Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel27 september 2018Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Werken in de toerismesector: wat heb ik eraan?

Met meer dan 670 miljoen bezoekers in 2017 is Europa de populairste vakantiebestemming ter wereld. 12 miljoen EU-burgers zijn werkzaam in de toerismesector, waar allerlei boeiende carrièrekansen voor de lange termijn liggen voor mensen die hun opleiding en vaardigheden in verschillende situaties willen toetsen. Dus waar wacht je nog op?

Working in tourism: What’s in it for me?
EURES

Waarom toerisme?

Werken in de toerismesector betekent exotische en prachtige locaties, moderne werkplekken en een dynamische werkomgeving. Doordat er veel jonge mensen werkzaam zijn, heerst in teams en op werkplekken vaak een sfeer van energie en van plezier in het werk. Er zijn kansen in overvloed om persoonlijk en professioneel te groeien - en om een verschil te maken. Met mogelijkheden voor vast, parttime of seizoenswerk is er voor ieder wat wils.

Waar letten werkgevers in de toerismesector op bij het zoeken naar nieuwe werknemers?

Volgens een onderzoek dat deel uitmaakte van het project "Blauwdruk voor sectorale samenwerking op het gebied van vaardigheden in het toerisme" van het Uitvoerend Agentschap voor kleine en middelgrote ondernemingen, is leeftijd de belangrijkste factor voor werkgevers (21 %), waarbij de voorkeur uitgaat naar kandidaten tussen de 25 en 35 jaar. Kort daarachter komen relevante vaardigheden en opleiding (beide 18 %), gevolgd door flexibiliteit en beroepservaring (16 %).

Welke vaardigheden zijn het belangrijkst in de toerismesector?

Een gastvrije houding staat hoog op het prioriteitenlijstje van werkgevers, net als de vaardigheid om menselijke relaties te doorgronden en te verbeteren, en communicatie- en taalvaardigheden. Dit zijn ook de categorieën die werkzoekenden het belangrijkst vinden, hoewel zij interessant genoeg meer waarde hechten aan taalvaardigheden en multicultureel bewustzijn dan werkgevers, en minder aan kritisch denken.

Wat zijn de beste plekken om banen in de toerismesector te vinden?

Drie van de belangrijkste hulpmiddelen voor bedrijven in de toerismesector voor het vinden van nieuwe werknemers zijn banenportalen, persoonlijke netwerken en sociale media. Ook van bedrijfswebsites en professionele recruiters wordt veel gebruik gemaakt. Zorg ervoor dat je deze middelen zelf ook benut om je kans op het vinden van een baan te vergroten.

Hoe ontwikkel je de vaardigheden waar werkgevers naar op zoek zijn?

Als je je vaardigheden wat wilt bijspijkeren voor je aan een carrière in de toerismesector begint, is er een hele reeks EU-programma's die je daarbij kunnen helpen. Zo heeft EURES een speciaal gedeelte voor werkzoekenden en uitgebreide mogelijkheden, helpt Je eerste EURES-baan mensen van 18-35 jaar om een baan te vinden in de EU, en biedt Erasmus+ allerlei opleidings- en netwerkmogelijkheden voor jongeren.

Waar kun je meer informatie vinden?

Op de website Jobs in Tourism staat veel informatie over werken in de toerismesector. De website is onderdeel van de voorlichtingscampagne "Toerisme, een wereld vol mogelijkheden" (ontwikkeld in het kader van het project "Blauwdruk voor sectorale samenwerking op het gebied van vaardigheden in het toerisme") en is bedoeld om de toerismesector te promoten, werkzoekenden te helpen bij het beginnen van een carrière in het toerisme en bedrijven te ondersteunen in de zoektocht naar potentiële werknemers.

Bekijk het gedeelte Looking for a career in tourism? voor meer informatie over carrièremogelijkheden in de toerismesector.

 

Verwante links:

Jobs in Tourism

Je eerste EURES-baan

Erasmus+

Uitvoerend Agentschap voor kleine en middelgrote ondernemingen (Easme)

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Bijzonderheden

Onderwerpen
EURES-trainingHints en tipsArbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuwsNieuws/rapporten/statistiekenWervingstrendsJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.