Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli2. toukokuuta 2017Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

”Miksi haluat töihin juuri tänne?” – valmistaudu hyvin kysymykseen, joka esitetään varmasti

Kysymykseen on vaikeaa vastata omaperäisesti ja silti asiallisesti. Jos yrität vastata siten, että erotut joukosta, voit kuulostaa teennäiseltä. Jos taas yrität vastata selkeästi ja yksinkertaisesti, sanot luultavasti täysin samat asiat kuin monet muutkin. Miten siis vastauksesta voi saada mieleenpainuvan ja silti vakavasti otettavan?

‘Why do you want to work here?’ – prepare well for the one sure question
thinkstock

Kaikki työnantajat haluavat tietää, miksi haet heille töihin. Hankalaa asiassa on se, että olet heidän puheillaan luultavasti samasta syystä kuin useimmat muutkin hakijat.

Seuraavat kolme kohtaa auttavat vastaamaan väistämättömään kysymykseen siten, että vastauksesi nousee esiin tavanomaisten vastausten joukosta.

Tutkimus

Olet varmasti kuullut tämän ennenkin, mutta muista, että yrityksen verkkosivustoon tutustuminen ei riitä. Hyvän vaikutelman tekeminen vaatii muutakin kuin perustiedot, eikä yrityksen mainosmateriaalin avainsanojen toistaminen tee hyvää vaikutusta. Jätä se siis muille hakijoille!

Selvitä, onko yrityksestä kirjoitettu lehtiin. Tutkiskele kaupallisen alan lehtiä ja julkaisuja, joissa käsitellään alaa, josta olet kiinnostunut. Jos yrityksen verkkosivustolla on linkkejä lehtiin, lue ne huolellisesti. Onko yritys YouTubessa? Jos on, tutustu sen videoihin.

Sisältyykö yrityksen toimintaan muotoilua, tekniikkaa tai jotakin muuta, joka voisi esiintyä Googlen kuvissa? Käy ne läpi ja etsi verkkosivustoja, joilla puhutaan yrityksen tuotteista tai arvostellaan niitä. Mitä yrityksestä puhutaan? Onko yrityksen palveluista arvosteluja? Jos on, niistä voit saada ajatuksia itsesi ja tehtävään tuomiesi taitojen esittelemistä varten.

Hyviä perusteluja vastaukselle

Kun olet saanut selkeän kuvan siitä, mitä yritys tekee ja miten sinä sopisit siihen mitä se tarjoaa, pyri käyttämään vastauksesi perustana joitakin seuraavista kohdista – älä kuitenkaan kaikkia, vaan keskity yhteen tai kahteen kohtaan:

  • yrityksen tarjoama palvelu tai tuote ja syy, miksi se kiinnostaa sinua
  • yrityksen viimeaikaiset onnistumiset ja haasteet
  • yrityksen tarjoama koulutus ja urakehitysmahdollisuudet
  • yrityksen toimintaperiaate tai etiikka
  • yrityksen kulttuuri – minkälaista yrityksessä työskentely on.

Huolehdi siitä, että näytät kiinnostuneemmalta itse yrityksestä kuin työn tuomista lisäeduista.

Lisää omat perustelusi

Vastauksesi jää mieleen, kun lisäät siihen vielä omat perustelusi. Jos sanot ihailevasi yritystä, koska se pyrkii löytämään uusia tapoja tehdä asioita, kuten X:n käynnistäminen todistaa, osoitat tehneesi perusselvitykset hyvin. Mutta niin ovat tehneet muutkin.

Jos siis haluat todella erottua, kerro, miten osaamisesi, mielenkiinnon kohteesi ja kokemuksesi voisivat edesauttaa kertomassasi asiassa

Esimerkiksi näin: ”X:n käynnistäminen osoittaa, että yrityksenne pyrkii löytämään uusia tapoja tehdä asioita. Minä toimin samalla tavalla, kun tein (....) edellisessä työpaikassani. Saavutin (....) tekemällä sen, mitä tein. Ajattelenkin, että oma tapani käsitellä haasteita vastaa teidän tavoitteitanne ja menetelmiänne, ja se on yksi syy, miksi haluan tänne töihin.”

Kuten Yhdistyneessä kuningaskunnassa ilmestyvän Guardian-sanomalehden äskettäisessä artikkelissa todetaan, teet todellisen vaikutuksen, jos pystyt tekemäsi selvityksen perusteella yhdistämään yrityksen tarpeet ja tavoitteet omaan osaamiseesi ja mielenkiintosi kohteisiin.

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

The Guardian -lehdessä aiheesta julkaistu artikkeli Why do you want to work here? How to answer the million-dollar question

Löydä työpaikka EURES-portaalista

Miten EURES voi palvella sinua?

 

Lisätietoja:

Löydä EURES-neuvoja

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

EURES Google+

Aiheet
VinkkejäNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.