Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak27. rujna 2018.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Rad u turizmu: što ja time dobivam?

Europa je najpopularnije turističko odredište na svijetu, o čemu svjedoči više od 670 milijuna posjetitelja 2017. Turistički sektor osigurava posao za 12 milijuna građana EU-a i nudi pregršt uzbudljivih mogućnosti za ostvarenje dugoročne poslovne karijere onima koji žele iskušati svoje obrazovanje i vještine u drukčijem okruženju. Što još čekate?

Working in tourism: What’s in it for me?
EURES

Zašto baš turizam?

Rad u turizmu omogućuje pristup egzotičnim i lijepim mjestima, modernim radnim prostorima i dinamičnom okruženju. Zaposlenici su često mladi ljudi koji unose pozitivnu energiju i dašak zabave u timove i na radna mjesta. Mnogo je mogućnosti za osobni rast, napredak u karijeri, ali i za unošenje pozitivnih promjena. S obzirom na poslove na neodređeno, na nepuno radno vrijeme i sezonske poslove svima se nudi mogućnost za rad.

Što poslodavci u turističkom sektoru očekuju od budućih zaposlenika?

Prema istraživanju provedenom u okviru projekta Plan za sektorsku suradnju u području vještina u turizmu Izvršne agencije za mala i srednja poduzeća (Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises) poslodavcima je najvažniji čimbenik dob (21 %), pri čemu su pri vrhu kandidati u dobi od 25 do 35 godina. Odmah potom slijede relevantne vještine i akademske kvalifikacije (18 % za svaku kategoriju), kao i fleksibilnost i stručno iskustvo (16 %).

Koje su najvažnije vještine u turističkom sektoru?

Vještina koju poslodavci najviše cijene jest gostoljubivost uz sposobnost razumijevanja ljudskih odnosa i rada na njihovu poboljšanju, međuljudska komunikacija i jezične vještine. To su kategorije koje i tražitelji posla smatraju najvažnijima, iako je zanimljivo primijetiti da veću važnost pridaju jezičnim vještinama i multikulturnoj svijesti nego poslodavci, a manju kritičkom razmišljanju.

Gdje ćete najprije saznati za otvorena radna mjesta u turizmu?

Portali za oglašavanje poslova, osobne mreže i društveni mediji tri su glavna alata kojima se turistička poduzeća služe u pronalasku novih zaposlenika. Učestalo se upotrebljavaju i internetske stranice poduzeća te posrednici u zapošljavanju. Pobrinite se da iskoristite te alate kako biste si povećali mogućnost pronalaska posla.

Kako možete steći vještine koje poslodavci traže?

Ako želite usavršiti svoje vještine prije nego što zakoračite u turističku industriju,postoji niz programa EU-a koji vam u tome mogu pomoći. Neki su od njih EURES, koji ima odjeljak posvećen tražiteljima posla i velik izbor sadržaja, Your first EURES Job (Tvoj prvi posao preko EURES-a), koji pomaže osobama od 18 do 35 godina pronaći posao u EU-u i Erasmus+, koji mladima nudi niz mogućnosti za osposobljavanje i umrežavanje.

Gdje možete saznati više?

Odjeljak internetskih stranica Poslovi u turizmu sadržava brojne informacije o radu u turističkom sektoru. Dio komunikacijske kampanje naziva Tourism, a world of opportunities (Bezbroj mogućnosti koje nudi turizam) (razvijene u okviru projekta Plan za sektorsku suradnju u području vještina u turizmu), čije su internetske stranice osmišljene da promiču turističku industriju, podržava tražitelje posla koji žele započeti karijeru u turizmu i podupiru poduzeća koja traže potencijalne zaposlenike.

Kako biste saznali više informacija o poslovima u turizmu, pogledajte odjeljak Tražite posao u turizmu?.

 

Korisne poveznice:

Poslovi u turizmu

Tvoj prvi posao preko EURES-a

Erasmus+

Izvršna agencija za mala i srednja poduzeća (EASME)

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnikaEURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
EURES obukaSavjetiVijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnostiVijesti/izvješća/statistikeTrendovi zapošljavanjaMladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.