Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel27 september 2019Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Unga arbetssökande blir säsongsunderhållare tack vare samarbete mellan Eures Frankrike och Italien

Eures Frankrike och Eures Italien hjälpt till att ge fyra unga européer chansen till säsongsarbete vid ett italienskt underhållningsföretag.

Young jobseekers become seasonal entertainers thanks to collaboration between EURES France and Italy
Igor Palla

– Under en Euresutbildning i Sverige i november förra året träffade jag Biancangela Fabbri från Eures Italien, berättar Sébastien Faure från Eures Frankrike.

– Biancangela berättade för oss under kursen att en av hennes arbetsgivare i Italien, Your Friends Animazione, letade efter sökande från hela Europa, säger han. Biancangela letade efter sökande som ville arbeta som barnunderhållare vid semesteranläggningar som drivs av Your Friends Animazione under sommarsäsongen.

– Jag föreslog för Biancangela att vi skulle arbeta tillsammans med att sprida information om jobben vid Your Friends Animazione till våra unga sökande som är registrerade i programmet för Europeiska solidaritetskåren, säger Sébastien.

Han fick snabbt många ansökningar från unga franska arbetssökande och anordnade telefon- och Skypeintervjuer mellan Your Friends Animazione och de sökande.

Det är intressant och kul att bli fullkomligt dränkt i den italienska kulturen

Efter en lyckat rekryteringsprocess valdes fyra sökande från Frankrike och Spanien ut för att delta i en femdagarsutbildning i Toscana i april 2019. De fick utbildning för att arbeta i rollen som barnunderhållare. Företaget betalade deras resor och uppehälle under veckan.

En av de unga deltagarna var 20-årige Wilfried från Île-de-France, strax utanför Paris. Wilfried gick varken en utbildning eller arbetade innan han valdes ut. Efter den inledande utbildningen är Wilfried nu på en tvåmånaders praktik hos Your Friends Animazione. Han arbetar vid en semesteranläggning på en turistort på ön Sardinien. Han arbetar bland annat med att anordna idrottsturneringar för tonåringar och organiserar shower varje kväll.

– Det är utmattande, tempot är högt. Men vi har så mycket roligt att det spelar någon roll, säger Wilfried.

Han har fått mänga mjuka och hårda färdigheter, bland annat förbättrat sin engelska och lärt sig lite italienska och tyska. Han har också personligen fått uppleva en annan kultur.

– Det är intressant och kul att bli fullkomligt dränkt i den italienska kulturen. I början förstod jag inget på italienska. Nu förstår jag det, säger Wilfried.

Efter att hans tid i Italien är avslutad planerar Wilfried att flytta utomlands igen, den här gången till Danmark, där han ska genomföra en europeisk volontärtjänst vid en skola för ungdomar med funktionsnedsättning.

Vi trodde båda på projektet

Eureskontoret i Pistoia där Biancangela arbetar har samarbetat med Your Friends Animazione under flera år nu och hon anser att det finns något speciellt med den erfarenhet som unga arbetssökande, såsom Wilfried, har fått av att arbeta för företaget.

– De klarar av att få ut det bästa av de unga som väljs ut, utan någon erfarenhet som underhållare och ofta kommer nervösa och blyga, omedvetna om sina talanger, säger hon.

Biancangela är full av lovord över Sébastien och smidigheten i deras internationella samarbete. – Sébastien och jag förstod varandra omedelbart eftersom vi arbetade på samma sätt. Vi trodde på projektet och hans empati, entusiasm och kommunikationsförmåga gjorde det lätt och roligt för mig att samarbeta, säger hon.

– Tillsammans tog vi kompletterande steg: Jag gav företaget stöd vid registreringen av projektet och vid urvalet av sökande och han marknadsförde de lediga tjänsterna och ansökningarna från franska ungdomar.

Sébastien är lika tacksam mot Biancangela och beskriver initiativet som ett ”mycket gott samarbete”. De två hoppas att kunna samarbeta igen i framtiden och de har redan planer på att upprepa det framgångsrika initiativet med Your Friends Animazione under 2020.

 

Länkar:

Your Friends Animazione

Europeiska solidaritetskåren

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta Eurespersonal

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
EURES bästa praxisEURES-utbildningExterna EURES-nyheterArbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheterRekryteringstrenderFramgångsberättelserUngdom
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.