Skip to main content
EURES
News article7 mai 2021European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion

Jobbe i utlandet under en pandemi: Historien om en belgisk kokk i Finland

Til tross for en stor innsats, klarte ikke den unge kokken Ahmed, 35, å finne arbeid i Brussel, byen sin, under pandemien. Da han fikk tilbudt om å erverve yrkeserfaring i utlandet, nølte han ikke. Takket være EURES Brussel, fant Ahmed raskt en jobb i vakre Lappland – Finlands nordligste region.

Working abroad during a pandemic: The story of a Belgian chef in Finland
Shutterstock

Besluttsomhet er nøkkelen

Til tross for mangelen på kokker i Brussel, slet Ahmed med å finne en jobb. «Jeg sendte sannsynligvis rundt 100 søknader. Jeg mottok bare to eller tre svar, og de var alle negative. Det vær vanskelig å holde seg motivert når ingen svarte meg, men jeg ville ikke sitte stille og ikke gjøre noe», sier Ahmed.

Det var da den unge kokken bestemte seg for å prøve lykken i utlandet og kom i kontakt med EURES-rådgiverne i Actiris International − den internasjonale avdelingen for jobbmobilitet til den offentlige arbeidsformidlingen for Brussel-regionen.

«Da jeg mottok et tilbud fra Actiris International om en sesongjobb på et finsk feriested, søkte jeg umiddelbart. Etter et intervju med EURES-teamet, ble søknaden min raskt sendt videre til arbeidsgiveren.»

Flytting på en uke

Etter det første intervjuet gikk ting veldig raskt for Ahmed. «Dagen etter hadde jeg et telefonintervju med arbeidsgiveren, noe som var vellykket, og neste uke ankom jeg Lappland. Hele søknadsprosessen ble gjennomført på engelsk. Jeg er ikke tospråklig, men engelsken min må ha vært god nok,» sier den belgiske kokken.

Ahmed ble ansatt som en linjekokk. «Jeg roterte mellom flere forskjellige stillinger, men jeg hadde for det meste ansvaret for å lage desserter og bakverk. Kjøkkenet var internasjonalt, men jeg lærte også å lage tradisjonelle finske retter.»

Pandemien

Ahmeds kontrakt var fra desember 2019 til april 2020, men da pandemien rammet Finland i mars, måtte feriestedet stenge. I stedet for å returnere til Brussel, bestemte Ahmed seg for å fortsette reisen, styrket av sin erfaring i Lappland.

«Jeg flyttet til Helsingfors, og etter noen uker fant jeg en jobb i en sushibar. Jeg lærte hvordan man skjærer fisk og lager sushi. Det var veldig interessant! Men så ble Finland truffet av den andre COVID-19-bølgen, noe som resulterte i stengningen av alle restauranter. Denne gangen hadde jeg ikke noe annet valg enn å reise tilbake til Belgia,» minnes Ahmed.

Til tross for utfordringene han møtte under pandemien, angrer Ahmed ikke på å ha reist til Finland. «Jeg likte meg veldig godt i Finland, og jeg planlegger å dra tilbake så snart jeg får muligheten. Jeg liker mentaliteten til skandinaviske mennesker – de er så imøtekommende og åpne. Jeg oppfordrer alle som vurderer å jobbe i utlandet til å gripe sjansen. Det er en veldig positiv opplevelse.»

Vil du starte ditt eget eventyr i utlandet? Til tross for pandemien er våre EURES-rådgivere tilgjengelige for å gi råd og hjelpe arbeidssøkere med å finne muligheter rundt om i Europa. Kontakt EURES-kundestøtte for å komme i gang i dag.
 

 

Relevante lenker:

Actiris International

Kontakt EURES-kundestøtte

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Finn en EURES-rådgiver

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene

EURES’ jobbdatabase

EURES’ tjenester for arbeidsgivere

EURES’ aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

EURES på LinkedIn

 

Nærmere opplysninger

Temaer
EURES beste praksisSuksesshistorierUngdom
Relaterte seksjon(er)
Leve- og arbeidsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.