Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2017. május 2.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

„Miért szeretne itt dolgozni?” – a kérdés, amire mindenképpen készüljön fel

Erre a kérdésre nehéz eredeti, ugyanakkor tartalmas választ adni. Ha a válaszával megpróbál szándékosan kitűnni a többiek közül, mesterkéltnek hathat. Ha viszont egyszerű, világos válasszal próbálkozik, jó eséllyel egy lesz a sok közül, akik mind pontosan ugyanazt mondták. Hogyan érhetjük el, hogy emlékezzenek ránk, és komolyan is vegyenek?

‘Why do you want to work here?’ – prepare well for the one sure question
thinkstock

Minden munkáltató tudni akarja, hogy miért pályázta meg a meghirdetett állást. A gond csak az, hogy Ön valószínűleg éppen ugyanazért jelentkezett, amiért mindenki más.

Ha követi az alábbi három lépést, erre az elkerülhetetlen kérdésre olyan választ adhat, amellyel kiemelkedhet az átlagból.

Kutasson

Bizonyára korábban is hallotta már, de azért nem árt nyomatékosítani: a cég weboldalának tanulmányozása még nem elég! A jó benyomáshoz túl kell lépnie az alapvető tényeken, mert rosszul veszi ki magát, ha csak elismétli a legfontosabb üzeneteket a vállalat reklámanyagából. Ezt hagyja meg a többi jelentkezőnek!

Nézzen utána, hátha talál újságcikkeket a vállalatról. Ássa bele magát az ágazattal foglalkozó szakmai folyóiratokba és kiadványokba. Ha a cég honlapján vannak a sajtómegjelenéseire mutató linkek, ezeket gondosan olvassa el. Van a vállalatnak Youtube-csatornája? Szánjon időt erre is, nézze meg a filmeket!

Foglalkozik a cég olyan formatervezéssel, technológiával vagy bármi mással, ami Google-képeken szerepelhet? Böngéssze át a képeket: keressen olyan weboldalakat, ahol a cég termékeiről esik szó, vagy azokat véleményezik. Mit mondanak a cégről? Talált véleményeket a vállalat szolgáltatásairól is? Ha igen, akkor azokat építse be a bemutatkozásába, és használja fel az állás szempontjából hasznosnak vélt készségei kidomborításához.

Mire érdemes alapoznia válaszát?

Miután már világosan látja, mivel foglalkozik a cég, és várhatóan hol lesz az Ön helye a vállalatnál, válaszát próbálja a következő pontok valamelyikére alapozni, de ne aprózza el, koncentráljon egyre vagy kettőre!

  • A cég terméke vagy szolgáltatása, és amiért ez Önt érdekli.
  • A cég közelmúltbeli sikerei és az előtte álló kihívások.
  • A felkínált képzési és előmeneteli lehetőségek.
  • A vállalati filozófia vagy etika.
  • A vállalati kultúra – hogy milyen (lehet) a vállalatnál dolgozni.

Ügyeljen arra, hogy az állás előnyei iránt ne mutasson nagyobb érdeklődést, mint a vállalat iránt.

Indokoljon!

Ahhoz, hogy a válasza szokványos helyett emlékezetes legyen, még egy lépés hiányzik: tegye hozzá a saját érveit! Ha csak annyit mond, hogy csodálja a céget, mert sokat dolgozik az újszerű megoldásokon, ami az X termék bevezetéséből is látható, ezzel bizonyítja, hogy alaposan utánajárt a részleteknek. Ezt azonban mások is meg fogják tenni.

Ahhoz tehát, hogy kiemelkedjen közülük, fejtse ki, hogy az Ön képességei, érdeklődési köre és tapasztalata hogyan illeszkedhet az iménti tények sorába.

Például: „A (...) bevezetése mutatja, hogy az Önök cége hogyan törekszik az újszerű megoldásokra. Nekem is éppen ez volt a célom, amikor a legutóbbi munkahelyemen (...) foglalkoztam. Ezzel sikerült elérnem, hogy (...) Úgy gondolom, a problémamegoldási módszerem illeszkedik az Önök céljaihoz és módszereihez; ez az egyik oka annak, hogy szívesen dolgoznék itt.”

Amint azt az Egyesült Királyságban megjelenő The Guardian napilap egy közelmúltbeli cikkében olvashattuk, „Igazán jó benyomást azzal tudunk kelteni, ha reflektálunk a kutatómunka eredményeire, és a cég igényeit és elképzeléseit össze tudjuk kapcsolni a saját készségeinkkel és preferenciáinkkal”.

 

Kapcsolódó linkek:

A The Guardian cikke: Miért szeretne itt dolgozni?Hogyan válaszoljunk a millió dolláros kérdésre

Álláskeresés az EURES-portálon

Miben segíthet Önnek az EURES?

 

További információk:

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Az EURES a Google+-on

Témák
Javaslatok és tippekIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.