Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2018. július 8.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Egy fiatal spanyol ápoló Németországban valósítja meg álmait

A 19 éves spanyol Nerea Gomis Sanchez örömmel néz szembe az ápolási munka kihívásaival a közép-németországi Kasselben.

Young Spanish nurse pursues her dream in Germany
EURES

A külföldre költözés nagy döntés volt Nerea és családja számára, de „Az első EURES-állásod” (YfEj) projekt mindvégig támogatta őt.

„Az apám mesterember, de már hosszú ideje munkanélküli” – mondja Nerea. „Az anyám két évvel ezelőttig egy szállodában dolgozott. Elbocsátották és azóta munkanélküli, így a családi bevétel valóban nagyon alacsony.”

A középiskola elvégzése után Nerea a gondozásra szoruló személyek ápolására vonatkozó szakképzésben részesült. Bár tudta, hogy ez a szakképesítés nem sok munkalehetőséggel kecsegtet, élvezte a munkát és meg volt vele elégedve.

„Több idősek otthonába, valamint fogyatékossággal élő személyeknek fenntartott intézetbe is beadtam a jelentkezésemet, de egy állásinterjúra sem hívtak be” – meséli. „Az iskolámban képesítést szerzők többsége magán ápolólétesítményekben vagy magánháztartásokban helyezkedik el. Ezekben nagyon kevés pénzt lehet keresni, és nem akartam a harmadik lenni a családomban, akinek nincs munkája.”

A YfEj programról az iskolán keresztül szerzett tudomást. A legközelebbi nyelviskola, amely együttműködött az Arbeiterwohlfahrt (AWO) nevű, szociális szolgáltatásokat kínáló német munkaadóval, Alicantéban volt, 170 kilométerre Nerea valenciai otthonától. Az EUREStől kapott gyakorlati tanácsokkal és némi pénzügyi támogatással sikerült részt vennie a projektben.

„A családom támogatta a döntésem, de nem volt könnyű” – jegyzi meg. „Az alicantei nyelvtanfolyam idején szobát kellet bérelnem és egy kis pénzre is szükségem volt a mindennapi élethez. Ehhez a szüleimtől kaptam segítséget. Most én szeretnék magamról gondoskodni. Ez az, ami leginkább motivál. Az AWO projektje teljesen nekem való. Szeretnék karriert építeni, és itt ezt meg is tehetem. És ha a munkáddal megkeresed a mindennapokhoz elegendő mennyiségű pénzt, az még jobb!”

Elmondása szerint Nerea élvezi új életét és az azzal járó kihívásokat. „Szeretek az AWOnál dolgozni, valamint érdekel az új nyelv és kultúra. A legfontosabb, hogy független vagyok és saját keresetem van.”

 

Kapcsolódó linkek:

„Az első EURES-állásod”

Arbeiterwohlfahrt (AWO)

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Külső EURES hírekSikertörténetekIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.