Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel2 mei 2017Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

"Waarom wilt u hier werken?" – bereid u goed voor op die ene vraag die zeker gesteld wordt

Het is moeilijk om deze vraag op een originele en tegelijk passende manier te beantwoorden. Als u opzettelijk probeert op te vallen met uw antwoord, kan deze kunstmatig lijken. Probeert u de vraag op een duidelijke en eenvoudige wijze te beantwoorden, dan zegt u waarschijnlijk hetzelfde als vele anderen. Hoe kunt u indruk maken en tegelijk serieus worden genomen?

‘Why do you want to work here?’ – prepare well for the one sure question
thinkstock

Iedere werkgever wil weten waarom u solliciteert naar hun vacature. Het moeilijke is dat de reden waarom u voor de interviewer zit, waarschijnlijk ook voor de meeste andere sollicitanten geldt.

Er zijn drie stappen die u kunnen helpen de onvermijdbare vraag te beantwoorden op een manier die het verschil maakt tussen een middelmatig en een uitstekend antwoord.

Onderzoek

U hebt het al gehoord, maar het is goed hieraan te herinneren: de website van het bedrijf goed bekijken is niet voldoende. U moet verder gaan dan de basisfeiten om een goede indruk te maken. Met het herhalen van belangrijke zinnen uit publiciteitsmateriaal van het bedrijf komt u er niet. Laat dat aan de andere kandidaten over!

Ga na of er nieuwsartikelen over het bedrijf zijn. Verdiep u een beetje in vaktijdschriften en publicaties die gewijd zijn aan de sector waarin u geïnteresseerd bent. Als u links naar persberichten aantreft op de website van het bedrijf, neem deze berichten dan zorgvuldig door. Heeft het bedrijf een Youtube-kanaal? Trek enige tijd uit om de films te bekijken.

Is het bedrijf een ontwerpbureau, een techbedrijf of betrokken bij iets dat te vinden is in Google Afbeeldingen? Neem de resultaten door om websites te vinden waarop iets gezegd wordt of een evaluatie gegeven wordt over de producten van het bedrijf. Wat wordt er gezegd? Zijn er evaluaties van de dienstverlening van het bedrijf? Indien dat het geval is, kunt u deze misschien gebruiken bij de presentatie van uzelf en de vaardigheden die u binnen de functie kunt aanbieden.

Goede punten waarop u uw antwoord kunt baseren

Zodra u zich een goed beeld hebt gevormd van het bedrijf, waar het mee bezig is en hoe u kunt bijdragen aan wat het te bieden heeft, kunt u proberen uw antwoord op enkele van de volgende punten te baseren – voorkom dat het gesprek aan de oppervlakte blijft, omdat u te veel wilt behandelen, concentreer uzelf op een of twee punten:

  • de dienstverlening of het product van het bedrijf en waarom uw belangstelling hiernaar uitgaat;
  • recente successen van het bedrijf en de uitdagingen waarmee het geconfronteerd wordt;
  • de opleiding en de ruimte voor loopbaanvorming die het bedrijf aanbiedt;
  • de filosofie of ethiek van het bedrijf;
  • de bedrijfscultuur – hoe is het om voor het bedrijf te werken.

Probeer niet de indruk te wekken meer geïnteresseerd te zijn in de voordelen van de baan dan in het bedrijf zelf.

Voeg uw redenering toe

Om geen standaardantwoord te geven en een blijvende indruk te maken, gaat u een stap verder en voegt u uw redenering toe. Door eenvoudigweg te zeggen dat u bewondering koestert voor het bedrijf, omdat het hard werkt om nieuwe wegen te vinden, zoals blijkt uit de lancering van X, toont u dat u goed onderzoek hebt verricht. Maar anderen zullen dat ook hebben gedaan.

Om u echt van de rest te onderscheiden, moet u uitleggen hoe u uw vaardigheden, interesses en ervaring kunt inzetten voor datgene wat u hebt vastgesteld.

Bijvoorbeeld: "Uit de lancering van (...) blijkt hoe uw bedrijf ernaar streeft nieuwe wegen te vinden. Mijn streven was hetzelfde toen ik (...) in mijn laatste baan. Ik bereikte hiermee (…). Ik meen dat de manier waarop ik de uitdaging aanging, overeenkomt met uw doelen en methoden. Dit is een van de redenen waarom ik hier wil werken."

Zoals in een recent artikel in de Britse krant The Guardian wordt vermeld: "Het zijn deze reflectie op het resultaat van uw onderzoek en uw vermogen om de behoeften en idealen van het bedrijf en uw eigen vaardigheden en voorkeuren samen te brengen, die echt indruk zullen maken."

 

Verwante links:

Artikel in The Guardian: Waarom wilt u hier werken? Hoe beantwoordt u de vraag waar het allemaal om draait?

Een vacature zoeken op het EURES-portaal

Wat kan EURES voor u doen?

 

Meer informatie:

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

EURES op Google+

Onderwerpen
Hints en tipsJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.