
EU:ssa on jopa noin 87 miljoonaa vammaista henkilöä, mutta he kokevat usein epäoikeudenmukaista kohtelua tai syrjintää. Vammaisten henkilöiden työllisyysaste on selvästi alle EU:n keskimääräisen työllisyysasteen – vain 50 prosenttia. Heidän mahdollisuutensa koulutukseen ovat myös muita heikommat, sillä vain alle 30 prosentilla on korkea-asteen koulutus. Lisäksi yli neljännes heistä on köyhyys- tai syrjäytymisvaarassa.
EU tekee kovasti työtä vastatakseen näihin haasteisiin erilaisin toimenpitein. Kaikki EU:n jäsenvaltiot ovat sitoutuneet parantamaan vammaisten henkilöiden elämää Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja EU:n perusoikeuskirjan pohjalta.
Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilari
Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin periaatteen 17 mukaan vammaisilla henkilöillä on ihmisarvoisen elämän varmistavaan toimeentulotukeen, työmarkkinoille ja yhteiskuntaan osallistumisen mahdollistaviin palveluihin ja heidän tarpeisiinsa mukautettuun työympäristöön.
Lisätietoa Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarista.
Vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva strategia 2021–2030
Euroopan komissio esitteli maaliskuussa 2021 kunnianhimoisen vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan strategian vuosiksi 2021–2030. Strategian tavoitteena on varmistaa, että vammaiset henkilöt osallistuvat täysipainoisesti yhteiskuntaan yhdenvertaisesti muiden kanssa EU:ssa ja sen ulkopuolella. Strategian sisällön ohjenuorana käytettiin Yhdistyneiden kansakuntien yleissopimusta vammaisten henkilöiden oikeuksista, jonka kaikki jäsenvaltiot ovat allekirjoittaneet.
Lue lisää vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevasta strategiasta vuosiksi 2021–2030.
Esteettömyyttä koskeva eurooppalainen säädös
Strategian edistämiseen tähtäävällä eurooppalaisella esteettömyyssäädöksellä varmistetaan, että kaikilla on mahdollisuus käyttää jokapäiväisiä tuotteita ja palveluja. Osana tätä säädöstä yrityksillä on nyt vuoteen 2025 asti aikaa saattaa palvelut ja tuotteet EU:n yhteisten esteettömyysvaatimusten mukaisiksi.
Lue lisää esteettömyyttä koskevasta eurooppalaisesta säädöksestä.
Rahoitus
EU myöntää vuotuisia avustuksia useille eurooppalaisille vammaisjärjestöille ja kansalaisjärjestöille. Avustuksilla pyritään parantamaan organisaatioiden valmiuksia ja helpottamaan niiden osallistumista EU:n tason prosesseihin (esim. antamalla näkemyksiä EU:n lainsäädännön ja toimintapolitiikan kehittämisestä).
Lisätietoa kansalaisten, tasa-arvon, perusoikeuksien ja arvojen ohjelmasta.
Ota avuksi EURES
Jos sinulla on vaikeuksia löytää työtä tai haluat vaihtaa työpaikkaa, ota yhteyttä oman maasi EURES-neuvojaan. EURES-portaaliin on ilmoitettu yli 3,9 miljoonaa avointa työpaikkaa, joten uusi ura saattaa olla vain muutaman klikkauksen päässä.
Vieraile sivullaLisätietoa siitä, miten EU tukee vammaisia henkilöitä.
Aiheeseen liittyviä linkkejä:
Vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva strategia 2021–2030
Euroopan unionin perusoikeuskirja
Esteettömyyttä koskeva eurooppalainen säädös
Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilari
Lisätietoa kansalaisten, tasa-arvon, perusoikeuksien ja arvojen ohjelmasta
Sopimus Euroopan unionin toiminnasta
Yhdistyneiden kansakuntien yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista
Lisätietoja:
Etsi EURES-neuvojaa
Eläminen ja työskentely EURES-maissa
EURESin työpaikkatietokanta
EURES-palvelut työnantajille
EURESin tapahtumakalenteri
Tulevat online-tapahtumat
EURES Facebookissa
EURES Twitterissä
EURES LinkedInissä
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 30. marraskuuta 2022
- Laatijat
- Euroopan työviranomainen | Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto
- Aiheet
- Työmarkkinauutiset/liikkuvuusuutisetUutiset/raportit/tilastotNuoriso
- Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
- Työmarkkinatietoa
- Sektori
- Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles