Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak7. svibnja 2021.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Rad u inozemstvu tijekom pandemije: priča o belgijskom kuharu u Finskoj

Unatoč velikom trudu, mladi kuhar Ahmed (35) tijekom pandemije nije uspio pronaći posao u svojem gradu Bruxellesu. Stoga nije oklijevao kada mu je ponuđena prilika da stekne stručno iskustvo u inozemstvu. Zahvaljujući EURES-u Bruxelles, Ahmed je ubrzo pronašao posao u predivnoj Laponiji – najsjevernijoj regiji Finske.

Working abroad during a pandemic: The story of a Belgian chef in Finland
Shutterstock

Najvažnije je biti odlučan

Unatoč manjku kuhara u Bruxellesu, Ahmed nikako nije mogao pronaći posao. „Poslao sam vjerojatno oko 100 prijava. Primio sam samo dva ili tri odgovora i svi su bili negativni. Teško je zadržati motivaciju kada ti nitko ne odgovori, ali nisam htio samo sjediti prekriženih ruku”, naglašava Ahmed.

Tada je mladi kuhar odlučio pokušati pronaći posao u inozemstvu te se obratio savjetnicima EURES-a u odjelu Actiris International – odjelu za međunarodnu mobilnost javne službe za zapošljavanje za regiju Bruxellesa.

„Kada mi je Actiris International poslao ponudu za sezonski posao u jednom finskom odmaralištu, odmah sam se prijavio. Nakon obavljenog razgovora s timom EURES-a, moja je prijava ubrzo poslana poslodavcu.”

Jedan tjedan za preseljenje

Nakon prvog razgovora stvari su se brzo odigrale za Ahmeda. „Sljedećeg dana obavio sam telefonski razgovor s poslodavcem, koji je dobro prošao, te sam sljedećeg tjedna stigao u Laponiju. Cijeli je postupak prijave bio na engleskom jeziku. Nisam dvojezičan, ali moje je znanje engleskog jezika očito bilo zadovoljavajuće”, ističe belgijski kuhar.

Ahmed je zaposlen kao linijski kuhar. „Izmjenjivao sam se s drugim zaposlenicima na nekoliko različitih položaja, ali uglavnom sam bio zadužen za pravljenje deserta i slastica od tijesta. Pripremala su se jela međunarodne kuhinje, ali naučio sam praviti i tradicionalna finska jela.”

Pandemija

Ahmed je ugovor sklopio na razdoblje od prosinca 2019. do travnja 2020., ali je zbog pandemije, koja je u Finskoj započela u ožujku, odmaralište zatvoreno. Nadahnut iskustvom iz Laponije, Ahmed je odlučio da se neće vratiti u Bruxelles, već da će nastaviti istim putem.

„Preselio sam se u Helsinki te sam nakon nekoliko tjedana pronašao posao u sushi baru. Naučio sam rezati ribu i praviti sushi. Bilo je vrlo zanimljivo! Međutim, tada je u Finskoj započeo drugi val pandemije bolesti COVID-19, zbog čega su svi restorani zatvoreni. Tog puta nisam imao izbora, morao sam se vratiti u Belgiju”, prisjeća se Ahmed.

Unatoč izazovima s kojima je bio suočen zbog pandemije, Ahmed ne žali što je otišao u Finsku. „U Finskoj sam bio vrlo sretan i razmišljam o povratku čim se za to ukaže prilika. Jako mi se sviđa mentalitet Skandinavaca, vrlo su srdačni i otvoreni. Svima koji razmišljaju o radu u inozemstvu savjetujem da to učine. Očekuje vas vrlo pozitivno iskustvo.”

Želite li i vi započeti svoju avanturu u inozemstvu? Unatoč pandemiji, savjetnici EURES-a spremni su pružiti savjete i podršku tražiteljima posla u pronalaženju prilika za zapošljavanje u cijeloj Europi. Obratite se EURES-ovoj službi za podršku već danas.
 

 

Korisne poveznice:

Actiris International

Obratite se EURES-ovoj službi za podršku

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Pronađite savjetnike EURES-a 

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Najbolja praksa EURES-aUspješne pričeMladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.