Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel6 december 2019Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Jong stel uit Slowakije vindt baan in Nederland

EURES biedt jongeren toegang tot stages, leerlingplaatsen en voltijdwerk in heel Europa, en helpt jongeren op die manier een baan te vinden. Na een moeizame zoektocht naar werk via onlinebureaus wendden Petra en Martin zich voor hulp tot EURES.

Young Slovakian couple find opportunity in the Netherlands
© Martin Zabojnik, 2019

Petra: “Mijn vriend en ik zijn gek op reizen. In mei 2019 bedachten we dat we voor een paar jaar als “freelancer” wilden leven. Om te reizen, geld te verdienen en van het leven te genieten. Daarom gingen we op zoek naar seizoenswerk in EU-landen.”

Tijdens hun zoektocht kwamen Petra en haar vriend Martin aanbiedingen van verschillende bureaus tegen, maar de vergoedingen daarvoor stonden hun niet erg aan. Toen werd hun aandacht getrokken door een seizoensbaan in Nederland. Petra: “Er werd in de vacature geen bureau genoemd, alleen een contactpersoon, mevrouw Kubovičová van EURES Slowakije. Zij was heel vriendelijk en legde ons alles uit. Wij stuurden haar onze cv’s en de benodigde informatie.”

Zuzana Kubovičová werkt al sinds 2006 bij EURES en is verantwoordelijk voor communicatie, samenwerking en informatie-uitwisseling met betrekking tot Nederland. “Ik werk voornamelijk samen met Nederlandse werkgevers en publiceer hun vacatures op de website van EURES Slowakije,” vertelt zij. "Ik werk ook de informatie over de Nederlandse leef- en werkomstandigheden bij en vertaal deze voor werkzoekenden naar het Slowaaks.”

Nadat Zuzana de sollicitatie van Petra en Martin had ontvangen, stuurde zij hun cv’s rechtstreeks naar de werkgever door, in de goede hoop dat de twee een grote kans zouden hebben om de baan te krijgen. Kort daarna ontving Petra antwoord.

“Tot onze verrassing kreeg ik binnen twee of drie dagen bericht van de manager van Gebr. P&M Hermans,” vertelt ze. De manager bood het koppel seizoenswerk aan in de bloemenoogst. Dit aanbod namen zij graag aan. In juni, nadat Petra het vierde jaar van haar opleiding had voltooid, vertrokken zij naar Zuid-Holland.

De manager bood Petra en Martin aan om hen bij aankomst op te halen van het vliegveld, maar zij besloten om zelf hun nieuwe leefomgeving te verkennen en op eigen gelegenheid naar hun nieuwe werkplek te reizen. Het was spannend, en ze waren ook een beetje zenuwachtig of hun nieuwe werk in het echt niet zou tegenvallen.

Gelukkig werd het stel niet teleurgesteld en maakten zij het goed tussen de andere 20 werknemers. Petra: “Het werk was veeleisend, maar niet slecht. We werkten drie maanden in de zomer, verdienden geld, kwamen veel geweldige mensen tegen en deden ervaring op. Iedereen was aardig en behulpzaam, en de eigenaren waren zorgzaam en betrokken bij hun werknemers.”

Petra en Martin bleven na het einde van het seizoen in Nederland en hebben al plannen om er volgende zomer terug te komen. “Mevrouw Kubovičová heeft voor ons de deur naar de wereld geopend,” zegt Petra enthousiast. “We danken haar en EURES.”

Zuzana: “Na de zomer kreeg ik een e-mail van Petra en Martin waarin ze vertelden dat ze heel tevreden waren met de baan, en dat ze in de toekomst graag weer van de diensten van EURES gebruik willen maken.”

“Ik ben heel blij als ik dit soort feedback van werkzoekenden ontvang,” voegt ze toe. “Het geeft me het gevoel dat iemand echt baat bij mijn werk heeft. Het is altijd fijn om te weten dat je een positieve bijdrage hebt kunnen leveren aan iemands leven.”

 

Gerelateerde links:

website van EURES Slowakije

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop'pin@EURES

Zoek een EURES-medewerker

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
SuccesverhalenJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.