Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli7. toukokuuta 2021Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Töissä ulkomailla pandemian aikana: tarina belgialaisesta kokista Suomessa

Ahmed, 35, ei pandemian aikana löytänyt töitä kokkina omasta kotikaupungistaan Brysselistä. Niinpä hän ei vitkastellut, kun hänelle tarjottiin mahdollisuutta hankkia työkokemusta ulkomailta. Brysselin EURESin ansiosta Ahmed sai pian työpaikan pohjoisimmasta osasta Suomea, kauniista Lapista.

Working abroad during a pandemic: The story of a Belgian chef in Finland
Shutterstock

Määrätietoisuus on valttia

Vaikka Brysselissä on pulaa kokeista, Ahmedin ei ollut helppo löytää työtä. ”Lähetin luultavasti noin 100 hakemusta. Sain vain pari, kolme vastausta, ja nekin olivat kielteisiä. Ei ole helppoa pysyä motivoituneena, kun vastauksia ei kuulu. En kuitenkaan halunnut jäädä pyörittelemään peukaloitani”, Ahmed sanoo.

Niinpä nuori kokki päätti kokeilla onneaan ulkomailla ja otti yhteyttä EURES-neuvojiin Actiris Internationalissa, joka on Brysselin alueen julkisen työvoimapalvelun kansainvälisen liikkuvuuden osasto.

”Kun sain Actiris Internationalilta tarjouksen kausityöstä suomalaisessa lomakeskuksessa, laadin heti hakemuksen. Kun EURES-tiimi oli haastatellut minua, hakemukseni lähetettiin viipymättä työnantajalle.”

Muutto jo viikon päästä

Ensimmäisen haastattelun jälkeen tapahtumat etenivät nopeasti. ”Seuraavana päivänä oli puhelinhaastattelu työnantajan kanssa. Se meni hyvin, ja jo sitä seuraavalla viikolla saavuin Lappiin. Koko hakuprosessi vietiin läpi englanniksi. En ole kaksikielinen, mutta englanninkielen taitoni nähtävästi riitti”, belgialainen kokki kertoo.

Ahmed otettiin töihin linjakokiksi. ”Vaihdoin tehtävästä toiseen, mutta useimmiten vastasin jälkiruokien ja leivonnaisten valmistuksesta. Keittiö oli kansainvälinen, mutta opin tekemään myös perinteisiä suomalaisia ruokia.”

Pandemia

Ahmedin työsopimus oli voimassa joulukuusta 2019 huhtikuuhun 2020, mutta pandemian puhjetessa maaliskuussa Suomessa lomakeskus joutui sulkemaan ovensa. Ahmed ei kuitenkaan halunnut palata Brysseliin vaan päätti jäädä Suomeen Lapissa saatujen kokemusten voimaannuttamana.

”Muutin Helsinkiin ja sain muutaman viikon kuluttua työpaikan sushi-baarista. Opin leikkaamaan kalaa ja tekemään sushia. Se oli todella mielenkiintoista! Mutta sitten COVID-19-pandemian toinen aalto valtasi Suomen, ja kaikki ravintolat suljettiin. Sillä kertaa minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin palata Belgiaan”, Ahmed muistelee.

Huolimatta pandemian mukanaan tuomista ongelmista Ahmed ei kadu lähtöään Suomeen. ”Olin hyvin tyytyväinen Suomessa, ja harkitsen sinne palaamista tilaisuuden tullen. Pidän kovasti skandinaavien mentaliteetista – he ovat niin sydämellisiä ja avoimia. Kannustan jokaista, joka harkitsee ulkomailla työskentelyä, toteuttamaan aikeensa. Se on hyvin myönteinen kokemus.”

Haluatko aloittaa oman seikkailusi ulkomailla? Pandemiasta huolimatta EURES-neuvojamme ovat valmiina antamaan neuvoja ja auttamaan työnhakijoita löytämään työmahdollisuuksia eri puolilta Eurooppaa. Ota yhteyttä EURES-neuvontapalveluun, niin pääset alkuun jo tänään.
 

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Actiris International

Ota yhteyttä EURES-neuvontapalveluun

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Hae EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat tapahtumat verkossa

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

 

Aiheet
EURESin paras käytäntöMenestystarinatNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.