Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak27. rujna 2019.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Mladi tražitelji posla zaposleni kao sezonski animatori zahvaljujući suradnji francuskog i talijanskog EURES-a

Uz pomoć EURES-a u Francuskoj i EURES-a u Italiji četvero mladih Europljana dobilo je priliku za sezonski rad u talijanskoj agenciji za animaciju.

Young jobseekers become seasonal entertainers thanks to collaboration between EURES France and Italy
Igor Palla

„U studenome, prilikom EURES-ove obuke u Švedskoj, upoznao sam Biancangelu Fabbri iz EURES-a u Italije”, prisjetio se Sébastien Faure iz EURES-a u Francuskoj.

„Biancangela nas je tijekom obuke obavijestila da jedan od njezinih poslodavaca u Italiji, Your Friends Animazione, traži kandidate iz cijele Europe”, objasnio je. Biancangela je tražila osobe koji bi tijekom ljetne sezone radili kao dječji animatori u odmaralištima koje vodi Your Friends Animazione.

„Predložio sam Biancangeli da počnemo surađivati kako bismo promicali poslove agencije Your Friends Animazione među našim mladim kandidatima koji sudjeluju u programu Europske snage solidarnosti”, kaže Sébastien.

Ubrzo je primio brojne prijave mladih tražitelja posla iz Francuske te je kandidatima dogovorio telefonske razgovore i razgovore preko mreže Skype s agencijom Your Friends Animazione.

„Zanimljivo je i zabavno biti potpuno okružen talijanskom kulturom”

Nakon što su prošli postupak zapošljavanja, četvero kandidata iz Francuske i Španjolske pozvano je na petodnevno osposobljavanje u Toskanu u travnju 2019. Ondje su prošli osposobljavanje za posao dječjeg animatora. Njihove putne troškove i smještaj za taj tjedan pokrila je agencija.

Jedan je mladi sudionik bio 20-godišnji Wilfried iz pokrajine Île-de-France, iz mjesta nedaleko od Pariza. Kada je odabran, Wilfried nije pohađao nijednu obrazovnu ustanovu nije bio zaposlen niti je bio na nekoj obuci. Nakon što je prošao početno osposobljavanje, Wilfried je zaposlen u agenciji Your Friends Animazione na dva mjeseca. Radi u odmaralištu u turističkom naselju na otoku Sardiniji. Neke su od njegovih zadaća organizacija sportskih natjecanja za tinejdžere te organizacija svakodnevnih večernjih događanja.

„Zamorno je, radi se brzim tempom”, kaže Wilfried. „Ali to nije važno jer se usput odlično zabavljamo.”

Stekao je mnoge osobne i tehničke vještine, među ostalim usavršio je znanje engleskoga i naučio nešto talijanskog i njemačkog jezika. Svidjelo mu se i to što je iz prve ruke mogao doživjeti drugu kulturu.

„Zanimljivo je i zabavno biti potpuno okružen talijanskom kulturom,” kaže Wilfried. „Na početku nisam razumio ni riječi talijanskoga. Sada ga mogu razumjeti.”

Nakon odlaska iz Italije Wilfried se namjerava ponovno preseliti u inozemstvo, ovaj put u Dansku, gdje će preko Europske volonterske službe biti angažiran u školi za mlade osobe s invaliditetom.

„Oboje smo vjerovali u projekt”

EURES-ov ured u Pistoii u kojem Biancangela radi surađuje s agencijom Your Friends Animazione već nekoliko godina te ona vidi nešto posebno u iskustvu koje mladi tražitelji posla poput Wilfrieda mogu steći radom za tu agenciju.

„Uspijeva im izvući najbolje iz mladih, koji u trenutku odabira nemaju nikakvog iskustva kao animatori te često stižu nervozni i sramežljivi, nesvjesni svojih talenata”, kaže ona.

Biancangela je puna hvale i za Sébastiena i njihovu izuzetno dobru međunarodnu suradnju. „Budući da imamo istu radnu metodu, Sébastien i ja razumjeli smo se od prvog trenutka”, objašnjava. „Oboje smo vjerovali u projekt, a zahvaljujući njegovu razumijevanju, entuzijazmu i komunikaciji bilo je jednostavno i zabavno surađivati.”

„Djelovali smo komplementarno: ja sam pomagala agenciji u prijavi projekta i odabiru kandidata, a on je promicao priliku za zaposlenje i prijave mladih Francuza.”

Sébastien je jednako zahvalan Biancangeli te inicijativu opisuje kao „sjajnu suradnju”. Nadaju se daljnjoj suradnji i već planiraju ponoviti ovu uspješnu inicijativu s agencijom Your Friends Animazione 2020. godine.

 

Korisne poveznice:

Your Friends Animazione

Europske snage solidarnosti

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite osoblje EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Najbolja praksa EURES-aEURES obukaVanjske vijesti EURES-aVijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnostiTrendovi zapošljavanjaUspješne pričeMladost
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.