Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel18 april 2018Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Gebruik uw LinkedIn-profiel voor succesvol solliciteren

Minstens 75% van alle vacatures wordt vervuld via persoonlijke aanbevelingen, sociale media en de persoonlijke netwerken van recruiters. Onderschat dus niet het belang van een sterk LinkedIn-profiel. Voordat zij contact met u opnemen, bekijken werkgevers eerst uw LinkedIn-profiel. Daarom volgen hier een paar tips voor een efficiënt gebruik van dit platform:

Using your LinkedIn profile to successfully target employers
Shutterstock

Optimaliseer uw profiel
Net als uw cv geeft uw LinkedIn-profiel u de kans een goede eerste indruk te maken. Het verschil is dat dit profiel met één muisklik op ieder moment overal ter wereld kan worden bekeken! Een korte checklist om ervoor te zorgen dat uw profiel het gewenste effect heeft:

  • Gebruik een duidelijke aanhef. Recruiters moeten meteen zien wat uw specialiteit is, zodat zij kunnen controleren of deze aansluit bij hun vacatures.
  • Schrijf een LinkedIn-samenvatting die laat zien waarom u de juiste persoon bent voor de baan. Maak deze niet te lang, want dan wordt ze niet helemaal gelezen. Beschrijf in een paar zinnen uw loopbaanwensen en wat u een bedrijf te bieden hebt. Beschrijf vervolgens in een tweede alinea uw specifieke vaardigheden.
  • Zorg ervoor dat uw profiel makkelijk te vinden is. Kies bij uw profielinstellingen “Mijn profiel zichtbaar maken voor iedereen” of zorg er in ieder geval voor dat uw profiel wordt gevonden door zoekmachines. Dit vergroot de kans dat u wordt opgemerkt door potentiële werkgevers.
  • Vraag uw voormalige werkgevers of collega's om schriftelijke aanbevelingen. Persoonlijke referenties maken een betere indruk dan enkel een lijst van erkenningen van uw vaardigheden.
  • Geef een overzicht van uw eerdere (en huidige) banen en geef bijzonderheden over de functie-inhoud.Vergeet niet uw beste prestaties, expertises en ervaringen te vermelden.
  • Noem alle beroepsorganisaties waarvan u lid bent.
  • Vermeld persoonlijke interesses en hobby's die het best uw vaardigheden tot uitdrukking brengen en voor potentiële werkgevers interessant zijn. Een daarvan zou best voor recruiters de doorslaggevende factor kunnen zijn voor een bepaalde functie in het bedrijf.
  • Kies een professionele foto. Kies een foto waarop u er goed uitziet. Zorg ervoor dat uw gezicht goed te zien is en dat u uitstraalt wat voor persoon u bent. U moet vriendelijk en positief, maar toch zakelijk overkomen.
  • Controleer uw profiel op spelfouten en grammaticale fouten. Schrijf uw teksten eerst in een document zodat u een spellingcontrole kunt uitvoeren.Lees al uw teksten zorgvuldig door voordat u uw profiel publiceert.Raadpleeg een woordenboek als u twijfelt aan de spelling.

Nu bent u klaar om op banenjacht te gaan!

Maak een lijst van uw favoriete bedrijven

Begin met alle bedrijven waar u graag zou willen werken en waar uw vaardigheden goed tot hun recht zouden komen. Noteer ook de naam van uw vorige werkgever en neem contact op met eventuele voormalige collega's met wie u uw netwerk zou kunnen uitbreiden.

Maak op LinkedIn gebruik van de functie voor het zoeken naar bedrijven om andere bedrijven in uw branche te vinden. Zoeken op trefwoorden kan een goed begin zijn. U kunt vervolgens op locatie sorteren en kijken of u daar connecties hebt. Zoek ook naar concurrenten of partnerbedrijven van uw vorige werkgever.

Zoek de “Top Tien”

Zoek in Google naar de tien toonaangevende werkgevers in uw branche. Zoek vervolgens op websites zoals Glassdoor naar beoordelingen van werknemers. Let ook op recente nieuwsberichten die u een idee kunnen geven van hoe deze bedrijven er voorstaan.

Controleer op LinkedIn de bedrijfspagina's van deze ondernemingen om te zien hoeveel werknemers ze hebben.

Zoek contact

Zoek in LinkedIn naar werknemers van de bedrijven. Zo kunt u zien wie u daar al kent, binnen uw connecties of uit uw studietijd of via belangengroepen of discussiegroepen.

Stuur een rechtstreeks bericht naar al uw connecties die bij de bedrijven werkzaam zijn. Vertel dat u graag bij het bedrijf wilt werken en vraag met wie u het beste contact kunt opnemen om te informeren naar openstaande vacatures.

Probeer te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de personeelswerving op de afdeling in kwestie of wie daar een leidinggevende positie bekleedt. Als u gezamenlijke connecties heeft, kunt u hen direct uitnodigen om een connectie te worden. Wanneer er geen gezamenlijke connecties zijn, zal LinkedIn suggesties doen van mensen die u kunnen introduceren. Stuur altijd een begeleidend bericht waarin u uw interesse uitspreekt voor het bedrijf. Vertel wat u het bedrijf te bieden hebt en geef te kennen dat u graag wil weten of er vacatures zijn.

Zoek naar bedrijven of mensen die aansluiten bij uw interesses

Bent u op zoek naar verandering? Bent u een grafisch ontwerper die graag originele boekomslagen wil maken? Bent u dol op sport en ambieert u een carrière als ontwerper van sportkleding? Zoek naar bedrijven die aansluiten bij uw interesses en kijk welke functies de werknemers daar vervullen. Leg contact met werknemers met dezelfde interesses. Zij kunnen u in contact brengen met andere bedrijven zodat u uw zoektocht naar een baan kunt uitbreiden.

Door bedrijven te volgen die aansluiten bij uw interesses blijft u gemotiveerd om te blijven zoeken naar werk. Het belangrijkste om te onthouden is: ga niet zitten wachten op een advertentie — zet zelf de eerste stap, zodat u kunt beginnen zodra zich een vacature voordoet. Neem contact op met werkgevers die volgens u de moeite waard zijn om voor te werken. Persoonlijke interesse tonen kan een bepalend verschil maken voor uw profiel als topkandidaat en kan u helpen die superbaan te bemachtigen!

Wilt u meer weten over hoe u het maximale uit dit veelzijdige mediakanaal haalt en opvalt bij recruiters? Bekijk dan onze 10 manieren om op LinkedIn succes te hebben.

 

Verwante links:

EURES Nederland LinkedIn-pagina

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop'pin@EURES

Zoek een  EURES-medewerker

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Bedrijf/OndernemerschapEU-toolbox voor mobiliteitHints en tipsArbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuwsWervingstrendsSociale mediaJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.