Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2021. május 7.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Munkavállalás külföldön világjárvány idején: Egy belga séf története Finnországban

A világjárvány alatt Ahmed, egy 35 éves fiatal séf, minden erőfeszítése ellenére sem tudott állást találni városában, Brüsszelben. Így amikor lehetőséget kapott, hogy külföldi szakmai tapasztalatot szerezzen, nem habozott. A brüsszeli EURES irodának köszönhetően Ahmed gyorsan talált munkát a gyönyörű Lappföldön, Finnország legészakibb régiójában.

Working abroad during a pandemic: The story of a Belgian chef in Finland
Shutterstock

Az eltökéltség kulcsfontosságú

A brüsszeli séfhiány ellenére Ahmed küzdött az álláskereséssel. „Körübelül 100 helyre pályáztam, de csak két vagy három választ kaptam, és mindegyik nemleges volt. Nehéz motiváltnak maradni, ha senki nem válaszol, viszont nem akartam tétlenül ülni és várni” – meséli Ahmed.

Ekkor a fiatal séf úgy döntött, hogy külföldön próbál szerencsét, ezért kapcsolatba lépett az Actiris International – a brüsszeli régió állami foglalkoztatási szolgálatának nemzetközi mobilitási osztálya – EURES-tanácsadóival.

„Amikor az Actiris International-től ajánlatot kaptam idénymunkára egy finn üdülőhelyen, azonnal jelentkeztem. Az EURES-csapattal folytatott interjút követően a jelentkezésemet gyorsan elküldték a munkáltatónak.”

Egy hét a költözésre

Az első meghallgatást követően a dolgok felgyorsultak Ahmed számára. „Másnap telefonos interjún vettem részt a munkáltatóval, ami jól ment, és a következő héten már Lappföldön is voltam. A teljes pályázati eljárás angol nyelven zajlott. Nem vagyok kétnyelvű, de angolom ezek szerint elég jó volt” – mondja a belga séf.

Ahmedet részlegfelelősként alkalmazták. „Több különböző pozíciót töltöttem be felváltva, de elsősorban a desszertek és a cukrászsütemények készítéséért voltam felelős. A konyha nemzetközi volt, de megtanultam hagyományos finn ételek elkészítését is.”

A világjárvány

Ahmed szerződése a 2019 decemberétől 2020 áprilisáig tartó időszakra szólt, ám amikor a világjárvány márciusban kitört Finnországban, az üdülőhelynek be kellett zárnia. Ahelyett, hogy visszatért volna Brüsszelbe, Ahmed úgy döntött, hogy a Lappföldön szerzett tapasztalatától felbátorodva folytatja útját.

„Helsinkibe költöztem, és néhány hét múlva találtam is állást egy sushi bárban. Megtanultam, hogyan kell felvágni a halat és sushit készíteni. Nagyon érdekes volt! Ám amikor a második Covid19-hullám lesújtott Finnországra, az összes étteremnek be kellett zárnia. Ekkor nem volt más választásom, mint hogy visszatérjek Belgiumba” – emlékezik vissza Ahmed.

A világjárvány során tapasztalt kihívások ellenére Ahmed nem bánta meg, hogy Finnországba ment. „Nagy jól éreztem magam Finnországban, és amint lehetőségem lesz rá, szeretnék visszatérni. Tetszik a skandináv emberek mentalitása – nagyon szívélyesek és nyitottak. Aki külföldön kíván dolgozni, azt arra bíztatom, hogy vágjon bele. Nagyon pozitív tapasztalatokat szerezhet.”

Ön is szeretne külföldön szerencsét próbálni? A világjárvány ellenére EURES-tanácsadóink készen állnak, hogy az álláskeresőket tanácsokkal lássák el és támogassák abban, hogy Európa-szerte álláslehetőségeket találjanak. Vegye fel a kapcsolatot az EURES ügyfélszolgálatával, hogy még ma elkezdhesse a keresést.
 

 

Kapcsolódó linkek:

Actiris International

Vegye fel a kapcsolatot az EURES ügyfélszolgálatával

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebook-on

Az EURES a Twitter-en

Az EURES a LinkedIn-en

 

Témák
Az EURES legjobb gyakorlataSikertörténetekIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.