Orice angajator va dori să afle de ce v-ați depus candidatura pentru postul publicat. Problema este că probabil vă aflați în fața angajatorului din același motiv ca și majoritatea celorlalți candidați.
Există trei pași care vă pot ajuta să dați un răspuns excelent la această întrebare inevitabilă și să ieșiți din mediocritate.
Faceți cercetări
Ați mai auzit acest sfat, dar amintiți-vă că nu este de ajuns să consultați cu atenție site-ul firmei. Pentru a face o bună impresie, va trebui să cercetați în profunzime. Dacă veți „recita” pasajele principale din materialele publicitare ale firmei, rezultatul nu va fi cel scontat. Lăsați-i pe ceilalți candidați să facă asta!
Încercați să găsiți articole de presă despre firmă. Cercetați cu atenție ziarele și publicațiile de afaceri din domeniul care vă interesează. Dacă pe site-ul firmei există trimiteri către apariții relevante în presă, citiți cu atenție articolele respective. Firma are un canal pe YouTube? Acordați puțin timp acestor filme.
Firma în cauză este implicată într-un domeniu tehnic, de proiectare sau în orice altceva care ar putea figura printre imaginile de pe Google? Răsfoiți aceste imagini pentru a găsi site-uri care prezintă sau evaluează produsele firmei. Ce se spune despre ele? Există evaluări ale serviciilor pe care le furnizează firma? Dacă da, poate vă pot oferi indicii despre cum să vă prezentați și cum să expuneți competențele pe care le puteți oferi postului vizat.
Aspecte utile pe care este indicat să vă fundamentați răspunsul
Dacă v-ați făcut o idee clară despre activitățile și interesele firmei și despre cum profilul dumneavoastră se potrivește ofertei de angajare a acesteia, încercați să vă bazați răspunsul pe unele dintre următoarele aspecte – concentrați-vă asupra unuia sau a două dintre ele, nu încercați să le abordați pe toate într-o oarecare măsură:
- serviciul sau produsul pe care îl furnizează firma și de ce vă interesează;
- reușitele recente ale firmei și dificultățile cu care se confruntă aceasta;
- formarea și posibilitățile de dezvoltare a carierei pe care le oferă firma;
- filozofia sau etica firmei;
- cultura firmei – cum este să lucrezi pentru ea.
Aveți grijă să nu păreți mai interesat de avantajele pe care le oferă locul de muncă decât de firmă.
Oferiți o argumentare personalizată
Pentru ca răspunsul dumneavoastră să iasă din comun și să fie memorabil, personalizați-vă argumentarea. Spunând pur și simplu că admirați firma pentru că depune eforturi considerabile ca să găsească modalități inovatoare de acțiune, așa cum rezultă din lansarea X, veți arăta că v-ați făcut temele cu brio. Dar asta vor face și alți candidați.
Prin urmare, ca să vă remarcați cu adevărat, explicați cum puteți contribui dumneavoastră, cu competențele, interesele și experiența pe care le aveți, la avansarea lucrurilor pe un subiect identificat.
De exemplu, „Lansarea [...] arată că firma dvs. are drept obiectiv să identifice noi modalități de acțiune. La fostul meu loc de muncă, m-am axat și eu pe același lucru atunci când am [...]. Procedând astfel, am reușit să [...]. Cred că modul în care am făcut față acestei provocări se potrivește cu obiectivele și metodele de lucru ale firmei dumneavoastră. Este unul dintre motivele pentru care doresc să lucrez aici.”
Conform unui articol recent din cotidianul The Guardian din Regatul Unit: „Angajatorii vor fi cu adevărat impresionați dacă răspunsul dvs. va reflecta cercetările pe care le-ați făcut, precum și dacă vă veți dovedi abilitatea de a vă prezenta propriile competențe și preferințe în funcție de nevoile și idealurile firmei.”
Linkuri conexe:
Articolul din ziarul The Guardian: Why do you want to work here?How to answer the million-dollar question (De ce doriți să lucrați aici? Cum să răspundeți la întrebarea de un milion de dolari)
Găsiți un loc de muncă pe portalul EURES
Mai multe informații:
Găsiți un consilier EURES
Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES
Baza de date cu locuri de muncă a EURES
Servicii EURES pentru angajatori
Calendarul evenimentelor EURES
Următoarele evenimente online
EURES pe Facebook
EURES pe Twitter
EURES pe LinkedIn
EURES pe Google+
Detalii
- Data publicării
- 2 mai 2017
- Autori
- Autoritatea Europeană a Muncii | Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
- Teme
- Sugestii și sfaturiTineret
- Secțiuni aferente
- Condiții de viață și de muncă
- Sectorul
- Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles