Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre24 octombrie 2019Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

Munca de informatician în Danemarca: patru specialiști vorbesc despre experiența lor

În 2017, EURES Danemarca a lansat „My Big Danish Moment”, o serie de patru videoclipuri scurte despre expatriați care trăiesc și lucrează în Danemarca. În august 2019, după ce a observat că în Danemarca există o cerere imensă de specialiști IT calificați, EURES Danemarca a lansat un material video care viza în mod special profesioniști IT expatriați care lucrează în Danemarca. Materialul video, care a fost deja urmărit de peste 10 000 de persoane pe platformele de comunicare socială, relatează experiența a patru cetățeni UE care s-au mutat la Aarhus, în Danemarca, ca să facă carieră în IT.

Working in IT in Denmark: Four professionals share their stories
Workindenmark

După ce a lucrat opt ani în IT în România, Corneliu Ionuț Preotu s-a hotărât să se mute în Danemarca, pregătit pentru o nouă provocare. Acum lucrează la Arla Foods ca manager pentru securitatea informatică în industria produselor lactate. Magdalena Houška, din Croația, și Alpár Imets, din România, au venit în Danemarca în urmă cu aproximativ cinci ani pentru a urma studii de inginerie informatică la VIA University College. În prezent, ambii lucrează ca ingineri de sistem la compania de software Systematic, unde se ocupă în mod specific de proiecte de apărare. Angelo Agatino Nicolosi, din Italia, s-a mutat în Danemarca cu 11 ani în urmă și lucrează ca tehnolog în industria modei la Bestseller, o întreprindere de confecții cu aproximativ 20 de mărci de modă în întreaga lume.

De ce în Danemarca?

Danemarca poate fi un loc minunat pentru profesioniștii în IT care doresc să se mute aici, din mai multe motive. Unul dintre principalele avantaje este faptul că sectorul IT din Danemarca este inovator și orientat către viitor. „Piața IT din Danemarca este în egală măsură dinamică și progresivă. Este la zi cu progresele din lumea informaticii”, explică Corneliu.

Posibilitatea de a studia și de a lucra într-un mediu în care se vorbește engleza este, pentru mulți, un mare avantaj. „Aveam mai multe opțiuni. Voiam să studiez în limba engleză și puteam să fac asta în Danemarca,” spune Alpár. El a apreciat și condițiile de muncă din Danemarca. „Înțeleg că unii vor să plece în Silicon Valley. Se întâmplă multe lucruri interesante acolo. Dar ce îmi place la munca în Danemarca este că, deși ești încurajat să lucrezi din greu și să-ți faci treaba bine, suprasolicitarea este descurajată - nu numai pentru că nu e bună pentru tine personal, ci și pentru că nu este bună nici pentru companie”, continuă el.

Angelo apreciază și că echilibrul dintre muncă și viața personală este important în Danemarca, ca și calitatea vieții în general. „Mi s-a propus de multe ori să mă duc la Google și la Facebook. Dar nu am vrut pentru că, pentru mine, este important nu numai să am o carieră, ci și să-mi pot întemeia o familie”, explică el. „Nicăieri în lume nu găsești un sistem de protecție socială ca aici, în Danemarca. Este pur și simplu unic”, continuă el.

Cultura muncii în sectorul IT din Danemarca

Întrebați despre cultura muncii din Danemarca, toți cei patru profesioniști în IT au menționat că se simt apreciați la locul de muncă. „Ce-mi place cel mai mult la postul meu este libertatea pe care o am în muncă și de a face propriile alegeri”, spune Magdalena.

Companiile daneze au în general o structură organizatorică orizontală, ceea ce înseamnă că există foarte puține sisteme ierarhice. „Poate că cel mai important aspect care m-a adus și care mă ține în Danemarca este structura locului de muncă. Apreciez că pot discuta direct cu directorul, fără să fie nevoie să apelez la mai mulți superiori pentru a avea acest dialog. Poți vorbi sincer cu șeful și cu colegii oricând ai nevoie să vorbești cu ei”, explică Corneliu.

„Dacă ai o idee foarte bună, nu contează dacă ai venit în companie acum trei luni sau ești aici de 20 de ani - ai același statut ca toți ceilalți și dacă ideile tale sunt bune, or să fie puse în aplicare”, conchide Angelo.

Când vine vorba de avansarea în carieră, Alpár este optimist: „Când muncești în Danemarca, devii autonom, hotărând cum avansezi și cum te vezi avansând în organizație, în beneficiul tău și al organizației deopotrivă.”

Workindenmark, serviciul public de ocupare a forței de muncă de care aparține majoritatea personalului EURES Danemarca, găsește candidați cu înaltă calificare pentru posturi vacante din Danemarca prin intermediul portalului EURES și al băncii de CV-uri Workindenmark. De asemenea, promovează munca în Danemarca, atât online, cât și la târguri de locuri de muncă, oferind totodată candidaților sprijin în redactarea CV-ului și a scrisorii de intenție pentru piața daneză a muncii.

Dacă doriți să faceți carieră în IT, Danemarca ar putea fi locul potrivit pentru dumneavoastră. Consultați Workindenmark.dk sau portalul EURES chiar astăzi pentru a începe căutarea unui loc de muncă în Danemarca.

 

Linkuri conexe:

Portalul EURES

Personalul EURES

Doing I.T. in Denmark

Workindenmark.dk

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un membru al personalului EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
Povesti de succesTineret
Secțiuni aferente
Condiții de viață și de muncă
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.