Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)
Novice27. september 2019Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Mladi iskalci zaposlitve zaradi sodelovanja med EURES Francija in Italija postanejo sezonski animatorji

EURES Francija in EURES Italija sta štirim mladim Evropejcem pomagala najti sezonsko delo pri italijanskem podjetju, ki se ukvarja z razvedrilno dejavnostjo.

Young jobseekers become seasonal entertainers thanks to collaboration between EURES France and Italy
Igor Palla

„Lani novembra sem med usposabljanjem, ki ga je EURES organiziral na Švedskem, spoznal Biancangelo Fabbri iz EURES Italija,“ se spominja Sébastien Faure iz EURES Francija.

„Med usposabljanjem nas je Biancangela obvestila, da eden od njenih delodajalcev v Italiji, Your Friends Animazione, išče kandidate iz vse Evrope,“ pojasni.Biancangela je iskala kandidate, ki bi delali kot otroški animatorji v počitniških centrih, ki jih podjetje Your Friends Animazione vodi med poletno sezono.

„Biancangeli sem predlagal sodelovanje pri oglaševanju zaposlitev podjetja Your Friends Animazione pri naših mladih kandidatih, registriranih v programu Evropske solidarnostne enote,“ pojasni Sébastien.

Kmalu je prejel številne prijave mladih francoskih iskalcev zaposlitve ter organiziral razgovore po telefonu in Skypu med podjetjem Your Friends Animazione in kandidati.

„Zanimivo in zabavno je, če se popolnoma prepustiš italijanski kulturi“

Po uspešnem zaposlitvenem postopku so bili štirje kandidati iz Francije in Španije izbrani za udeležbo na petdnevnem usposabljanju v Toskani aprila 2019. Usposobljeni so bili za delo otroških animatorjev. Podjetje je plačalo stroške potovanja in enotedenske nastanitve.

Eden od mladih udeležencev je bil 20‑letni Wilfried iz Île‑de‑France, iz okolice Pariza. Preden je bil izbran, ni bil vključen v izobraževanje ali usposabljanje in ni imel zaposlitve. Po začetnem usposabljanju je zdaj na dvomesečni praksi pri podjetju Your Friends Animazione. Wilfried dela v počitniškem centru v turistični vasi na otoku Sardinija. Njegove naloge vključujejo organiziranje športnih turnirjev za najstnike in večernih predstav.

„To je utrujajoče, tempo je hiter,“ pravi Wilfried. „Vendar pa se tako zelo zabavamo, da to ni pomembno.“

Pridobil je številne mehke in trde veščine, med drugim je izboljšal svojo angleščino ter se naučil nekaj italijanščine in nemščine. Poleg tega je tudi užival v spoznavanju druge kulture iz prve roke.

„Zanimivo in zabavno je, če se popolnoma prepustiš italijanski kulturi“, pravi Wilfried. „Italijanščine najprej nisem nič razumel. Zdaj jo razumem.“

Wilfried načrtuje, da se bo po izteku njegovega časa v Italiji znova preselil v tujino, tokrat na Dansko, kjer bo delal v okviru Evropske prostovoljske službe na šoli za mlade invalide. 

„Oba verjameva v projekt“

Biancangelina pisarna EURES v mestu Pistoia že več let sodeluje s podjetjem Your Friends Animazione in meni, da so izkušnje, ki jih mladi iskalci zaposlitve, kot je Wilfried, dobijo pri delu za to podjetje, nekaj posebnega.

„Iz mladih, ki so izbrani brez animatorskih izkušenj, pogosto pa pridejo nervozni in plašni, ne da bi se zavedali svojih talentov, izvabijo najboljše,“ pravi.

Biancangela zelo pohvali tudi Sébastiena in njuno mednarodno sodelovanje, ki poteka brez težav. „S Sébastienom sva se takoj razumela, saj imava enak način dela,“ pojasni. „Oba sva verjela v projekt, zaradi njegove empatije, navdušenja in komunikacije pa je bilo zame sodelovanje preprosto in zabavno.“

„Drug drugega sva dopolnjevala: Jaz sem zagotovila podporo podjetju pri registraciji projekta in izbiri kandidatov, on pa je oglaševal prosta delovna mesta in prijave mladih Francozov.“

Sébastien je enako hvaležen Biancangeli in pobudo opiše kot „odlično sodelovanje“. Oba upata, da bosta v prihodnosti še sodelovala, naredila pa sta tudi že načrte za ponovitev te uspešne pobude s podjetjem Your Friends Animazione v letu 2020.

 

Sorodne povezave:

Your Friends Animazione

Evropska solidarnostna enota

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Najboljša praksa EURESEURES usposabljanjeZunanje novice EURESNovice s trga dela/novice mobilnostiTrendi zaposlovanjaZgodbe o uspehuMladina
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.