Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak6. prosinca 2019.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Mladom slovačkom paru pružila se prilika u Nizozemskoj

Pružanjem pristupa stažiranju, naukovanju i poslovima na puno radno vrijeme u cijeloj Europi EURES pomaže mladima pronaći prilike za rad. Nakon neuspjelih pokušaja da pronađu posao preko internetskih agencija, Petra i Martin obratili su se za pomoć EURES-u.

Young Slovakian couple find opportunity in the Netherlands
© Martin Zabojnik, 2019

„Moj dečko i ja volimo putovati”, kaže Petra. „U svibnju [2019.] smo se složili da nekoliko godina želimo živjeti kao ‚slobodnjaci’ kako bismo mogli istodobno putovati, zarađivati i uživati u životu. Zato smo počeli tražiti sezonske poslove u zemljama EU-a.”

U potrazi za poslom Petra i njezin dečko Martin naišli su na ponude raznih agencija, ali nisu bili zadovoljni ponuđenim plaćama. U jednom trenutku pažnju im je privukao oglas za sezonski posao u Nizozemskoj. „Oglas nije sadržavao ime agencije, nego samo kontakt gđe Kubovičove iz EURES-a za Slovačku”, objasnila je Petra. „Gospođa je bila jako draga i sve nam je objasnila. Poslali smo joj svoje životopise i sve potrebne informacije.”

Zuzana Kubovičová članica je osoblja EURES-a od 2006., a odgovorna je za komunikaciju, suradnju i razmjenu informacija o Nizozemskoj. „Uglavnom surađujem s poslodavcima iz Nizozemske i objavljujem njihove oglase za slobodna radna mjesta na internetskim stranicama slovačkog EURES-a”, objasnila nam je. „Usto, ažuriram i prevodim na slovački informacije o životnim i radnim uvjetima u Nizozemskoj te ih zatim prosljeđujem tražiteljima posla.”

Nakon što su joj Petra i Martin poslali prijave za posao, Zuzana je njihove životopise proslijedila izravno poslodavcu, vjerujući da par ima dobre izglede da dobije posao. Petra je ubrzo nakon toga primila odgovor.

„Na naše iznenađenje, u roku od dva-tri dana javio mi se voditelj iz poduzeća Gebr. P&M Hermans”, kaže ona. Voditelj je paru ponudio posao branja cvijeća tijekom sezone, koji su oni sa zadovoljstvom prihvatili. Nakon što je Petra u lipnju završila četvrtu godinu školovanja, par je otputovao u nizozemsku pokrajinu Zuid-Holland.

Iako je voditelj ponudio Petri i Martinu da dođe po njih u zračnu luku, oni su odlučili da žele istražiti novu sredinu i sami naći put do svog novog radnog mjesta. Bili su uzbuđeni, ali istodobno i nervozni jer nisu bili sigurni hoće li novi posao ispuniti njihova očekivanja.

Srećom, upravo to se dogodilo, te je par zajedno s još dvadesetak drugih zaposlenika izvrsno odradio svoj zadatak. „Posao je bio težak, ali dobar”, prisjeća se Petra. „Radili smo tri mjeseca tijekom ljeta, zaradili smo nešto novca, upoznali mnoge sjajne ljude i stekli iskustvo. Svi su bili ljubazni i spremni pomoći, a vlasnici su bili obzirni prema zaposlenicima i zanimali su se za njih.”

Petra i Martin ostali su u Nizozemskoj nakon završetka sezone, a već imaju plan da ponovno dođu sljedeće ljeto. „Gđa Kubovičová otvorila nam je prozor u svijet”, kaže oduševljena Petra. „Jako smo zahvalni i njoj i EURES-u.”

„Nakon ljeta sam od njih dobila e-poruku u kojoj su mi napisali da su bili vrlo zadovoljni poslom i da će se opet koristiti EURES-ovim uslugama”, rekla nam je Zuzana.

„Jako me veseli kada dobijem takvu povratnu informaciju od tražitelja posla”, dodala je. „Zbog toga se osjećam kao da sam nekomu doista od pomoći, a uvijek je lijepo znati da si pomogao učiniti nečiji život malo boljim.”

 

Korisne poveznice:

internetskim stranicama slovačkog EURES-a

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite osoblje EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Uspješne pričeMladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.