Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel29 augustus 2019Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Vertaalster krijgt een warm onthaal in Estland

The welcoming programme is Estlands manier om expats direct na aankomst te helpen bij het zich aanpassen aan hun nieuwe land. We hebben onlangs een van deze expats ontmoet – Oksana Nesmian, een vertaalster en taallerares uit Oekraïne – en zijn meer te weten gekomen over haar ervaring met het programma en haar nieuwe leven in Estland.

Translator receives a warm welcome in Estonia
© Oksana Nesmiian, 2019

Oksana en haar familie leefden in Donetsk, Oekraïne, toen de oorlog uitbrak in het Donetsbekken (de Donbass-regio). Zij wisten dat ze niet konden blijven en begonnen te zoeken naar andere mogelijkheden. “Mijn man had familie in Estland”, zegt Oksana, “en in 2016 kreeg hij een verblijfsvergunning in verband met repatriëring. Het hele gezin is in juli van dat jaar naar Estland vertrokken.” 

Verhuizen naar een nieuw land kan een intimiderende keuze zijn. Gelukkig was er The Welcoming Programme, dat bedoeld was om Oksana in het verhuizingsproces te ondersteunen en om haar te helpen zich in haar nieuwe huis te settelen. “Ik heb via alle modules [van The Welcoming Programme] veel nuttige informatie ontvangen. Ik vond dat de Estse taalcursus en de businessmodule het meest interessant waren, omdat deze voor mij bijzonder nuttig waren.”

De reden waarom ze bijzonder nuttig waren, was dat Oksana in haar nieuwe huis een vertaalbedrijf wilde opzetten. “Nadat ik mijn cv naar alle vertaalbureaus in Estland gestuurd had en slechts twee reacties gekregen had – waarin stond dat ze mijn diensten niet nodig hadden – begon ik na te denken over mijn eigen bedrijf”, vertelt ze. “Ik had al klanten voor vertaalwerk en taallessen uit het VK, Israël, Duitsland en Oekraïne. Dus was ik niet bang voor het idee van een eigen bedrijfje.”

“Twee maanden nadat ik in Estland ben aangekomen, heb ik Pleasant English opgezet. De registratie verliep via internet. Het is voor mij geweldig want al mijn activiteiten zijn online en Estland is een prettige plek om online zaken te doen.”

Pleasant English is sindsdien alleen maar succesvoller geworden. Oksana heeft een vergunning gekregen van het ministerie van Onderwijs in Estland waardoor haar bedrijf officieel de naam Pleasant English Hobby School kreeg. Onlangs kreeg zij de Estse distributierechten voor de grote internationale uitgeverij Cambridge University Press. “Ik koop meestal onlineproducten voor mijn studenten en onlinebijscholingscursussen voor mijn leerkrachten. Dat was het belangrijkste doel. En ik droom van de dag waarop veel scholen in het Oostzeegebied onlineboeken en -cursussen gebruiken van Cambridge University Press.”

Naast haar werk schrijft Oksana haar succes toe aan The Welcoming Programme, dat haar geholpen heeft een nieuw sociaal leven te creëren in Estland. “The Welcoming Programme was de eerste plaats waar ik nieuwe vrienden heb gemaakt. Ik ben nog steeds in contact met veel mensen die ik tijdens het programma heb ontmoet, en ik vind dat elke net aangekomen persoon hieraan moet deelnemen om nieuwe mensen te kunnen ontmoeten die zich in een vergelijkbare situatie bevinden.”

“Leven en werken in Estland verschillen volledig van het leven in Oekraïne”, concludeert Oksana wanneer ze naar haar ervaringen gevraagd wordt. “Voor mij is alles veel gemakkelijker. Er is geen bureaucratie, de wetgeving is duidelijk en de overheidsdiensten zijn bereid om hulp te bieden. Ik hou van Estland en ik voel me hier thuis.”

The Welcoming Programme is een van de twee belangrijkste initiatieven van Estland om werknemers aan te moedigen naar Estland te verhuizen en hen bij hun aankomst ondersteuning te bieden. Lees ons  artikel over het verwelkomen van werknemers van buiten de grenzen om meer hierover te weten te komen.

 

Verwante links:

Pleasant English Hobby School

The Welcoming Programme

Werken in Estland

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop'pin@EURES

Zoek een EURES-medewerker

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Bedrijf/OndernemerschapEURES beste praktijkenSuccesverhalen
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.