Skip to main content
EURES
News article27 september 2018European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion

Arbeid i reiselivet: Hva er fordelene for meg?

Europa er verdens mest populære feriemål, med over 670 millioner besøkende i 2017. Reiselivsnæringen sysselsetter 12 millioner EU-borgere og byr på mange spennende langsiktige karrieremuligheter for dem som vil sette utdanningen og kompetansen sin på prøve i ulike omgivelser. Så hva venter du på?

Working in tourism: What’s in it for me?
EURES

Hvorfor reiseliv?

Et arbeid i reiselivet byr på eksotiske eller naturskjønne reisemål, moderne arbeidsplasser og et dynamisk miljø. Arbeidstakerne er ofte unge, noe som gjør at teamene og arbeidsplassene er energiske og føles moro. Det finnes mange muligheter for personlig og karrieremessig vekst — og for å utgjøre en forskjell. Det finnes stillinger både på heltid og deltid, og sesongarbeid, så det finnes muligheter for alle.

Hva ser arbeidsgiverne i bransjen på når de rekrutterer?

Ifølge forskning som er gjennomført som en del av Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises’ prosjekt «Blueprint for sectoral cooperation on skills in tourism», er alder (21 prosent) det viktigste kriteriet for arbeidsgiverne, og da særlig kandidater mellom 25 og 35 år. Dette følges tett av relevant kompetanse og akademiske kvalifikasjoner (18 prosent hver) og fleksibilitet og yrkeserfaring (16 prosent).

Hvilken kompetanse er viktigst i reiselivsnæringen?

Serviceinnstilling troner øverst på listen over ferdigheter som verdsettes av arbeidsgiverne, sammen med evnen til å forstå og forbedre forholdet mellom mennesker, mellommenneskelig kommunikasjon og språkferdigheter. Disse kategoriene er også de jobbsøkerne mener er viktigst, selv om det er verdt å merke seg at de legger mer vekt på språkferdigheter og flerkulturell forståelse enn arbeidsgiverne gjør, og mindre på kritisk tenking.

Hvilke steder er best for å finne ledige stillinger innen reiseliv?

Jobbportaler, personlige nettverk og sosiale medier er tre av de viktigste verktøyene som reiselivsbedrifter bruker til å finne nye ansatte. Bedriftenes egne nettsteder og profesjonelle bemanningsbyråer brukes også i stor grad. Sørg for at du benytter deg av disse verktøyene selv, slik at du gjør sjansen din for å finne en jobb størst mulig.

Hvordan oppnår du den kompetansen arbeidsgiverne ser etter?

Hvis du vil oppfriske kunnskapen din før du setter i gang med en reiselivskarriere, finnes det mange EU-programmer som kan hjelpe. Dette omfatter EURES, som har et eget område for jobbsøkere og omfattende funksjonalitet, Din første EURES-jobb, som hjelper 18–35-åringer med å finne jobb i EU, og Erasmus+, som tilbyr mange ulike muligheter for opplæring og nettverksbygging for unge mennesker.

Hvor finner du mer informasjon?

Nettstedet Jobs in Tourism inneholder mye informasjon om arbeid i reiselivsnæringen. Nettstedet er en del av kommunikasjonskampanjen «Tourism, a world of opportunities» (utviklet innenfor rammen av prosjektet «Blueprint on sectoral cooperation on skills in tourism») og er designet for å fremme turistnæringen, hjelpe jobbsøkere som ønsker en karriere innen reiseliv og hjelpe bedrifter med å finne potensielle ansatte.

Les mer om karrieremuligheter i reiselivsnæringen i delen Looking for a career in tourism?.

 

Relevante lenker:

Jobs in Tourism

Din første EURES-jobb

Erasmus+

Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises (EASME)

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Drop'pin@EURES

Finn en EURES-rådgiver

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene

EURES' jobbdatabase

EURES' tjenester for arbeidsgivere

EURES' aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

EURES på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
EURES opplæringRåd og tipsArbeidsmarkedsnyheter/mobilitetsnyheterNyheter/rapporter/statistikkRekrutteringstrenderUngdom
Relaterte seksjon(er)
Leve- og arbeidsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.