Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel2 maj 2017Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

”Varför vill du arbeta här?” – förbered dig väl på den enda säkra frågan

Det är svårt att svara på denna fråga på ett originellt och ändå relevant sätt. Om du försöker komma på ett svar för att medvetet sticka ut kan ditt svar verka konstlat. Om du försöker svara tydligt och enkelt så kommer du troligen att vara en av många som säger exakt samma sak. Så, hur kan du se till att bli minnesvärd och ändå tagen på allvar?

‘Why do you want to work here?’ – prepare well for the one sure question
thinkstock

Alla arbetsgivare kommer att vilja veta varför du söker tjänsten hos dem. Det svåra är att du antagligen har samma anledning att sitta framför dem som de flesta andra sökande har.

Det finns tre steg som kan hjälpa dig hantera den ofrånkomliga frågan på ett sätt som tar ditt svar från medelmåttigt till exceptionellt.

Forskning

Du har hört det förr, men tänk på att det inte räcker med en ordentlig titt på företagets webbplats. Du behöver se bortom det uppenbara för att göra ett gott intryck, och att bara upprepa huvudrubriker från företagets reklammaterial kommer inte att fungera för dig. Lämna detta åt de andra kandidaterna!

Titta efter om det finns några nyhetsartiklar om företaget. Gräv lite i facktidskrifter och publikationer om den bransch du är intresserad av. Om det finns länkar till pressmaterial på företagets webbplats, läs igenom dem noga. Har företaget en Youtube-kanal? Ta dig tid att titta på filmerna.

Är företaget inblandat i design, teknik eller något annat som kan förekomma i Google-bilder? Gå igenom dessa för att hitta webbplatser som diskuterar eller granskar företagets produkter. Vad är det som sägs? Finns det recensioner av den tjänst företaget erbjuder? I så fall kan de kanske ingå i hur du presenterar dig själv och vilka färdigheter du har för tjänsten.

Bra punkter att bygga dina svar på

Efter att du fått en tydlig idé om vad företaget sysslar med och hur du själv kan passa in i detta, försök bygga dina svar på några av följande punkter – försök inte täcka allt, utan fokusera på en eller två punkter:

  • Den tjänst eller produkt som företaget tillhandahåller och varför den intresserar dig.
  • Företagets aktuella framgångar och utmaningar.
  • Den utbildning och de karriärmöjligheter företaget erbjuder.
  • Företagets filosofi eller etiska hållning.
  • Företagskulturen – hur det känns att arbeta för företaget.

Se till att inte verka mer intresserad av tjänstens extraförmåner än av företaget självt.

Lägg till hur du resonerar

För att lyfta dina svar från de standardmässiga till de minnesvärda, ta detta ett steg längre och lägg till hur du resonerar. Att helt enkelt säga att du beundrar företaget eftersom det arbetar hårt på att finna nya sätt att göra saker, som kan ses av lanseringen av X, visar att du har gjort din hemläxa väl. Men andra kommer att ha gjort samma sak.

För att verkligen sticka ut måste du förklara hur dina färdigheter, intressen och erfarenheter kan bidra till det du har identifierat.

Till exempel: ”Lanseringen av (…) visar hur ert företag strävar efter att finna nya sätt att göra saker. Detta var också mitt eget fokus när jag gjorde (….) på mitt senaste jobb. Jag uppnådde (…) genom det jag gjorde. Jag menar att det sätt jag hanterade utmaningen på motsvarar era mål och era metoder, vilket är ett av skälen till att jag vill arbeta här.”

Som det nyligen stod i en artikel i den brittiska tidningen The Guardian, ”Det är dessa tankar kring det du har efterforskat, och din förmåga att leva upp till företagets behov och ideal med dina egna färdigheter och preferenser, som verkligen kommer att imponera.”

 

Länkar:

Artikel i The Guardian: Varför vill du arbeta här? Hur man besvarar miljonfrågan

Hitta ett jobb på Euresportalen

Vad kan Eures göra för dig?

 

Läs mer:

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på webben

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Teman
Råd och tipsUngdom
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.