Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak29. kolovoza 2019.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Prevoditeljica srdačno primljena u Estoniji

The Welcoming Programme (Program dobrodošlice) program je kojim Estonija pomaže iseljenicima u prilagodbi nakon dolaska u novu zemlju. Nedavno smo se susreli s jednom od tih iseljenika, Oksanom Nesmiian, prevoditeljicom i nastavnicom stranih jezika iz Ukrajine, kako bismo saznali više o njezinu iskustvu s programom i njezinom novom životu u Estoniji.

Translator receives a warm welcome in Estonia
© Oksana Nesmiian, 2019

Kada je započeo rat u Donbasu u istočnoj Ukrajini, Oksana i njezina obitelj živjeli su u Donjecku. Znali su da ne mogu ostati te su počeli razmatrati druge mogućnosti. „Moj je suprug imao članove obitelji u Estoniji i 2016. odobrena mu je boravišna dozvola za repatrijaciju”, kaže Oksana. „Te sam godine u srpnju zajedno sa svojom obitelji stigla u Estoniju.” 

Preseljenje u drugu zemlju nije laka odluka. Srećom, The Welcoming Programme pružio je Oksani potporu prilikom preseljenja i smještanja u novi dom. „Primila sam puno korisnih informacija putem svih modula programa [The Welcoming Programme]. Najviše su mi se svidjeli tečaj estonskog jezika i poslovni modul jer su mi bili iznimno korisni.”

Ti su moduli Oksani bili korisni zato što je željela pokrenuti posao prevođenja u svojem novom domu. „Nakon što sam poslala svoj životopis svim prevoditeljskim agencijama u Estoniji i primila tek dva odgovora kojima su mi saopćili da im nisu potrebne moje usluge, počela sam razmišljati o pokretanju vlastitog posla”, kaže Oksana. „Već sam imala klijente iz Ujedinjene Kraljevine, Izraela, Njemačke i Ukrajine koji su se koristili mojim uslugama prevođenja i poduke stranih jezika, pa me ideja o pokretanju poduzeća nije plašila.”

„Pokrenula sam poduzeće pod nazivom Pleasant English dva mjeseca nakon što sam stigla u Estoniju te sam ga registrirala putem interneta. Za mene je izvrsno što sav posao obavljam putem interneta, a u Estoniji je vrlo lako voditi poslovanje na internetu.”

Poduzeće Pleasant English s vremenom je postajalo sve uspješnije te je Oksana dobila licencu Ministarstva obrazovanja Estonije, a njezino je poduzeće dobilo službeni naziv Pleasant English Hobby School. Nedavno je postala nositelj prava distribucije u Estoniji za veliku međunarodnu izdavačku kuću Cambridge University Press. „Sada uglavnom kupujem njihove proizvode za svoje učenike i tečajeve profesionalnog razvoja za svoje predavače, koji se mogu naći na internetu. To je bio moj glavni cilj. Isto tako mi je san da se udžbenici i tečajevi s internetskih stranica izdavačke kuće Cambridge University Press počnu široko primjenjivati u školama u baltičkoj regiji.”

Oksana tvrdi da joj je The Welcoming Programme pomogao ne samo u poslovnom smislu, već i u izgradnji novog društvenog kruga u Estoniji. „The Welcoming Programme bio je prvo mjesto na kojem sam sklopila nova prijateljstva. I dalje sam u kontaktu s puno ljudi koje sam upoznala putem programa i smatram kako bi svaka osoba koja je tek došla u novu zemlju trebala sudjelovati u takvom programu kako bi upoznala nove ljude koji se nalaze u sličnoj situaciji.”

Na pitanje o vlastitom iskustvu Oksana odgovara: „Život i rad u Estoniji potpuno su drugačiji od života u Ukrajini. Rekla bih da je sve jednostavnije. Nema birokracije, zakonodavstvo je jasno, a državne službe spremne su pomoći. Zemlja mi se sviđa i osjećam se kao kod kuće.”

The Welcoming Programme jedna je od dviju ključnih inicijativa koje Estonija primjenjuje kako bi potaknula radnike da dođu u Estoniju i kako bi im pružila potporu nakon dolaska. Kako biste saznali nešto više o tim inicijativama, pročitajte naš članak Estonija pruža dobrodošlicu radnicima iz inozemstva.

 

Korisne poveznice:

Pleasant English Hobby School

The Welcoming Programme

Work in Estonia

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite osoblje EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Posao /PoduzetništvoNajbolja praksa EURES-aUspješne priče
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.