Gå til hovedindholdet
EURES
Nyhedsartikel27. juli 2021Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

Hvorfor bløde færdigheder og følelsesmæssig intelligens er vigtigere end nogensinde

Verden efter covid-19 kan være fuld af usikkerhed og udfordringer. Virksomhederne har derfor brug for følelsesmæssigt intelligente arbejdstagere med en række bløde færdigheder for at kunne komme gennem disse vanskelige tider.

Why soft skills and emotional intelligence are more important than ever
Unsplash

Bløde færdigheder er forbundet med den måde, du omgås dine kollegaer på, løser problemer og klarer dit arbejde, mens følelsesmæssig intelligens er evnen til at forstå og være bevidst om dine egne og andres følelser. Her undersøger vi nogle af disse færdigheder, og hvorfor de er vigtigere nu end nogensinde.

Autonomi og ansvar

Fjernarbejde har givet ansatte mere autonomi, og kan være kommet for at blive, når vi ser på arbejdsmarkedet eftercovid-19-pandemien. Selv om øget fjernarbejde på lang sigt kan være med til at forbedre produktiviteten og en række andre økonomiske og sociale indikatorer (f.eks. trivsel, ligestilling, regional lighed, boliger, emissioner), kan de overordnede konsekvenser heraf være forbundet med risici, især når det gælder innovation og medarbejdernes tilfredshed. Mange arbejdstagere oplyser om "skjult overarbejde" som følge af udviskede grænser mellem arbejde og privatliv. For at begrænse det skal du som arbejdstager kunne tage ansvar for dig selv. Du bør kunne sætte grænser, optimere din produktivitet inden for arbejdstiden og tage ansvar, hvor det er relevant, men også tage de pauser og den fritid, du har ret til, for at undgå udbrændthed.

Proaktiv tilgang til kommunikation og samarbejde

Begrænset fysisk interaktion på en fælles arbejdsplads betyder, at mulighederne for at lære af hinanden reduceres betydeligt. Du skal derfor kunne føle dig tryg ved proaktivt at søge efter nye færdigheder, viden og feedback.

For at det kan ske så gnidningsløst som muligt og fremme et effektivt samarbejde, skal du tage hensyn til, hvordan dine kolleger ønsker at blive kontaktet, og oparbejde en fornemmelse for "digital etikette". Vil de gerne have lange, detaljerede e-mails, eller foretrækker de et telefonopkald? Hvor ofte ønsker de at blive opdateret om en opgave? Er de til videoopkald, eller vil de hellere kontaktes via chatbeskeder?

Fjernarbejde kræver også, at der sættes ny fokus på "virtuelt kropssprog". For at være effektiv, når du deltager i virtuelle møder, bør du være opmærksom på, hvordan du fremstår, og være professionel og imødekommende hele vejen igennem. Det indebærer at have øjenkontakt gennem kameraet, smile, sidde stille, lukke for mikrofonen, når det er relevant, og sidde med en oprejst holdning og signalere engagement.

Følelsesmæssig intelligens og empati

Covid-19-krisen har haft en enorm indvirkning på dem, der har gennemlevet den. Mange kan derfor opleve øget stress, blandt andet i forbindelse med stor arbejdsbyrde, økonomiske vanskeligheder, problemer med eget eller nære pårørendes helbred, dødsfald og mangel på børnepasning. Personer, der kan vise forståelse og interesse for, hvad andre har oplevet, samtidig med at de kan finde en balance i forhold til kvaliteten af det arbejde, de varetager, værdsættes mere end nogensinde

Tilpasningsevne og lyst til at tilegne sig nye færdigheder

Virksomhederne skal tilpasse sig til markedet eftercovid-19 og tager derfor vigtige komponenter i deres forsyningskæde op til fornyet vurdering. Du skal derfor være fuldt ud parat til at opkvalificere dig, så du kan opfylde nye krav i forhold til arbejdet, og fortsætte med at fokusere på at tilegne dig nye færdigheder, der modsvarer behovet på arbejdsmarkedet.

Vi håber, at denne artikel giver dig et nyttigt indblik i, hvorfor bløde færdigheder og følelsesmæssig intelligens er vigtigere end nogensinde.

Hvis du ønsker at læse mere om verden eftercovid-19, så læs om vores 7 bedste tips til at mindske din angst over at skulle vende tilbage til kontoret.

Udarbejdet i samarbejde med Eures, den europæiske jobmobilitetsportal.

 

Relevante links:

Vores 7 bedste tips til at mindske din angst over at skulle vende tilbage til kontoret

Søg efter Euresvejledere

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Find Euresvejledere

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over events

Kommende onlineevents

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Emner
Arbejdsmarkedsnyheder/mobilitetsnyhederRekrutteringstendenserUngdom
Relaterede sektion(er)
Leve- og arbejdsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.