Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel24 oktober 2019Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Att arbeta med it i Danmark – fyra inflyttade it-proffs berättar

År 2017 sjösatte Eures Danmark ”My Big Danish Moment” (min stora chans i Danmark), en serie med fyra korta videofilmer om EU-medborgare som flyttat till Danmark för att arbeta. Efter att ha konstaterat en enorm efterfrågan på kvalificerade it-specialister i landet släppte Eures Danmark i augusti 2019 en video om it-proffs som flyttat till och arbetar i Danmark. Videon har redan setts av fler än 10 000 användare på sociala medier och beskriver fyra EU-medborgares erfarenheter av att ha flyttat till Aarhus i Danmark för att arbeta inom it-branschen.

Working in IT in Denmark: Four professionals share their stories
Workindenmark

Efter att ha arbetat med it i åtta år i Rumänien kände Corneliu Ionut Preotu att han var redo för nya utmaningar, så han bestämde sig för att flytta till Danmark. Nu är han it-säkerhetschef på Arla Foods. Magdalena Houška från Kroatien och Alpár Imets från Rumänien kom till Danmark för ungefär fem år sedan för att studera programutveckling vid VIA University College. I dag är de båda systemtekniker vid programvaruföretaget Systematic och arbetar med projekt för försvarsindustrin. Angelo Agatino Nicolosi flyttade till Danmark från Italien för elva år sedan. Han arbetar som tekniker i modebranschen hos Bestseller, ett klädföretag som har runt 20 modemärken runtom i världen.

Varför Danmark?

Det finns många skäl till varför it-proffs kan vilja flytta till Danmark. Ett av dem är att landets it-bransch är innovativ och framåtblickande.

– It-marknaden i Danmark är både dynamisk och progressiv. Den ligger i framkant inom it-världen, förklarar Corneliu.

För många är det en stor fördel att kunna studera och arbeta i en engelskspråkig miljö.

– Jag hade flera valmöjligheter. Jag ville studera på engelska, vilket jag kunde göra i Danmark, säger Alpár. Han tyckte också om arbetsvillkoren i Danmark.

– Jag förstår verkligen att man kan vilja jobba på Silicon Valley. Det händer mycket spännande där. Men det jag gillar med Danmark är att även om de uppmuntrar dig att arbeta hårt och göra ett bra jobb är de måna om att du inte sliter ut dig, inte bara för din skull, utan för att det även är dåligt för företaget, säger Alpár.

Angelo tycker också att det är bra att man sätter värde på balansen mellan arbete och privatliv i Danmark, och uppskattar livskvaliteten överlag.

– Jag har fått flera erbjudanden om att arbeta för Google och Facebook. Men jag tackade nej eftersom det inte bara är karriären som är viktig utan även möjligheten att bilda familj. Välfärdssystemet som finns här i Danmark hittar du inte någon annanstans i världen. Det är helt unikt, säger Angelo.

Organisationskulturen i den danska it-branschen

På frågan om hur den danska organisationskulturen ser ut svarade alla fyra att de kände sig uppskattade på arbetsplatsen.

– Det jag tycker mest om med arbetet är att jag får ganska fria händer och kan fatta mina egna beslut, säger Magdalena.

Danska företag har generellt sett en platt organisationsstruktur och det är ovanligt med hierarkiska organisationsstrukturer.

– Det som kanske framför allt fick mig att vilja flytta till Danmark, och bo kvar, är hur arbetsplatsen är strukturerad. Jag gillar att kunna prata direkt med min chef utan att hierarkin sätter käppar i hjulet. Du kan säga vad du tycker och tänker till både chefer och kollegor, säger Corneliu.

– Om du har fått en riktigt bra idé spelar det ingen roll om du har arbetat på företaget i tre månader eller tjugo år, du har lika stor rätt som alla andra att yttra dig. Och om din idé är bra kommer den att användas i produktionen, sammanfattar Angelo.

När det kommer till möjligheterna att göra karriär är Alpár optimistisk.

– Du får mycket egenansvar på jobbet i Danmark, man märker hur man växer både som person och inom organisationen, vilket är bra både för en själv och för företaget, säger han.

Workindenmark, den offentliga arbetsförmedlingen som merparten av Eures danska medarbetare tillhör, använder Euresportalen och Workindenmarks cv-bank för att hitta högkvalificerade arbetssökande till lediga tjänster i ländet. Den marknadsför även möjligheten att arbeta i Danmark på internet och jobbmässor, och erbjuder arbetssökande hjälp med att skriva cv och personliga brev som lämpar sig för den danska arbetsmarknaden.

Om du arbetar med it och vill vidga dina horisonter kan Danmark vara helt rätt ställe för dig. Besök Workindenmark.dk eller Euresportalen för att söka jobb i Danmark!

 

Länkar:

Euresportalen

Euresmedarbetare

Doing I.T. in Denmark (att jobba med it i Danmark)

Workindenmark.dk

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta Eurespersonal

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
FramgångsberättelserUngdom
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.