Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel27 september 2019Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Jonge werkzoekenden worden seizoensrecreatieleiders dankzij samenwerking tussen EURES Frankrijk en Italië

EURES Frankrijk en EURES Italië hebben vier jonge Europeanen de kans gegeven om seizoenswerk te doen bij een Italiaans entertainmentbedrijf.

Young jobseekers become seasonal entertainers thanks to collaboration between EURES France and Italy
Igor Palla

“Bij een EURES-trainingssessie in Zweden afgelopen november kwam ik Biancangela Fabbri van EURES Italië tegen,” vertelt Sébastien Faure van EURES Frankrijk.

“Tijdens de sessie vertelde Biancangela ons dat een van haar werkgevers in Italië, Your Friends Animazione, op zoek was naar kandidaten uit heel Europa,” legt hij uit. Biancangela zocht kandidaten die in het zomerseizoen als kinderrecreatieleider in de vakantiecentra van Your Friends Animazione wilden werken.

“Ik heb Biancangela voorgesteld om samen de banen van Your Friends Animazione onder de aandacht te brengen bij onze jonge kandidaten die zijn ingeschreven in het Europees Solidariteitskorps-programma,” legt Sébastien uit.

Binnen korte tijd ontving hij een groot aantal sollicitaties van jonge Franse werkzoekenden en regelde hij sollicitatiegesprekken per telefoon en via Skype tussen Your Friends Animazione en de kandidaten.

“Het is leuk en boeiend om in de Italiaanse cultuur te worden ondergedompeld”

Na een geslaagde wervingsprocedure werden vier kandidaten uit Frankrijk en Spanje geselecteerd voor een cursus van vijf dagen in april 2019 in Toscane. Zij werden opgeleid als kinderrecreatieleider. Hun reis- en verblijfskosten voor de week werden door het bedrijf betaald.

Eén jonge deelnemer was Wilfried, 20 jaar, uit Île-de-France, net buiten Parijs. Voordat hij werd geselecteerd, volgde Wilfried geen onderwijs of opleiding en werkte hij niet. Na zijn eerste opleiding heeft Wilfried nu een stage van twee maanden bij Your Friends Animazione. Wilfried werkt bij een vakantiecentrum in een toeristendorp op het eiland Sardinië. Tot zijn taken behoren het organiseren van sportwedstrijden voor tieners en het organiseren van shows elke avond.

“Het is vermoeiend, het tempo ligt hoog,” zegt Wilfried. “Maar we hebben zo veel plezier dat het niet uitmaakt.”

Hij heeft veel zachte en harde vaardigheden opgedaan. Zo is zijn Engels erop vooruitgegaan en heeft hij wat Italiaans en Duits geleerd. Ook vond hij het prettig om uit de eerste hand een andere cultuur te beleven.

“Het is leuk en boeiend om in de Italiaanse cultuur te worden ondergedompeld”, zegt Wilfried. “In het begin begreep ik helemaal niets van het Italiaans. Nu kan ik het goed volgen.”

Wilfried is van plan om na zijn tijd in Italië opnieuw naar het buitenland te gaan, ditmaal naar Denemarken, waar hij in het kader van Europees vrijwilligerswerk stage zal lopen op een school voor gehandicapte jongeren.

“Wij geloofden allebei in het project”

Het EURES-kantoor van Biancangela in Pistoia werkt al jaren met Your Friends Animazione samen, en zij vindt dat er iets bijzonders is met de ervaring die jonge werkzoekenden zoals Wilfried opdoen door voor het bedrijf te werken.

“Het lukt hun de jongeren, die worden geselecteerd zonder enige ervaring als recreatieleider en die bij aankomst vaak zenuwachtig, onwennig en zich niet bewust van hun talenten zijn, helemaal tot hun recht te laten komen” zegt zij.

Biancangela is ook vol lof voor Sébastien en over hoe soepel hun internationale samenwerking verloopt. “Sébastien en ik begrepen elkaar onmiddellijk, aangezien wij dezelfde werkwijze volgen,” legt zij uit. “Wij geloofden beiden in het project, en door zijn empathie, enthousiasme en communicatie was het voor mij gemakkelijk en plezierig om mee te werken.”

“We vulden elkaar goed aan: ik ondersteunde het bedrijf bij de inschrijving van het project en de selectie van kandidaten en hij gaf bekendheid aan de vacature en spoorde jonge Fransen aan te solliciteren.”

Sébastien toont zich even dankbaar tegenover Biancangela en beschrijft het initiatief als een “geweldige samenwerking”. De twee hopen in de toekomst verder samen te werken en hebben al plannen gemaakt om dit geslaagde initiatief met Your Friends Animazione in 2020 te herhalen.

 

Verwante links:

Your Friends Animazione

Europees Solidariteitskorps

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop'pin@EURES

Zoek een EURES-medewerker

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Bijzonderheden

Onderwerpen
EURES beste praktijkenEURES-trainingExtern EURES-nieuwsArbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuwsWervingstrendsSuccesverhalenJeugd
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.