Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο29 Μαΐου 2017Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Τι μπορεί να κάνει η δικτύωση για μένα;

Οι δεξιότητες και η εμπειρία είναι ουσιαστικό κομμάτι κάθε επιτυχημένης καριέρας. Καθώς, όμως, οξύνεται ο ανταγωνισμός για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον σύγχρονο κόσμο μας, το παλιό ρητό «Σημασία δεν έχει τι ξέρεις, αλλά ποιόν ξέρεις» αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Η δικτύωση μπορεί να σας δώσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να σας βοηθήσει να ανοίξετε πόρτες που ίσως δεν γνωρίζατε ότι υπήρχαν.

What can networking do for me?

Η δικτύωση ... προσφέρει νέες ευκαιρίες και γνώσεις

Ποτέ δεν ξέρετε ποιον ή ποιους θα συναντήσετε μέσω της δικτύωσης, τις εμπειρίες που οι συμμετέχοντες μπορεί να μοιραστούν μαζί σας ή τις ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν· ή ποιο από τα μέλη των δικτύων αυτών θα μπορούσε σύντομα να γίνει μέλος και του δικού σας δικτύου. Η δικτύωση σάς βοηθά να επεκτείνετε τους ορίζοντές σας. Να γίνει το όνομα αλλά και το πρόσωπό σας γνωστό.

Όσους περισσότερους ανθρώπους συναντάτε, τόσο περισσότερες γνώσεις θα αποκτάτε σχετικά με τον κλάδο που σας ενδιαφέρει. Όσο περισσότερες γνώσεις έχετε, τόσο καλύτερη εντύπωση θα κάνετε. Έτσι, η δικτύωσή σας θα γίνεται συνεχώς πιο στοχοθετημένη. Είναι μια διαδικασία που μπορεί μονάχα να αυξήσει τις πιθανότητές σας να βρείτε την ευκαιρία που ψάχνετε.

Η δικτύωση ... μπορεί να δημιουργήσει αυτοπεποίθηση και δεξιότητες επικοινωνίας

Το να πλησιάσεις κάποιον άγνωστο και να ξεκινήσεις μια συζήτηση δεν είναι εύκολο, ακόμα και για τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Όσο περισσότερο όμως το κάνετε, τόσο καλύτερα θα μαθαίνετε πώς να προσεγγίζετε τους ανθρώπους, πώς να σπάτε τον πάγο και τι είναι ένα καλό θέμα συζήτησης. Να είστε θαρραλέοι και να προωθείτε τον εαυτό σας - μπορεί, τελικά, να κερδίσετε πολύ περισσότερα από μια επαφή από ό,τι μέσω μιας αγγελίας για θέση εργασίας!

Δικτύωση ... σημαίνει την ανάπτυξη σχέσεων

Η δικτύωση μπορεί εύκολα να θεωρηθεί μια απλή ευκαιρία για να προωθήσετε τον εαυτό σας και αυτά που μπορείτε να προσφέρετε. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για την ανάπτυξη σχέσεων με τους γύρω σας, σχέσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευκαιρίες στο μέλλον. Μην μιλάτε, λοιπόν, μόνο για τον εαυτό σας! Γνωρίστε καλά τους ανθρώπους που συναντάτε και ενημερωθείτε για τις εταιρείες τους. Κάντε πολλές ερωτήσεις. Και ξεκινήστε να αναπτύσσετε αυτές τις πολύ σημαντικές σχέσεις.

Η δικτύωση ... μπορεί να γίνει τόσο μέσω όσο και εκτός διαδικτύου

Κατά το παρελθόν, δικτύωση ήταν η συμμετοχή σε κάποια εκδήλωση ή κοινωνική συγκέντρωση. Χάρη, όμως, σε ιστοσελίδες όπως το LinkedIn, η δικτύωση μέσω του διαδικτύου έχει αποκτήσει μεγαλύτερη δημοτικότητα και προσβασιμότητα. Το όφελος της δικτύωσης μέσω του διαδικτύου είναι κυρίως η δυνατότητα να συνδέεστε, με ένα κλικ, με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ένα από τα μειονεκτήματα της δικτύωσης είναι η έλλειψη της αλληλεπίδρασης πρόσωπο με πρόσωπο, που ενδέχεται ορισμένες φορές να είναι απαραίτητη για μια καλή εντύπωση ή όταν κάνετε αίτηση για κάποια θέση εργασίας. Γιατί να μην συνδυάσετε τις δύο προσεγγίσεις για να βεβαιωθείτε ότι προβάλλεστε όσο το δυνατόν περισσότερο;

Η δικτύωση ... είναι μακροπρόθεσμη

Οι επαγγελματικές κάρτες είναι χρήσιμο εργαλείο δικτύωσης, αλλά είναι και πολύ εύκολο να τις πάρει κάποιος με τις καλύτερες των προθέσεων, να τις τοποθετήσει στην τσάντα του και να μην τις κοιτάξει ποτέ ξανά. Η αλήθεια είναι ότι όταν κάποιος σας δώσει μια επαγγελματική κάρτα, αυτό είναι μόνο η αρχή του ταξιδιού. Η διατήρηση της επικοινωνίας με τις επαφές που έχετε κάνει είναι εξίσου σημαντική με την πραγματοποίησή τους. Στείλτε ένα email, κάντε ένα τηλέφωνο, οτιδήποτε.. Διατηρώντας την επαφή, το όνομά σας είναι αυτό που θα τους έρθει πρώτο στο μυαλό όταν παρουσιαστεί μια νέα ευκαιρία.

Η δικτύωση ... απαιτεί χρόνο και δέσμευση

Εκτός και αν είστε εξαιρετικά τυχερός, η συμμετοχή σε μία και μόνο εκδήλωση ή σε μία και μόνο κοινότητα δεν θα σας βοηθήσει να βρείτε εργασία. Η δικτύωση απαιτεί υπομονή και ισχυρή δέσμευση για να είναι αποτελεσματική. Παρόλο που μερικές φορές μπορεί να σας φαίνεται χάσιμο χρόνου, αξίζει να επενδύσετε στη δικτύωση λόγω των προσωπικών και επαγγελματικών οφελών που μπορεί να φέρει μακροπρόθεσμα.

Θέλετε να δικτυωθείτε, αλλά δεν είστε σίγουρος από πού να ξεκινήσετε; Αναζητήστε τις Ευρωπαϊκές ημερίδες εργασίας στο διαδίκτυο και τις κατά τόπους συναντήσεις απασχόλησης που συγκεντρώνουν αιτούντες εργασία και επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη. Εάν έχετε ήδη κλείσει μια συνέντευξη εργασίας, τότε διαβάστε τις 5 συμβουλές για να διαπρέψετε στη συνέντευξή σας.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

LinkedIn

Ευρωπαϊκές ημερίδες εργασίας

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Διαβίωση και εργασία στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς επιγραμμικές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Το EURES στο Google+

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • βέλτιστη πρακτική EURES
 • Χρήσιμες συμβουλές
 • Τάσεις προσλήψεων
 • Νεολαία
Σχετικές ενότητες
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.