Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2018. szeptember 27.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Idegenforgalmi munkavállalás: Mit nyújthat nekem a program?

Európa a világ legnépszerűbb nyaralóhelye: 2017-ben több mint 670 millió látogatót fogadott. Az idegenforgalmi ágazat 12 millió uniós polgárnak biztosít állást, és különféle izgalmas, hosszú távú karrierlehetőséget kínál mindazoknak, akik különböző területeken szeretnék tesztelni képesítésüket és készségeiket. Te mire vársz?

Working in tourism: What’s in it for me?
EURES

Miért pont az idegenforgalom?

Az idegenforgalmi munka egzotikus, illetve gyönyörű helyeket, modern munkatereket és dinamikus környezetet kínál. A munkavállalók gyakran fiatalok, akik energiát és vidámságot hoznak a csapatokba és a munkahelyekre. Rengeteg lehetőség van a személyes és szakmai fejlődésre, arra, hogy jelentőségteljes munkát végezzünk. Mivel mind állandó, mind részmunkaidős, valamint szezonális munkák is rendelkezésre állnak, mindenki megtalálja a neki való pozíciót.

Milyen munkaerőt keresnek az idegenforgalmi munkáltatók?

Az Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises (azaz a Kkv-ügyi Végrehajtó Ügynökség) „Idegenforgalmi készségekkel kapcsolatos ágazati együttműködés terve” címet viselő projektje részeként végzett kutatás szerint a munkaadók (21 %) a kort tekintik első számú tényezőnek, a 25–35 év közötti pályázókat részesítik előnyben. Kicsivel ezután következnek a megfelelő készségek és a tanulmányok (egyenként 18 %), valamint a rugalmasság és a szakmai tapasztalat (16 %).

Melyek a legfontosabb készségek az idegenforgalmi ágazatban?

A munkaadók által leginkább értékelt készség a vendéglátói hozzáállás, amely az emberi kapcsolatok megértésével és javításával, jó interperszonális kommunikációval és nyelvi kompetenciákkal párosul. Ezek azok a kategóriák, amelyeket az álláskeresők is a legfontosabbaknak tartanak, bár érdemes megjegyezni, hogy ők többre becsülik a nyelvi készségeket és a multikulturális informáltságot, mint a munkaadók, illetve nem tartják annyira értékesnek a kritikus gondolkodást.

Hol lehet tájékozódni az idegenforgalomban kínált állásokról?

Az állásportálok, személyes hálózatok és a közösségi média a három legfőbb eszköz, amelyet az idegenforgalmi vállalkozások új alkalmazottak keresésére használnak. Szintén gyakran használják a vállalati honlapokat és az állásközvetítőket. Használd te is ezeket az eszközöket, hogy maximalizáld esélyeid.

Hogyan szerezheted meg azokat a készségeket, amelyeket a munkaadók keresnek?

Ha fel szeretnéd frissíteni a készségeidet, mielőtt idegenforgalmi karrierbe kezdesz, egy sor olyan uniós program áll rendelkezésedre, amelyek segíthetnek ebben. Ezek közé tartozik az EURES, amelynek van egy álláskeresőkkel foglalkozó részlege, és széleskörű funkciókat kínál, továbbá a Your first EURES Job („Az első EURES-állásod”), amely segít munkát találni a 18–35 év közötti fiataloknak az Unióban, illetve az Erasmus+, amely különféle képzési és kapcsolatépítési lehetőségeket biztosít a fiatalok számára.

Hol tudsz még tájékozódni?

A Jobs in Tourism („Állások az idegenforgalmi ágazatban”) honlap rengeteg információval szolgál az idegenforgalmi ágazatban végzett munkáról. A „Tourism, a world of opportunities” („Turizmus, a lehetőségek világa”) című kommunikációs kampány részeként (amely az „Idegenforgalmi készségekkel kapcsolatos ágazati együttműködés terv” keretén belül jött létre) a honlapot arra tervezték, hogy népszerűsítse az idegenforgalmi ágazatot, támogassa az idegenforgalomban karriert kezdeni vágyó munkakeresőket, valamint támogassa a potenciális munkavállalókat kereső vállalatokat.

Az idegenforgalomban kínálkozó karrierlehetőségekkel kapcsolatos további információkért tekintsd meg a Looking for a career in tourism? („Szeretnél karriert kezdeni az idegenforgalmi ágazatban?”) részt.

 

Kapcsolódó linkek:

Jobs in Tourism

„Az első EURES-állásod”

Erasmus+

Kkv-ügyi Végrehajtó Ügynökség (EASME)

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebook-on

Az EURES a Twitter-en

Az EURES a LinkedIn-en

Témák
EURES képzésJavaslatok és tippekMunkaerőpiaci hírek/mobilitási hírekHírek/jelentések/statisztikaToborzási trendekIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.