Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice27. julij 2021Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Zakaj so mehke veščine in čustvena inteligenca pomembnejši kot kdaj koli prej

Svet po pandemiji bolezni COVID-19 je lahko poln negotovosti in izzivov. Zato podjetja potrebujejo čustveno inteligentne zaposlene s širokim naborom mehkih veščin, ki jim bodo pomagale krmariti skozi te težke čase.

Why soft skills and emotional intelligence are more important than ever
Unsplash

Mehke veščine so povezane z načinom komunikacije s sodelavci, reševanja problemov in opravljanja službenih obveznosti pri delu, čustvena inteligenca pa je sposobnost razumevanja in zavedanja svojih čustev in čustev drugih ljudi. Na tem mestu bomo pregledali nekaj teh spretnosti in zakaj so te pomembnejše kot kdaj koli prej.

Neodvisnost in odgovornost

Delo na daljavo je prineslo večjo avtonomijo zaposlenih, ki se lahko tudi po pandemiji bolezni COVID-19 ohrani kot stalna značilnost trga dela. Čeprav lahko na dolgi rok povečan obseg dela na daljavo izboljša produktivnost ter vrsto drugih gospodarskih in socialnih kazalnikov (npr. dobro počutje, enakost spolov, regionalno enakost, stanovanja, emisije), je njegov splošni učinek povezan s tveganji, zlasti na področju inovacij in zadovoljstva zaposlenih. Veliko zaposlenih poroča o „prikritih nadurah“, ki so posledica nejasne meje med poklicnim in zasebnim življenjem. Da bi omejili število nadur, morajo zaposleni uvesti samoomejevanje. Morali bi biti zmožni postaviti meje, čim bolj povečati svojo produktivnost znotraj delovnega časa in prevzeti odgovornost, ko je to potrebno, po drugi strani pa si vzeti pripadajoče odmore in prosti čas za zasebno življenje, da se izognejo izgorelosti.

Proaktivna komunikacija in sodelovanje

Omejeni fizični stiki v skupnem delovnem prostoru pomenijo, da so možnosti za vzajemno učenje zelo zmanjšane. Zato se morajo zaposleni počutiti samozavestne pri proaktivnem iskanju novih veščin, znanj in povratnih informacij.

Da bi to povzročalo čim manj motenj in spodbujalo učinkovito sodelovanje, morajo zaposleni upoštevati želje sodelavcev glede načina vzpostavljanja stikov in razviti občutek za „digitalni bonton“. Ali imajo na primer radi dolga elektronska sporočila s številnimi podrobnostmi ali se raje pogovarjajo po telefonu? Kako pogosto želijo biti obveščeni o napredku in novostih med opravljanjem naloge? Ali radi uporabljajo videoklice ali pa jim je ljubše pošiljanje takojšnjih sporočil?

Delo na daljavo zahteva tudi nov poudarek na „virtualni govorici telesa“. Da bi bili pri videokonferencah učinkoviti, se morajo zaposleni zavedati načina, na katerega se predstavljajo navzven, in pri tem ostati profesionalni in prijazni. To vključuje ohranjanje očesnega stika prek kamere, nasmeh, izogibanje pretiranemu premikanju, utišanje mikrofona, kadar je to ustrezno, in sedenje v pokončnem položaju in zavzeti drži.

Čustvena inteligenca in empatija

Kriza zaradi bolezni COVID-19 močno vpliva na vse, ki so jo doživeli. Zaradi tega lahko veliko ljudi doživlja povečan stres, ki je med drugim povezan z velikimi delovnimi obremenitvami, finančnimi težavami, težavami z lastnim zdravjem ali zdravjem ljubljene osebe, izgubo bližnjega, pomanjkanjem varstva otrok in drugimi dejavniki. Zato so posamezniki, ki znajo pokazati skrb za doživljanje drugih in hkrati najdejo ravnovesje, da so odgovorni za kakovost svojega dela, bolj dragoceni kot kdaj koli prej.

Prilagodljivost in motivacija za izpopolnjevanje

Da bi se podjetja prilagodila trgu po pandemiji bolezni COVID-19, morajo ponovno preučiti ključne sestavne dele svoje dobavne verige. V odzivu na to morajo biti zaposleni motivirani za izpopolnjevanje, da uresničijo nove zahteve, ki se od njih pričakujejo, in se še naprej osredotočajo na razvijanje znanj in spretnosti, ki ustrezajo zahtevam novega trga.

Upamo, da vam je ta prispevek ponudil koristen vpogled v dejstvo, zakaj so mehke veščine in čustvena inteligenca pomembnejši kot kdaj koli prej.

Če želite prebrati več o svetu dela po pandemiji bolezni COVID-19, si oglejte naš članekNajboljših sedem nasvetov za zmanjšanje tesnobnosti glede vrnitve na delovno mesto

V partnerstvu z evropskim portalom za zaposlitveno mobilnost EURES.

 

Sorodne povezave:

Najboljših sedem nasvetov za zmanjšanje tesnobnosti glede vrnitve na delovno mesto

Iskanje Euresovih svetovalcev

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Novice s trga dela/novice mobilnostiTrendi zaposlovanjaMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.