Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel24 oktober 2019Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

Werken in de IT in Denemarken: vier vakmensen vertellen hun verhaal

In 2017 lanceerde EURES Denemarken “My Big Danish Moment”, een reeks korte video’s over expats die wonen en werken in Denemarken. Toen EURES Denemarken merkte dat er in Denemarken een enorme vraag naar gekwalificeerde IT-specialisten was, bracht het in augustus 2019 een video uit die specifiek gericht was op buitenlandse IT’ers werkzaam in Denemarken. In de video, die op sociale media al door meer dan 10 000 mensen is bekeken, vertellen vier EU-burgers over hun ervaringen na hun verhuizing naar het Deense Aarhus waar zij hun IT-loopbaan voortzetten.

Working in IT in Denmark: Four professionals share their stories
Workindenmark

Na acht jaar in de IT te hebben gewerkt in Roemenië, was Corneliu Ionut Preotu toe aan een nieuwe uitdaging en besloot hij naar Denemarken te verhuizen. Inmiddels werkt hij als IT Security Manager in de zuivelsector bij Arla Foods. Magdalena Houška uit Kroatië en Alpár Imets uit Roemenië kwamen ongeveer vijf jaar geleden naar Denemarken om een opleiding software-engineering te volgen aan de VIA-hogeschool. Momenteel werken zij allebei als systeemingenieur bij softwarebedrijf Systematic, en in het bijzonder aan defensieprojecten. Angelo Agatino Nicolosi is elf jaar geleden van Italië naar Denemarken verhuisd en werkt nu als technoloog in de modebranche bij Bestseller, een kledingbedrijf met wereldwijd een twintigtal modemerken.

Waarom Denemarken?

Denemarken kan om een aantal redenen een geweldige plek zijn voor IT’ers die zich elders willen vestigen. Een van de grootste voordelen is dat Deense de IT-sector vernieuwend en toekomstgericht is. “De IT-markt in Denemarken is zowel bijzonder dynamisch als vooruitstrevend. Hij houdt gelijke tred met de laatste ontwikkelingen in de IT-wereld,” legt Corneliu uit.

De mogelijkheid om in een Engelstalige omgeving te kunnen studeren en werken spreekt velen aan. “Ik had meerdere opties. Ik wilde in het Engels studeren en dat kon in Denemarken,” zegt Alpár. Daarnaast spraken de arbeidsomstandigheden in Denemarken hem aan. “Als iemand naar Silicon Valley wil, begrijp ik dat beslist. Daar gebeuren nu eenmaal een hoop spannende dingen. Maar het fijne aan werken in Denemarken vind ik dat je weliswaar gestimuleerd wordt om hard te werken en je werk goed te doen, maar je tegelijk wordt ontmoedigd om jezelf over de kop te werken – dat is slecht voor jou persoonlijk én voor het bedrijf,” vervolgt Alpár.

Ook Angelo waardeert de nadruk die er in Denemarken ligt op een goede balans tussen werk en privéleven, en op de levenskwaliteit in het algemeen. “Google en Facebook hebben mij al meerdere keren een baan aangeboden. Maar dat heb ik afgewezen, want naast mijn carrière vind ik het ook belangrijk om gewoon een gezin te kunnen stichten”, legt hij uit. “Een socialezekerheidsstelsel zoals hier in Denemarken vind je nergens anders ter wereld. Dat is echt uniek”, vervolgt hij.

Werkcultuur in de Deense IT-sector

Gevraagd naar de werkcultuur in Denemarken, zeggen alle vier IT’ers dat ze zich op hun werk gewaardeerd voelen. “Het leukste aan mijn baan vind ik de vrijheid die ik op het werk heb en het feit dat ik zelf keuzen kan maken”, aldus Magdalena.

Deense bedrijven hebben over het algemeen een platte organisatiestructuur met bijzonder weinig hiërarchie. “Misschien wel mijn belangrijkste drijfveer om naar Denemarken te komen, was – en is – de structuur van de werkplek. Ik stel het op prijs dat ik mijn manager direct kan aanspreken zonder hiërarchische drempels te hoeven nemen. Je kunt je tegenover je baas of collega’s gewoon uitspreken als je daar zin in hebt,” zegt Corneliu.

“En als je een heel goed idee hebt, maakt het niet uit of je pas drie maanden of al twintig jaar bij het bedrijf zit – je hebt net zoveel zeggenschap als iedereen, en als je ideeën goed zijn, neemt het bedrijf ze ook over,” concludeert Angelo.

Als het om loopbaanontwikkeling gaat, is Alpár optimistisch: “In Denemarken heb je een actieve rol op het werk: je kunt je eigen groeipad uitstippelen binnen de organisatie, zodat het bij jou én bij de organisatie past.”

Workindenmark, de openbare dienst voor arbeidsvoorziening waartoe de meeste medewerkers van EURES Denemarken behoren, koppelt hooggekwalificeerde kandidaten aan vacatures in Denemarken via het EURES-portaal en de cv-databank van Workindenmark. Ook wordt werken in Denemarken zowel online als op banenbeurzen gestimuleerd, en worden kandidaten ondersteund bij het opstellen van een cv en het schrijven van een sollicitatiebrief voor de Deense arbeidsmarkt.

Als je op zoek bent naar een loopbaan in de IT, is Denemarken misschien iets voor jou. Kijk op Workindenmark.dk of het EURES-portaal, zodat je meteen kunt beginnen met zoeken naar een baan in Denemarken.

 

Verwante links:

EURES-portaal

EURES-medewerkers

In de IT werken in Denemarken

Workindenmark.dk

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-medewerker

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
 • Succesverhalen
 • Jeugd
Gerelateerde sectie(s)
Sector
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.