Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice2. maj 2017Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

„Zakaj želite delati tukaj?“ ‒ dobro se pripravite na to vprašanje, ki vam ga bodo gotovo postavili

Na to vprašanje je težko podati izviren in hkrati tudi tehten odgovor. Če se boste trudili namerno izpostavljati svoje lastnosti, bo vaš odgovor zvenel zaigrano. Če pa boste odgovarjali jasno in preprosto, boste verjetno samo še eden iz množice tistih, ki bodo povedali natanko isto stvar. Kako naj si vas torej zapomnijo in obenem tudi vzamejo resno?

‘Why do you want to work here?’ – prepare well for the one sure question
thinkstock

Vsak delodajalec bo hotel vedeti, zakaj ste se prijavili za zadevno delovno mesto. Težava je v tem, da je razlog, zaradi katerega ste prišli na razgovor, verjetno enak razlogu večine drugih kandidatov.

Predstavljamo tri korake, ki vam lahko pomagajo, da se z neizogibnim vprašanjem spopadete tako, da boste s svojim odgovorom izstopili iz povprečja.

Raziskujte

To ste slišali že prej, a vseeno ne pozabite, da natančen ogled spletnega mesta podjetja ni dovolj. Če želite pustiti dober vtis, morate seči dlje od osnovnih dejstev: ponavljanje stavkov iz objavljenih gradiv o podjetju vam ne bo prav nič koristilo. To prepustite drugim kandidatom!

Poskusite poiskati novejše članke o podjetju. Pobrskajte po poslovnih revijah in publikacijah o sektorju, ki vas zanima. Če so na spletnem mestu podjetja na voljo povezave do objav v tiskanih medijih, si te objave natančno preberite. Ali ima podjetje svoj kanal na portalu YouTube? Namenite nekaj časa ogledu posnetkov.

Ali se podjetje ukvarja z oblikovanjem, tehnologijo ali drugimi podobnimi dejavnostmi, ki bi se lahko pojavile v iskalniku slik na Googlu. Natančno jih preglejte in poiščite spletna mesta, ki opisujejo ali ocenjujejo proizvode podjetja. Kaj se govori? Ali so na voljo ocene storitve, ki jo nudi podjetje? Če so, vam mogoče lahko pomagajo pri tem, kako boste predstavili sebe in svoje veščine, ki jih lahko nudite na delovnem mestu.

Dobre točke, na katerih lahko utemeljite svoj odgovor

Ko vam je že popolnoma jasno, s čim se podjetje ukvarja in kako se lahko vklopite v to, kar ponuja, pokusite utemeljiti svoj odgovor na kateri od naslednjih točk – vendar ne pretiravajte, osredotočite se na eno ali dve:

  • storitev ali proizvod, ki ga nudi podjetje, in zakaj vas zanima;
  • najnovejši dosežki podjetja in izzivi, s katerimi se spopada;
  • usposabljanje in možnosti poklicnega razvoja, ki jih nudi;
  • filozofija ali etika podjetja;
  • kultura podjetja: kako je biti zaposlen v tem podjetju.

Pazite, da ne boste kazali večjega zanimanja za koristi, ki jih prinaša to delovno mesto, kot za samo podjetje.

Utemeljite odgovor

Da vaš odgovor ne bi bil standarden, temveč izjemen, storite ta dodatni korak in ga utemeljite. Če boste samo povedali, da občudujete podjetje, ker si močno prizadeva iskati nove načine za opravljanje dela, kar je razvidno iz predstavitve X, boste samo pokazali, da ste se o podjetju dobro pozanimali. Toda drugi bodo storili enako.

Da bi torej zares izstopali, pojasnite, kako bi k temu dejstvu, ki ste ga ugotovili, prispevali tudi vaše veščine, interesi in izkušnje.

Na primer, „iz predstavitve (...) je razvidno, kako si vaše podjetje prizadeva iskati nove načine za opravljanje dela. Tudi sam sem bil osredotočen na to, ko sem opravljal delo (...) v svoji prejšnji zaposlitvi. S tem sem dosegel (...). Mislim, da se način, kako sem se spopadel z izzivi, ujema z vašimi cilji in metodami, zato si želim delati tukaj.“

Kot je navedeno v nedavnem članku v časopisu Guardian iz Združenega kraljestva, „bosta pravi vtis pustila prav vaš osebni premislek o tem, kar ste proučevali, ter vaša sposobnost, da potrebe in težnje podjetja povežete s svojimi veščinami in preferencami“.

 

Sorodne povezave:

Članek v časopisu Guardian: Zakaj želite delati tukaj?Kako odgovoriti na vprašanje za milijon dolarjev

Poiščite zaposlitev na portalu Eures

Kaj lahko Eures stori za vas?

 

Več o tem:

Poiščite Euresovega svetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

Eures na Facebooku

Eures na Twitterju

Eures na LinkedInu

Eures na Googlu+

Teme
Namigi in nasvetiMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.