Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak27. srpnja 2021.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Zašto su meke vještine i emocionalna inteligencija važniji nego ikad prije

Svijet nakon pandemije bolesti COVID-19 može biti vrlo neizvjestan i pun izazova. Zbog toga poduzeća trebaju emocionalno inteligentne radnike s nizom mekih vještina kako bi im pomogli u snalaženju u ovim teškim vremenima.

Why soft skills and emotional intelligence are more important than ever
Unsplash

Meke vještine povezane su s načinom na koji komunicirate s kolegama, rješavate probleme i upravljate svojim poslom, dok je emocionalna inteligencija sposobnost razumijevanja i poznavanja svojih emocija te emocija drugih. Ovdje proučavamo neke od tih vještina i zašto su sada važnije nego ikad prije.

Neovisnost i odgovornost

Rad na daljinu donio je veću samostalnost za zaposlenike, a to može ostati trajno obilježje tržišta rada nakon pandemije bolesti COVID-19. Iako dugoročno rast rada na daljinu ima potencijal za poboljšanje produktivnosti i niza drugih gospodarskih i socijalnih pokazatelja (npr. dobrobit, spol, regionalna ravnopravnost, stanovanje, emisije), njegov ukupni učinak nosi rizike, posebno u pogledu inovacija i zadovoljstva zaposlenika. Mnogi radnici prijavljuju „skriveni prekovremeni rad” koji rezultira iz nejasnog razdvajanja posla i privatnog života. Kako bi se to ograničilo, radnici moraju biti vješti u samokontroli. Trebali bi moći povući granice, povećati produktivnost unutar radnog vremena i preuzeti odgovornost kada je to relevantno, istodobno uzimajući u obzir dodijeljene stanke i osobni dopust kako bi se izbjegao sindrom izgaranja na poslu.

Proaktivna komunikacija i suradnja

Ograničena tjelesna interakcija u zajedničkom radnom prostoru znači da su bitno smanjene mogućnosti za učenje od kolega. Kao posljedica toga, zaposlenici se moraju osjećati ugodno u proaktivnom traženju novih vještina, znanja i povratnih informacija.

Kako bi se time umanjila ometanja i potaknula učinkovita suradnja, radnici moraju uzeti u obzir preferirane načine komunikacije svojih kolega te razviti osjećaj „digitalnih pravila ponašanja”. Preferiraju li dugačke, podrobne e-poruke ili bi možda radije razgovarali preko telefona? Koliko ih je često potrebno obavještavati o napretku određenog zadatka? Upotrebljavaju li radije videopozive ili su im draže trenutačne poruke?

Rad na daljinu zahtijeva i naglasak na „virutalnom govoru tijela”. Kako bi bili učinkoviti na virtualnim sastancima, radnici bi trebali biti svjesni načina na koji se predstavljaju, ostati profesionalni i susretljivi. To uključuje održavanje kontakta očima kroz kameru, smješkanje, izbjegavanje pretjeranog meškoljenja, isključivanje mikrofona kada je to prikladno i sjedenje u uspravnom i angažiranom položaju.

Emocionalna inteligencija i empatija

Kriza izazvana bolešću COVID-19 snažno je utjecala na sve one koji su je iskusili. Zbog toga su mnogi možda bili pod povećanim stresom od velike količine posla, financijskih poteškoća, tegoba s vlastitim zdravljem ili zdravljem voljenih osoba, gubitka voljene osobe, manjka skrbi za djecu i mnogih drugih problema. Kao rezultat toga, pojedinci koji mogu pokazati brigu za iskustva drugih osoba, uz istodobno balansiranje odgovornosti u vezi s kvalitetom svojeg rada, vrijede više nego ikad prije.

Prilagodljivost i motivacija za usavršavanjem

Kako bi se prilagodila tržištu nakon pandemije bolesti COVID-19, poduzeća preispituju ključne sastavnice svojih lanaca opskrbe. Kako bi se odgovorilo na to, radnici moraju biti motivirani za usavršavanje kako bi ispunili nove zahtjeve u okviru svojih uloga te se i dalje usredotočiti na izgradnju skupa vještina koji je relevantan za potrebe novog tržišta.

Nadamo se da vam je ovaj članak pružio koristan uvid u to zašto su meke vještine i emocionalna inteligencija važnije nego ikad.

Želite li doznati više o svijetu rada nakon pandemije bolesti COVID-19, pročitajte Sedam korisnih savjeta za ublažavanje osjećaja tjeskobe zbog povratka u ured.

U suradnji s EURES-om, europskim portalom za mobilnost pri zapošljavanju.

 

Korisne poveznice:

Sedam korisnih savjeta za ublažavanje osjećaja tjeskobe zbog povratka u ured

Pretraživanje savjetnika EURES-a

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Vijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnostiTrendovi zapošljavanjaMladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.