Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre6 decembrie 2019Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

Un tânăr cuplu din Slovacia găsește o oportunitate în Olanda

Oferind acces la stagii, ucenicii și posturi cu normă întreagă în Europa, EURES ajută tinerii în găsirea oportunităților. După ce s-au străduit să-și găsească un loc de muncă prin intermediul agențiilor online, Petra și Martin au apelat la EURES pentru ajutor.

Young Slovakian couple find opportunity in the Netherlands
© Martin Zabojnik, 2019

„Mie și iubitului meu ne place foarte mult să călătorim,” explică Petra. „În mai [2019], am fost amândoi de acord că vrem să trăim ca „liber-profesioniști” timp de câțiva ani. Pentru a călători, a câștiga bani și a ne bucura de viață. Așa că am început să căutăm muncă sezonieră în țările din UE.”

În timpul căutării lor, Petra și iubitul ei Martin au găsit oportunități oferite de diverse agenții, dar nu au fost mulțumiți de taxele asociate. Apoi, un loc de muncă sezonier în Olanda le-a atras atenția. „Nu am văzut nicio agenție în ofertă, ci doar detalii de contact pentru doamna Kubovičová de la EURES Slovacia,” explică Petra. „Este o doamnă foarte drăguță care ne-a explicat totul. I-am trimis CV-urile noastre și informațiile necesare.”

Zuzana Kubovičová este membră a personalului EURES din anul 2006 și este responsabilă de comunicare, cooperare și schimburi de informații pentru Olanda. „Cooperez în mare parte cu angajatorii olandezi și public posturile vacante ale acestora pe site-ul web EURES Slovacia,” ne spune ea. „De asemenea, actualizez și traduc în limba slovacă informațiile despre condițiile de viață și de muncă din Olanda pe care le ofer solicitanților de locuri de muncă.”

După ce a primit cererea de angajare de la Petra și Martin, Zuzana a trimis CV-urile acestora direct angajatorului, fiind optimistă că cei doi ar avea șanse mari să obțină locul de muncă. Nu a durat mult până când Petra a primit un răspuns.

„Spre surprinderea noastră, în două-trei zile, am fost contactată de managerul de la Gebr. P&M Hermans,” ne spune ea. Managerul a oferit cuplului un loc de muncă, să culeagă flori în sezonul respectiv, iar ei l-au acceptat bucuroși. În iunie, după ce Petra și-a încheiat al patrulea an de școală, au pornit spre Zuid-Holland în Olanda.

Managerul s-a oferit să-i ia pe Petra și Martin de la aeroport după ce aterizează, dar ei au decis să exploreze noile împrejurimi și să ajungă singuri la noul lor loc de muncă. Era palpitant, dar în același timp aveau emoții pentru că nu știau dacă realitatea noului loc de muncă le va satisface așteptările.

Din fericire, chiar așa a fost, iar cuplul s-a simțit bine alături de alți 20 de angajați. „Munca a fost grea, dar nu rea”, își amintește Petra. „Am lucrat timp de trei luni vara, am câștigat bani, am întâlnit multe persoane minunate și am câștigat experiență. Toată lumea a fost drăguță și de ajutor, iar proprietarii au fost foarte atenți și interesați de angajații lor.”

Petra și Martin au rămas în Olanda după sfârșitul sezonului și au deja planuri de a reveni acolo vara viitoare. „Doamna Kubovičová ne-a deschis ușa către restul lumii,” spune entuziasmată Petra. „Îi mulțumim foarte mult atât ei, cât și lui EURES.”

„După ce a trecut vara, am primit un e-mail în care spuneau că au fost foarte mulțumiți de locul de muncă și că vor folosi din nou serviciile  EURES,” explică Zuzana.

„Sunt foarte fericită când primesc acest gen de mesaje de la solicitanții de locuri de muncă”, adaugă ea. „Simt că sunt într-adevăr de ajutor pentru cineva și este întotdeauna plăcut să știi că ai ajutat pe cineva să aibă o viață ceva mai bună.”

 

Linkuri conexe:

site-ul web EURES Slovacia

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un membru al personalului EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
Povesti de succesTineret
Secțiuni aferente
Condiții de viață și de muncă
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.