Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice7. maj 2021Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Delo v tujini med pandemijo: zgodba belgijskega kuharskega mojstra na Finskem

Kljub velikim prizadevanjem 35-letni mladi kuharski mojster Ahmed v svojem mestu Bruslju med pandemijo ni mogel najti zaposlitve. Ko je dobil priložnost za poklicne izkušnje v tujini, se ni obotavljal. S pomočjo portala EURES Bruselj je hitro našel zaposlitev na prelepem Laponskem, v najsevernejši regiji Finske.

Working abroad during a pandemic: The story of a Belgian chef in Finland
Shutterstock

Ključnega pomena je odločnost

Kljub pomanjkanju kuharskih mojstrov v Bruslju je imel Ahmed pri iskanju zaposlitve težave. „Najbrž sem poslal okoli 100 prošenj. Prejel sem samo dva ali tri odgovore in vsi so bili odklonilni. Težko je ostati motiviran, če ti nihče ne odgovori, vendar nisem želel brezdelno posedati naokrog,“ pravi Ahmed.

Takrat se je mladi kuharski mojster odločil, da preizkusi srečo v tujini, zato je stopil v stik z Euresovimi svetovalci pri Actiris International − mednarodnem oddelku za mobilnost na javnem zavodu za zaposlovanje za bruseljsko regijo.

„Ko sem od službe Actiris International prejel ponudbo za sezonsko zaposlitev v finskem letovišču, sem se takoj prijavil. Po razgovoru z Euresovo ekipo so mojo prošnjo hitro poslali delodajalcu.“

En teden za selitev

Po prvem Ahmedovem razgovoru se je vse začelo zelo hitro odvijati. „Naslednji dan sem imel telefonski razgovor z delodajalcem, ki je dobro potekal, naslednji teden pa sem že prispel na Laponsko. Celoten postopek prijave je potekal v angleščini. Nisem posebej vešč tega jezika, a očitno je moja angleščina zadoščala,“ pove belgijski kuharski mojster.

Ahmed se je zaposlil kot chef delovne postaje. „Izmenjaval sem se na različnih delovnih postajah, večinoma pa sem bil odgovoren za pripravo sladic in peciva. Kuhinja je bila mednarodna, naučil pa sem se pripravljati tudi tradicionalne finske jedi.“

Pandemija

Ahmed je imel pogodbo za obdobje od decembra 2019 do aprila 2020, a ko je marca Finsko prizadela pandemija, se je moralo letovišče zapreti. Namesto da bi se vrnil v Bruselj, se je Ahmed, bogatejši za izkušnjo iz Laponske, odločil, da nadaljuje svoje potovanje.

„Preselil sem se v Helsinke in po nekaj tednih sem našel zaposlitev v suši baru. Naučil sem se razrezati ribo in pripraviti suši. Bilo je resnično zanimivo! A takrat je Finsko doletel drugi val pandemije covida-19, zaradi česar so zaprli vse restavracije. Tedaj nisem imel druge možnosti, kot da se vrnem v Belgijo,“ se spominja Ahmed.

Ahmed kljub izzivom, s katerimi se je spoprijemal med pandemijo, ne obžaluje, da je šel na Finsko. „Na Finskem sem bil zelo srečen in razmišljam, da bi se vrnil, takoj ko bo mogoče. Mentaliteta Skandinavcev mi je res všeč – gostoljubni so in odprti. Vsakogar, ki razmišlja o delu v tujini, spodbujam, naj to stori. Gre za zelo pozitivno izkušnjo.“

Ali bi radi začeli svojo pustolovščino v tujini? Kljub pandemiji so naši Euresovi svetovalci stalno na voljo ter dajejo nasvete in podporo iskalcem zaposlitve pri njihovem iskanju priložnosti po vsej Evropi. Obrnite se na Euresovo službo za pomoč uporabnikom in začnite že danes.
 

 

Sorodne povezave:

Actiris International

Obrnite se na Euresovo službo za pomoč uporabnikom

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

 

Teme
Najboljša praksa EURESZgodbe o uspehuMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.