Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο2 Μαΐου 2017Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

«Γιατί θέλετε να εργαστείτε στην επιχείρησή μας;» – προετοιμαστείτε καλά για την ερώτηση αυτή που είναι βέβαιο ότι θα σας θέσουν

Είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς σε αυτήν την ερώτηση με τρόπο πρωτότυπο και ταυτόχρονα εύστοχο. Εάν προσπαθήσετε να σκεφθείτε μια απάντηση για να ξεχωρίσετε σκοπίμως, η απάντησή σας μπορεί να φανεί ψεύτικη. Εάν προσπαθήσετε να απαντήσετε με σαφή και απλό τρόπο, κατά πάσα πιθανότητα θα είστε ένας από τους πολλούς που θα πουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Πώς λοιπόν θα τους κάνετε να σας προσέξουν και ταυτόχρονα να σας πάρουν στα σοβαρά;

‘Why do you want to work here?’ – prepare well for the one sure question
thinkstock

Κάθε εργοδότης θα θελήσει να μάθει γιατί ενδιαφέρεστε για τη θέση που προσφέρει. Το ζήτημα είναι ότι ο λόγος για τον οποίον θα καθίσετε απέναντί του είναι προφανώς ο ίδιος με αυτόν για τον οποίον θα καθίσουν και οι περισσότεροι συνυποψήφιοί σας.

Υπάρχουν τρία βήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να απαντήσετε στην αναπόφευκτη αυτή ερώτηση με τρόπο που θα κάνει την απάντησή σας να ξεχωρίσει από τον μέσο όρο.

Πραγματοποιήστε εμπεριστατωμένη έρευνα

Το έχετε ξανακούσει, αλλά το να θυμηθείτε να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στον δικτυακό τόπο της επιχείρησης δεν αρκεί. Θα πρέπει να κάνετε κάτι παραπάνω για να δώσετε καλή εντύπωση. Το να επαναλάβετε απλώς βασικά σημεία από το προωθητικό υλικό της επιχείρησης δεν πρόκειται να σας ωφελήσει. Αφήστε να το κάνουν αυτό οι άλλοι υποψήφιοι!

Εσείς ψάξτε στον Τύπο να δείτε αν έχουν ενδεχομένως δημοσιευθεί κάποια άρθρα για την επιχείρηση. Ερευνήστε σε εμπορικά περιοδικά και σε εκδόσεις που καλύπτουν τον τομέα για τον οποίον ενδιαφέρεστε. Εάν στον δικτυακό τόπο της επιχείρησης υπάρχουν σύνδεσμοι προς άρθρα που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο, διαβάστε τα προσεκτικά. Μήπως η επιχείρηση διαθέτει κανάλι στο Youtube; Αφιερώστε χρόνο για να δείτε τα βίντεο.

Μήπως η επιχείρηση ασχολείται με το σχέδιο, την τεχνολογία ή με κάτι που εμφανίζεται ενδεχομένως στις εικόνες Google; Ψάξτε προσεκτικά για να βρείτε δικτυακούς τόπους που ενδεχομένως μιλούν ή δημοσιεύουν κριτικές για τα προϊόντα της επιχείρησης. Τι λένε; Μήπως υπάρχουν κριτικές για τις υπηρεσίες που παρέχει η επιχείρηση; Εάν ναι, ίσως σάς δώσουν κάποιες ιδέες για τον τρόπο με τον οποίον θα παρουσιάσετε τον εαυτό σας και τις δεξιότητές σας που είναι σχετικές με τη θέση.

Σημεία στα οποία μπορείτε να βασίσετε την απάντησή σας

Μόλις αποκτήσετε μια σαφή εικόνα του τι κάνει η επιχείρηση και πώς μπορείτε να ταιριάξετε σε αυτό που προσφέρει, προσπαθήστε να βασίσετε την απάντησή σας σε κάποια από τα ακόλουθα σημεία. Μην επεκταθείτε πολύ, επικεντρωθείτε σε ένα ή δύο:

  • Την υπηρεσία ή το προϊόν που παρέχει η επιχείρηση και τους λόγους για τους οποίους σας ενδιαφέρει.
  • Τις πρόσφατες επιτυχίες της επιχείρησης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
  • Την κατάρτιση και τις δυνατότητες που προσφέρει για επαγγελματική ανέλιξη.
  • Τη φιλοσοφία ή τη δεοντολογία της επιχείρησης.
  • Την κουλτούρα της επιχείρησης: τι σημαίνει να εργάζεται κανείς για την επιχείρηση.

Προσέξτε όμως να μην δώσετε την εντύπωση ότι ενδιαφέρεστε περισσότερο για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η θέση παρά για την ίδια την επιχείρηση.

Εμπλουτίστε τα λεγόμενά σας με επιχειρήματα

Για να κάνει η απάντησή σας εντύπωση και να ξεχωρίσει από τον μέσο όρο, κάντε αυτό το πρόσθετο βήμα και εμπλουτίστε τα λεγόμενά σας με επιχειρήματα. Λέγοντας απλώς ότι θαυμάζετε την επιχείρηση διότι εργάζεται σκληρά για να βρίσκει διαρκώς νέες διεξόδους, όπως φαίνεται από την κυκλοφορία του Χ προϊόντος ή υπηρεσίας, δείχνει ότι έχετε κάνει καλή έρευνα. Το ίδιο θα έχουν κάνει ίσως και πολλοί άλλοι.

Για να ξεχωρίσετε λοιπόν ουσιαστικά, εξηγήστε με ποιον τρόπο οι δεξιότητες, τα ενδιαφέροντα και η εμπειρία σας μπορούν να συμβάλουν στα σημεία που έχετε επιλέξει να τονίσετε.

Για παράδειγμα, «Η κυκλοφορία του (...) δείχνει πώς η επιχείρησή σας επιδιώκει να βρίσκει διαρκώς νέες διεξόδους. Είχα κι εγώ την ίδια επιδίωξη όταν επιτελούσα (...) στην προηγούμενη θέση εργασίας μου. Με αυτές τις ενέργειες πέτυχα (...). Νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίον χειρίστηκα την πρόκληση ανταποκρίνεται στους στόχους και τις μεθόδους σας, και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους επιθυμώ να εργαστώ στην επιχείρησή σας.»

Όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην εφημερίδα The Guardian του Ηνωμένου Βασιλείου, «Αυτό που πραγματικά θα εντυπωσιάσει είναι η εικόνα που θα δώσετε για την έρευνα που έχετε κάνει, και η ικανότητά σας να αντιστοιχίσετε τις ανάγκες και τα ιδανικά της επιχείρησης με τις δικές σας δεξιότητες και προτιμήσεις.»

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Άρθρο της εφημερίδας The Guardian Γιατί θέλετε να εργαστείτε στην επιχείρησή μας; Πώς θα απαντήσετε σε αυτήν την τόσο κρίσιμη ερώτηση

Εύρεση θέσης εργασίας στην πύλη EURES

Σε τι μπορεί να σάς φανεί χρήσιμη η πύλη EURES;

 

Διαβάστε περισσότερα:

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς εκδηλώσεις επί γραμμής

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Το EURES στο Google+

Λεπτομέρειες

Θέματα
Χρήσιμες συμβουλέςΝεολαία
Σχετικές ενότητες
Διαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.