Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel7 juli 2020Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Nytt interaktivt verktyg med information om säkert resande inom EU i covid-19-tider

Nu när Europa börjar öppna gränserna igen efter covid-19-pandemin kan det vara svårt att veta vart och när du får och bör resa. För att göra det lättare för dig att planera din nästa resa har EU skapat ett nytt onlineverktyg så att du kan hålla dig uppdaterad om de senaste reserekommendationerna.

Want to travel safely to another EU country? New interactive tool tells you what you need to know
EURES

Det interaktiva verktyget ”Re-open EU” är en plattform med information om vilka länder som tillåter besökare, hur du kan resa till olika länder i EU och vilka åtgärder du måste vidta när du anländer. Verktyget är tänkt att hjälpa människor att planera och njuta av sina semestrar, återförenas med vänner och familj och göra resandet enklare och säkrare. Informationen i onlineverktyget offentliggörs på 24 språk, så att alla i EU ska kunna använda det.

I verktyget väljer du vilket land du vill resa till och får då upp en interaktiv karta över det aktuella landets gränser och geografi. På kartan kan du också se de omgivande länderna, vilket underlättar om du planerar att resa med kollektivtrafik eller bil. I en informationsruta hittar du information som delats in i fyra kategorier: covid-19-information, resor, tjänster samt hälsa och säkerhet.

Avsnittet med covid-19-information innehåller länkar där det förklaras vad covid-19 är och hur det har påverkat turismen och transporterna i det valda landet. Här hittar du också ett nummer för telefonrådgivning och länkar som kan vara till nytta för turister samt regional information och information om relevanta EU-initiativ.

Coronapandemin skapar mycket osäkerhet och i avsnittet med reseinformation får du svar på många viktiga frågor när du står inför att resa utomlands. Beroende på vilken typ av transportmedel du överväger att resa med klickar du på en av ikonerna (båt, flyg, tåg osv.) för att få mer information om just det transportmedlet. Du får information om ifall du kan resa in i och ut ur det valda landet som turist, om du kan resa fritt inom landet, vilka transportmedel du kan resa in i landet med, vilka restriktioner eller karantänåtgärder som gäller samt om du behöver ett läkarintyg för inresa.

När du har läst reseinformationen vill du kanske veta vilka tjänster du kommer att ha tillgång till när du väl anlänt till landet. Nästa flik visar information om de viktigaste tjänsterna och huruvida du kommer att kunna använda dem eller inte. I likhet med reseinformationen besvaras frågor först med ett ”ja” eller ”nej”, och därefter beskrivs situationen mer ingående. Här får du veta om icke-väsentliga affärer och butiker håller öppet i det valda landet, om boende finns tillgängligt och om stränder och kaféer är öppna. Slutligen erbjuds en rabattkupong som du kan använda fram till utgången av 2020.

Under den sista fliken hittar du information om eventuella risker som du bör känna till innan du bestämmer dig för att besöka landet. Här kan du se om det finns några områden som du bör undvika under resan, om det finns krav på ansiktsmask eller fysisk distansering samt vilka försiktighetsåtgärder som rekommenderas när du besöker landet.

Re-open EU uppdateras varje dygn så att du alltid har tillgång till den senaste informationen, både före och under resan. Om du eller dina närstående planerar en resa inom Europa, ta en titt i verktyget och kom ihåg att vara försiktiga!

 

Länkar:

Re-open EU

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
EU-verktygslåda för mobilitetArbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheter
Relaterade avsnitt
Hjälp & stöd
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.