Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel8 juli 2018Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Ung spansk sköterska följer sin dröm i Tyskland

Nittonåriga Nerea Gomis Sanchez från Spanien trivs med utmaningen att jobba inom omsorgen i den tyska staden Kassel.

Young Spanish nurse pursues her dream in Germany
EURES

Att flytta utomlands var ett stort beslut för henne och hennes familj, men hon fick stöd hela vägen genom projektet Ditt första Eures-jobb.

– Min pappa, som är hantverkare, har varit arbetslös länge,och mamma jobbade på hotell fram till för två år sedan, då hon fick gå. Sedan dess har hon också varit arbetslös, så min familj har väldigt små inkomster, berättar Nerea.

Efter gymnasiet utbildade sig Nerea till vårdbiträde. Även om hon visste att utsikterna inom yrket inte var särskilt goda, trivdes hon med arbetsuppgifterna.

– Jag sökte jobb på äldreboenden och boenden för personer med funktionsnedsättningar, men fick inte ens komma på intervju. De flesta som tog examen från vår skola arbetar inom den privata vården eller hemma hos folk. Lönerna där är jättelåga, och jag var dessutom orolig för att bli den tredje personen i familjen som blev arbetslös.

Nerea hörde talas om Ditt första Eures-jobb via skolan. Det visade sig att den närmast belägna språkskola som samarbetade med den tyska arbetsgivaren Arbeiterwohlfahrt(AWO), en leverantör av socialtjänster, fanns i Alicante, 17 mil från hennes hemstad Valencia. Tack vare praktiska råd och ett visst ekonomiskt stöd från Eures fick hon en plats i projektet.

– Det var inte ett lätt beslut, men min familj stöttade mig. Under språkkursen i Alicante hyrde jag ett rum och behövde pengar för att klara mig. Mina föräldrar hjälpte mig ekonomiskt. Nu är mitt största mål att bli självförsörjande. AWO-projektet är precis vad jag behöver. Jag vill ta nästa steg i karriären och kan göra det här. Jag får arbeta och kan leva på det jag tjänar, säger hon.

Nerea trivs med sitt nya liv och de utmaningar hon står inför.

– Jag tycker om att jobba inom AWO och att lära mig ett nytt språk och få ta del av en ny kultur. Och bäst av allt: jag är självständig och tjänar egna pengar, avslutar Nerea.

 

Länkar:

Ditt första Euresjobb

Arbeiterwohlfahrt (AWO)

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
Externa EURES-nyheterFramgångsberättelserUngdom
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.