Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο7 Μαΐου 2021Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Η εργασία στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια πανδημίας: Η ιστορία ενός Βέλγου σεφ στη Φινλανδία

Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε ο νεαρός σεφ Ahmed (35 ετών), δεν κατάφερε να βρει δουλειά στην πόλη του, τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έτσι, όταν του προσφέρθηκε η ευκαιρία να αποκτήσει επαγγελματική πείρα στο εξωτερικό, δεν δίστασε να την εκμεταλλευτεί. Χάρη στο EURES Βρυξελλών, ο Ahmed βρήκε γρήγορα δουλειά στην όμορφη Λαπωνία — τη βορειότερη περιφέρεια της Φινλανδίας.

Working abroad during a pandemic: The story of a Belgian chef in Finland
Shutterstock

Η αποφασιστικότητα παίζει καθοριστικό ρόλο

Παρά την έλλειψη σεφ στις Βρυξέλλες, ο Ahmed δυσκολεύτηκε να βρει δουλειά. «Πρέπει να έστειλα γύρω στις 100 αιτήσεις. Έλαβα μόνο δύο ή τρεις απαντήσεις και όλες ήταν αρνητικές. Είναι δύσκολο για κάποιον να συνεχίσει να προσπαθεί όταν βλέπει ότι κανείς δεν του απαντά. Παρόλ’ αυτά δεν ήθελα να κάτσω με τα χέρια σταυρωμένα και να μην κάνω τίποτα», λέει ο Ahmed.

Τότε, ο νεαρός αρχιμάγειρας αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό και επικοινώνησε με τους συμβούλους του EURES στην Actiris International − το τμήμα διεθνούς κινητικότητας της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης της περιφέρειας των Βρυξελλών.

«Όταν έλαβα από την Actiris International προσφορά για εποχική εργασία σε φινλανδικό θέρετρο, υπέβαλα αμέσως αίτηση. Μετά τη συνέντευξη με την ομάδα του EURES, η αίτησή μου εστάλη γρήγορα στον εργοδότη.»

Μία εβδομάδα για τη μετεγκατάσταση

Μετά την πρώτη συνέντευξη, τα πράγματα προχώρησαν πολύ γρήγορα για τον Ahmed. «Την επομένη είχα τηλεφωνική συνέντευξη με τον εργοδότη, η οποία πήγε καλά και μία εβδομάδα αργότερα έφτασα στη Λαπωνία. Όλη η διαδικασία της αίτησης πραγματοποιήθηκε στα αγγλικά. Δεν είμαι δίγλωσσος, αλλά τα αγγλικά μου φαίνεται πως ήταν αρκετά καλά», διηγείται ο Βέλγος σεφ.

Ο Ahmed προσελήφθη ως σεφ υπεύθυνος παραγωγής (station chef). «Εργαζόμουν εκ περιτροπής σε διάφορες θέσεις, αλλά ήμουν κυρίως υπεύθυνος για την παρασκευή επιδορπίων και προϊόντων ζαχαροπλαστικής. Η κουζίνα ήταν διεθνής, αλλά έμαθα να φτιάχνω και παραδοσιακά φινλανδικά πιάτα.»

Η πανδημία

Η σύμβαση του Ahmed είχε διάρκεια από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2020. Τον Μάρτιο, όμως, όταν η πανδημία έπληξε τη Φινλανδία, το θέρετρο έπρεπε να κλείσει. Αντί να επιστρέψει στις Βρυξέλλες, ο Ahmed αποφάσισε να συνεχίσει το ταξίδι του, νιώθοντας πιο σίγουρος μετά την εμπειρία του στη Λαπωνία.

«Μετακόμισα στο Ελσίνκι, και μετά από λίγες εβδομάδες βρήκα δουλειά σε σούσι μπαρ. Έμαθα πώς να κόβω τα ψάρια και να φτιάχνω σούσι. Ήταν πολύ ενδιαφέρον! Στη συνέχεια, όμως, όταν το δεύτερο κύμα του COVID-19 έπληξε τη Φινλανδία τα εστιατόρια έκλεισαν. Αυτή τη φορά, δεν είχα άλλη επιλογή παρά να επιστρέψω στο Βέλγιο», διηγείται ο Ahmed.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Ahmed δεν μετανιώνει που πήγε στη Φινλανδία. «Ήμουν πολύ χαρούμενος στη Φινλανδία και σκέφτομαι να επιστρέψω με την πρώτη ευκαιρία. Μου αρέσει πολύ η νοοτροπία του Σκανδιναβών — είναι πολύ φιλόξενοι και ανοιχτοί. Παροτρύνω όλους όσοι σκέφτονται να εργαστούν στο εξωτερικό να το κάνουν χωρίς άλλη σκέψη. Πρόκειται για μια πολύ θετική εμπειρία.»

Θέλετε να ξεκινήσετε τη δική σας περιπέτεια στο εξωτερικό; Παρά την πανδημία, οι σύμβουλοί του EURES βρίσκονται στις θέσεις τους για να παρέχουν συμβουλές και υποστήριξη στα άτομα που αναζητούν εργασία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επικοινωνήστε με την υπηρεσία υποστήριξης (Helpdesk) του EURES για να ξεκινήσετε σήμερα.
 

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Actiris International

Επικοινωνήστε με την υπηρεσία υποστήριξης του EURES

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
βέλτιστη πρακτική EURESΙστορίες επιτυχίαςΝεολαία
Σχετικές ενότητες
Διαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.