Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel29 augusti 2019Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

En översättare får ett varmt välkomnande i Estland

The Welcoming Programme är ett estländskt initiativ där personer som flyttar till Estland från andra länder får hjälp och stöd för att anpassa sig till sitt nya land. Nyligen träffade vi översättaren och språkläraren Oksana Nesmiian som flyttat dit från Ukraina. Vi ville veta hur hon upplevt programmet och vad hon tycker om livet i Estland.

Translator receives a warm welcome in Estonia
© Oksana Nesmiian, 2019

Oksana bodde med sin familj i Donetsk i Ukraina när kriget i Donbass bröt ut. De visste att de inte kunde stanna där och såg sig om efter andra alternativ.

– Min man hade familj i Estland och 2016 fick han uppehållstillstånd för att återvända dit. Vi kom till Estland i juli det året, säger Oksana. 

Att flytta till ett nytt land kan vara skrämmande. Men som tur var fanns The Welcoming Programme. Detta välkomstprogram var ett stöd för Oksana under hela processen med att komma till rätta i det nya landet.

– Jag fick massor av användbar information genom modulerna [i The Welcoming Programme]. Jag tyckte bäst om kursen i estniska och affärsmodulen, för jag hade särskilt stor nytta av dem, säger hon.

Just de här modulerna var särskilt användbara för Oksana eftersom hon ville starta översättningsverksamhet i sitt nya hemland.

– När jag hade skickat mitt cv till alla översättningsbyråer i Estland och bara två svarade – att de inte behövde mina tjänster – började jag fundera över att starta eget. Jag hade redan kunder i Storbritannien, Israel, Tyskland och Ukraina som jag hjälpt med översättningar och språkundervisning, så jag var inte rädd för att starta eget, säger hon.

– Jag registrerade mitt företag Pleasant English på internet två månader efter att jag kom till Estland. Det passar mig bra för allt mitt arbete sker online och i Estland fungerar det väldigt bra att driva företag på nätet, säger Oksana.

Sedan dess har allt bara gått bättre och bättre för Pleasant English. Oksana har fått licens från estländska utbildningsministeriet och hennes företag har officiellt fått status som så kallad Pleasant English Hobby School. Nyligen tilldelades hon distributionsrättigheterna i Estland för det stora internationella förlaget Cambridge University Press.

– Från dem köper jag nu oftast nätbaserade produkter till mina elever och nätbaserade kurser för yrkesutveckling till mina lärare. Det var det viktigaste målet för mig. Jag hoppas också att många skolor i Östersjöområdet en dag kommer att använda sig av nätbaserade böcker och kurser från Cambridge University Press, säger hon.

Bortsett från jobbet har The Welcoming Programme även hjälpt Oksana att skapa ett nytt socialt nätverk i Estland.

– Genom The Welcoming Programme fick jag mina första nya vänner här i Estland. Jag har fortfarande kontakt med många av dem som jag träffade under programmets gång och jag tycker att alla nyanlända borde delta för att träffa personer som är i samma situation, säger hon.

– Att leva och arbeta i Estland är helt annorlunda mot livet i Ukraina, svarar Oksana på frågan om hur hon upplevt bytet av land.

– Jag tycker att allt är mycket lättare här. Det finns ingen byråkrati, lagstiftningen är tydlig och man får hjälp av myndigheterna. Jag tycker om Estland och känner mig hemma här, säger hon.

The Welcoming Programme är ett av de två centrala initiativ som Estland förvaltar för att uppmuntra arbetstagare att flytta till Estland och hjälpa dem när de kommer dit. Mer om detta kan du läsa i vår artikel Estonia welcomes workers from beyond borders (Estland välkomnar arbetstagare från andra länder).

 

Länkar:

Pleasant English Hobby School

The Welcoming Programme

Arbeta i Estland

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta Eurespersonal

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
Företag /EntreprenörskapEURES bästa praxisFramgångsberättelser
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.