Skip to main content
EURES
News article2 mai 2017European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion

"Hvorfor vil du jobbe hos oss?" – forbered deg godt på dette spørsmålet!

Det er vanskelig å gi et relevant svar på dette spørsmålet uten at det blir svada. Hvis du prøver å svare på en måte som får deg til å skille deg ut, kan det virke tilgjort. Svarer du enkelt og greit, svarer du nok det samme som de fleste andre. Hvordan skal du så få intervjuerne til å legge merke til deg på en positiv måte?

‘Why do you want to work here?’ – prepare well for the one sure question
thinkstock

Alle arbeidsgivere ønsker å vite hvorfor du søker jobb hos dem. Problemet er at du sitter der av samme grunn som alle de andre som har søkt.

Men spørsmålet er uunngåelig. Imidlertid vil denne tretrinnsmetoden bidra til å heve svaret ditt fra gjennomsnittlig til utmerket.

Forskning

Du har allerede hørt at du må lese selskapets nettsider grundig. Men det er ikke nok. Du må trenge inn bak faktaopplysningene for å gjøre inntrykk – å gjenta hovedpunktene i selskapets reklamemateriell avsløres med en gang. La de andre søkerne gjøre dét!

Sjekk om det finnes noen artikler i nyhetene om selskapet. Grav litt i fagtidsskrifter og publikasjoner som gjelder bransjen du er interessert i. Hvis det er lenker til presseomtaler på selskapets nettsted, bør du klikke på dem og lese dem grundig. Har selskapet en egen Youtube-kanal? Sett av litt tid til å se filmene.

Driver selskapet designvirksomhet eller har de teknologi eller annet som du kan finne bilder av på Google? Skum gjennom disse for å se om du kan finne nettsteder som omhandler eller nevner selskapets produkter. Hva står det der? Finner du omtaler av tjenestene selskapet tilbyr? I så fall kan du bruke noe av dette i måten du presenterer deg på og de ferdighetene du vil tilføre selskapet med deg i jobben.

Gode poenger å ta utgangspunkt i

Når du har fått klarhet i hva selskapet driver med og hvordan du kan passe inn i sammenhengen, bør du prøve å utnytte et av disse poengene i svaret ditt – ikke smør for tynt utover, begrens deg til et eller to:

  • Tjenesten eller produktet selskapet selger, og hvorfor du er interessert i den/det.
  • Selskapets nyeste suksesshistorier og utfordringer de står overfor.
  • Opplæringen de tilbyr og mulighetene for karriereutvikling.
  • Selskapets filosofi eller verdier.
  • Bedriftskulturen – hvordan er det å jobbe i dette selskapet.

Vær forsiktig så det ikke virker som om du er mer interessert i frynsegodene ved jobben enn i selve selskapet.

Gi en begrunnelse

For å løfte svaret ditt fra helt OK til noe som huskes, går du ett skritt videre og legger til en begrunnelse. Hvis du enkelt sier at du har stor beundring for selskapet fordi de jobber hardt for å finne nye løsninger på hvordan ting kan gjøres, noe du har sett av lanseringen av X, viser at du har gjort grundige undersøkelser. Men det er det også andre som kommer til å ha gjort.

Så for virkelig å utmerke deg kan du redegjøre for hvordan dine ferdigheter, interesser og erfaring er relevant for og vil være positivt i denne sammenhengen.

For eksempel: "Lanseringen av (…) viser hvordan selskapet tar sikte på å finne nye måter å gjøre ting på. Det var det samme for meg da jeg gjorde/laget (….) i min forrige jobb. Det gjorde at jeg klarte å (…). Jeg tror at den måten jeg taklet denne utfordringen på, er i tråd med deres mål og metoder, og dét er en av grunnene til at jeg ønsker å arbeide her."

I en artikkel i britiske The Guardian nylig kunne man nettopp lese følgende: "Det at du er i stand til å reflektere over det du har lest, og evnen til å se deg selv og dine egne ferdigheter og preferanser i sammenheng med selskapets behov og idealer, er det som vil gjøre inntrykk."

 

Relevante lenker:

Artikkelen i The Guardian Hvorfor vil du jobbe hos oss? Hvordan svare på tusenkronersspørsmålet

Hva kan Eures gjøre for deg?

 

Les mer:

Finn en Eures-rådgiver

Leve- og arbeidsvilkår i Eures-landene

Eures' jobbdatabase

Eures' tjenester for arbeidsgivere

Eures' aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Nærmere opplysninger

Temaer
Råd og tipsUngdom
Relaterte seksjon(er)
Leve- og arbeidsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.