Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli29. elokuuta 2019Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Kääntäjän lämmin vastaanotto Virossa

Welcoming Programme -vastaanotto-ohjelma on Viron tapa auttaa ulkomaalaisia sopeutumaan uuteen maahan saapumisen jälkeen. Tavoitimme ohjelmaan osallistuneen henkilön, kääntäjänä ja kielten opettajana työskentelevän ukrainalaisen Oksana Nesmiianin, ja selvitimme hänen kokemuksiaan ohjelmasta ja uudesta elämänvaiheesta Virossa.

Translator receives a warm welcome in Estonia
© Oksana Nesmiian, 2019

Oksana asui perheineen Donetskissa Ukrainassa sodan syttyessä. Oli selvää, ettei perhe voisi jäädä maahan, joten oli pohdittava muita vaihtoehtoja. ”Miehelläni on sukua Virossa, ja vuonna 2016 hän sai oleskeluluvan paluumuuttajana. Niinpä tulin perheen kanssa Viroon saman vuoden heinäkuussa”, kertoo Oksana. 

Muutto uuteen maahan voi tuntua arveluttavalta vaihtoehdolta. Oksanan onneksi Welcoming Programme -ohjelma auttoi häntä koko siirtymävaiheen ajan uuteen kotiin asettautumisessa: ”Sain paljon hyödyllistä tietoa kaikkien ohjelman moduulien kautta. Eniten pidin viron kielen kurssista ja liiketoimintamoduulista, koska niistä oli eniten hyötyä minulle.”

Syy siihen, miksi ne olivat erityisen hyödyllisiä, on se, että Oksana halusi perustaa käännösyrityksen kotiinsa. ”Lähetin ansioluetteloni kaikkiin käännöstoimistoihin Virossa. Niistä kaksi vastasi vain kertoakseen, etteivät tarvitse palveluksiani. Niinpä aloin miettiä oman yrityksen perustamista”, hän muistelee. ”Olin siihen mennessä jo saanut asiakkaita Yhdistyneestä kuningaskunnasta, Israelista, Saksasta ja Ukrainasta, ja tein käännöksiä ja opetin kieltä, joten en pelännyt ajatusta omasta liiketoiminnasta.”

”Perustin yrityksen Pleasant Englis" ja rekisteröin sen internetissä kaksi kuukautta sen jälkeen, kun olin saapunut Viroon. Tämä sopii minulle hyvin, koska liiketoimintani on kokonaisuudessaan verkossa, ja Viro on hyvin miellyttävä paikka sen tyyppiseen yrittäjyyteen.”

Pleasant English -yritys on alkanut vähitellen menestyä. Oksana on saanut Viron opetusministeriön myöntämän lisenssin ja hänen yrityksestään tulee virallisesti Pleasant English Hobby School -koulu. Hän sai äskettäin kansainvälisen Cambridge University Press -kustantamon levitysoikeudet Virossa. ”Nyt hankin enimmäkseen juuri sen verkkotuotteita opiskelijoilleni ja ammatillisen täydennyskoulutuksen verkkokursseja opettajilleni. Tämä oli tärkein tavoitteeni. Unelmoin myös siitä päivästä, kun Itämeren alueella on paljon kouluja, jotka käyttävät Cambridge University Pressin verkkokirjoja ja -kursseja.”

Työn ulkopuolisen elämän osalta Oksana kiittää Welcoming Programme -ohjelmaa, joka auttoi häntä luomaan uuden ystäväpiirin Virossa. ”Welcoming Programme oli ensimmäinen kanava, jonka avulla solmin tuttavuuksia. Pidän yhä yhteyttä moniin ihmisiin, joita tapasin ohjelman aikana, ja mielestäni jokaisen maahanmuuttajan pitäisi osallistua ohjelmaan tavatakseen muita samassa tilanteessa olevia ihmisiä.”

”Elämä ja työskentely Virossa poikkeavat täysin elämästä Ukrainassa”, miettii Oksana, kun häneltä tiedustelee kokemuksista. ”Minulle kaikki on täällä paljon helpompaa. Ei ole byrokratiaa, lainsäädäntö on selkeää ja valtion viranomaiset ovat valmiita auttamaan. Pidän Virosta ja tunnen olevani täällä kotonani.”

The Welcoming Programme -ohjelma on toinen kahdesta
tärkeästä aloitteesta, jotka kannustavat työntekijöitä muuttamaan Viroon ja auttavat heitä heidän saapuessaan. Saat lisätietoa artikkelista
Estonia welcomes workers from beyond borders (Viro toivottaa työntekijät tervetulleiksi rajojen ulkopuolelta).

 

Asiaan liittyviä linkkejä:

Pleasant English Hobby School

Welcoming Programme

Työskentely Virossa

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURESin työntekijöitä

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
Liiketoiminta / YrittäjyysEURESin paras käytäntöMenestystarinat
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.