt).

Ako vaša zemlja još uvijek ne nudi usluge YFEJ-a, u tom se slučaju možete obratiti bilo kojoj od organizacija na popisu. Preporučujemo da odaberete vodeće službe za zapošljavanje u Italiji, Švedskoj, Francuskoj ili Njemačkoj.

Gdje mogu saznati više?

Ako želite saznati više o ovom programu, stranice programa Tvoj prvi posao preko EURES-a na web-mjestu EURES-a dobro su mjesto za početak. Dostupne su i dodatne informacije te korisne publikacije kao što je vodič za Tvoj prvi posao preko EURES-a na web-mjestu Glavne uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost.

 

Korisne poveznice:

Tvoj prvi posao preko EURES-a

Web-mjesto Glavne uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnika EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

Službe EURES-a za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

EURES na portalu Google+

Teme
Mladost
Povezani odjeljak(i)
Pomoć i podrška
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.