Gå til hovedindholdet
EURES
Nyhedsartikel2. maj 2017Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

"Hvorfor vil du gerne arbejde her?" – forbered dig godt på dette uundgåelige spørgsmål

Det er vanskeligt at besvare dette spørgsmål på en original, men alligevel relevant måde. Hvis du forsøger at komme med et svar for bevidst at skille dig ud, kan dit svar måske forekomme kunstigt. Hvis du forsøger at give et klart og enkelt svar, vil du formentlig være én af mange, der siger nøjagtigt det samme. Hvad kan du derfor gøre for blive husket, men stadigvæk blive taget seriøst?

‘Why do you want to work here?’ – prepare well for the one sure question
thinkstock

Alle arbejdsgivere vil gerne have at vide, hvorfor du søger stillingen hos dem. Problemet er, at grunden til, at du sidder foran dem, formentlig er den samme for de fleste andre ansøgere.

Der er tre trin, der kan hjælpe dig med at tackle det uundgåelige spørgsmål på en måde, der gør, at dit svar går fra at være gennemsnitligt til at skille sig ud.

Hjemmearbejde

Du har hørt det før, men husk, at det ikke er nok at læse virksomhedens websted grundigt. Du skal have mere end en grundlæggende viden for at gøre et godt indtryk, da du ikke slipper godt afsted med at gentage et par centrale passager fra virksomhedens pr-materiale. Overlad det til andre ansøgere at gøre dette!

Undersøg, om der findes nyhedsartikler om virksomheden. Grav lidt i fagblade og publikationer, der dækker den sektor, du er interesseret i. Hvis der er links til pressedækning på virksomhedens websted, så læs dem grundigt. Har virksomheden en YouTube-kanal? Brug lidt tid på at se filmene.

Arbejder virksomheden med design, teknologi eller noget, som der måske findes billeder af på Google? Finkæm disse for at finde websteder, hvor der tales om eller findes anmeldelser af virksomhedens produkter. Hvad siges der? Er der anmeldelser af den service, som virksomheden tilbyder? Hvis det er tilfældet, kan dette måske indgå i den måde, du præsenterer dig selv på, og de kvalifikationer, du kan tilbyde i forbindelse med stillingen.

Gode punkter, som dit svar kan tage udgangspunkt i

Når du har en klar idé om, hvad der kendetegner virksomheden, og hvordan du kan passe ind i det, den tilbyder, så forsøg at lade dit svar tage udgangspunkt i nogle af følgende punkter – spred dig ikke for meget, men fokusér på et eller to af punkterne:

  • Den service eller det produkt, som virksomheden leverer, og hvorfor dette interesserer dig.
  • Virksomhedens seneste succeser og de udfordringer, den står over for.
  • Den uddannelse og de karrieremuligheder, den kan tilbyde.
  • Virksomhedens filosofi eller etik.
  • Virksomhedens kultur – hvordan det er at arbejde for virksomheden.

Sørg for ikke at virke mere interesseret i personalegoderne i forbindelse med jobbet end selve virksomheden.

Giv din begrundelse

For at løfte dit svar fra et standardsvar til et svar, der vil blive husket, gå et skridt videre og giv din begrundelse. Hvis du blot siger, at du beundrer virksomheden, fordi den arbejder hårdt på at finde nye måder at gøre tingene på, som det fremgår af lanceringen af X, viser du, at du har gjort et godt hjemmearbejde. Men det har andre også.

Sørg derfor for virkelig at skille dig ud og forklar, hvordan dine kvalifikationer, interesser og erfaringer kan bidrage til de forhold, du har identificeret.

F.eks.: "Lanceringen af (…) viser, hvordan jeres virksomhed tilstræber at finde nye måder at gøre tingene på. Mit fokus var det samme, da jeg (….) i mit seneste job. Jeg opnåede (…) ved at gøre det, jeg gjorde. Jeg mener, at den måde, jeg håndterede udfordringen på, passer til jeres mål og metoder, hvilket er én af grundene til, at jeg gerne vil arbejde her."

Som det fremgår af en nylig artikel i den britiske avis The Guardian: "Det er denne refleksion over de oplysninger, du har fundet, og din evne til at matche virksomhedens behov og idealer med dine egne kvalifikationer og ønsker, der virkelig vil imponere."

 

Relevante links:

Artikel i The Guardian Why do you want to work here? How to answer the million-dollar question

Find et job på Euresportalen

Hvad kan Eures gøre for dig?

 

Læs mere:

Find en Euresvejleder

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over events

Kommende onlineevents

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Emner
Råd og tipsUngdom
Relaterede sektion(er)
Leve- og arbejdsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.